Suriye Konulu 12. Garantörler Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Suriye Konulu 12. Garantörler Toplantısı

NUR Türkiye, Rusya ve İran temsilcilerinin katılımıyla Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen 12. Garantörler Toplantısı'nın ön görüşmeleri sona erdi.

25.04.2019 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NUR Türkiye, Rusya ve İran temsilcilerinin katılımıyla Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen 12. Garantörler Toplantısı'nın ön görüşmeleri sona erdi.

Ritz Carlton Otelinde sabah saatlerinde Rusya ve İran arasında ikili toplantılarla başlayan ön görüşmeler, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen başkanlığındaki BM heyeti ve Rus temsilcilerin bir arayla gelmesiyle devam etti.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlığındaki heyet de TSİ 11.30 sularında otele gelerek, Rusya ve İran ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Türk heyeti daha sonra BM heyetiyle görüştü.

Garantör ülke temsilcileri, TSİ 16.30 civarında üçlü oturum gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki son durum, Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların tamamlanması, çatışan taraflar arasında güven artırıcı önlemler, mültecilerin geri dönüşü, insani durum ve savaş sonrası yeniden yapılanma konuları ele alındı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika Departmanı Direktörü Aydarbek Tumatov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ahmet Toma'nın başkanlığındaki 14 kişiden oluşan askeri muhalefet heyetinin de Nur Sultan'a geldiğini belirtti.

Görüşmelerden beklentilerinin büyük olduğunu söyleyen Tumatov, yarın Beşşar Esed rejimi ve askeri muhalefet heyetinin ayrı ayrı katılacağı toplantıların ikili ve üçlü formatta süreceğini aktardı.

Tumatov, 12. Garantörler Toplantısının ana oturumunun yerel saat ile 14.00 (TSİ 11.00) sularında yapılmasının planlandığını kaydederek, "Ana oturumda ortak bildiri kabul edilecek. Bildiride taraflar geleceğe yönelik önceliklerini ve planını belirleyecek. Bir sonraki görüşmelerin tarihi ve içeriği konusunda anlaşacaklar." dedi.

Görüşmelere Pedersen'in ilk kez katıldığına dikkati çeken Tumatov, "Onun da bu toplantıdan beklentileri büyük. Umuyorum sonuç alacağız." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Konulu 12. Garantörler Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement