Suriye-İdlib Konusundaki Belirsizlikler Nedeniyle Geriledi… - Son Dakika
Güncel

Suriye-İdlib Konusundaki Belirsizlikler Nedeniyle Geriledi…

Türkiye, İran ve Rusya arasında gerçekleşen toplantının ardından Rusya ve Suriye ordusunun askeri faaliyetlerinin artmasına yönelik haber akışları eşliğinde risk iştahı düştü.

11.09.2018 09:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen hafta ABD'de piyasalar tarafından pozitif algılanan verilere rağmen TL'de toparlanma gerçekleşirken, bu hafta TL varlıklarda hafif negatif seyir söz konusu. CDS'lerde gerileme devam etse de dün TL gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrışanlar arasında yer aldı. Türkiye GSYH 2.Çeyrekte beklentilere paralel şekilde %5.20 artış şeklinde gerçekleşti. Söz konusu artış piyasalarda önemli bir etki yaratmamakla beraber, BIST 100 endeksi geçtiğimiz hafta olduğu gibi dar bantta hareketine devam etti ve günü %1.69 düşüşle 91.698 seviyesinden tamamladı. Yurtiçi piyasalarda gündemin en üst sıralarında Perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB toplantısı yer almakta. Bu nedenle yatırımcıların odaklandığı toplantıya kadar endekste ve TL varlıklarda dar bantta hareket devam edebilir. USDTRY'nin yukarı yönlü hareketine paralel şekilde bankacılık endeksi BIST100'den negatif ayrışarak günü %3.23 düşüşle tamamladı, bununla beraber sanayi endeksi de günü %1.52 düşüşle tamamladı.

USDTRY… Gelişen ülke para birimlerindeki düşüş eşliğinde yükseldi… ABD'nin Çin'e yönelik ek gümrük tarifeleri getirebileceğini açıklaması gelişen ülke para birimlerini negatif yönde etkilerken TL varlıklarda da hafif düşüş eğilimi görüldü. Bununla beraber Türkiye 2.Çeyrek GSYH verisinin önceki dönemlere göre düşük gelmesine rağmen beklenti paralelinde gerçekleşmesi nedeniyle piyasalarda önemli bir etki yaratmadı. Paritenin yönü açısından Perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB faiz kararı toplantısı ile 26 Eylül'de gerçekleşecek olan FED faiz kararı toplantısı önemli olacak.

EURTRY… TL varlıkların genel yönüne paralel şekilde yükseldi… Euronun dolara karşı güçlenmesi paritedeki yükselişi desteklerken, yurtiçinde piyasaların TCMB faiz artırımına odaklanması nedeniyle söz konusu yükseliş desteklendi.

EURUSD… Hafif yükseliş eğilimli… Euro Bölgesinde Brexit müzakerelerinin anlaşma yönünde sonuçlanabileceği beklentileri paritenin yukarı yönlü hareketini destekledi. Bununla beraber İtalya Başbakanı'nın AB'den ayrılmayacaklarına yönelik açıklama yapması piyasalar tarafından olumlu algılandı.

XAUUSD… Ticaret savaşları gerginlikleri eşliğinde yükselişte… ABD'nin Çin'e yönelik ek gümrük tarifeleri uygulayacağını açıklaması ve mevcut durumda iki ülke arasındaki müzakerelerin sonuçsuz kalması eşliğinde gerçekleşen gelişen ülke para birimlerindeki satış dalgası ve ABD'de faiz artırım beklentileri ons altını negatif etkilemekte.

GLDGR… TL'deki volatilitenin azalması eşliğinde yatay seyirde… Gram altın için USDTRY paritesinin hareketleri önemli bir konumda. Mevcut durumda TL'deki düşüşün yavaşlaması ve ons altındaki hafif negatif seyir gram altının da yatay seyir izlemesine neden olmakta.

BRENT… Yükseliş eğilimine devam ediyor… Brent petrol fiyatları ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının yürürlüğe girme tarihinin yaklaşması nedeniyle hafif yükseliş eğilimli. Diğer yandan ABD'de 6 Kasım'da gerçekleştirilecek kongre seçimi öncesinde söz konusu yükseliş desteklenebilir.

S&P 500… Kayıplarını genel anlamda toparladı… Endeksin 4 gündür negatif seyir izlemesinin ardından hafif yükselerek kayıplarını toparladığı görülmekte. Dow Jones endeksi ise ABD borsalarının genel yönünden negatif ayrışarak günü %0.23 düşüşle kapattı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Suriye-İdlib Konusundaki Belirsizlikler Nedeniyle Geriledi… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement