Suriye Kürtlerle Dayanışma Komitesi'nden Açıklama - Son Dakika
Yerel

Suriye Kürtlerle Dayanışma Komitesi'nden Açıklama

Suriye Kürtlerle Dayanışma Komitesi\'nden Açıklama

Diyarbakır'da oluşturulan Suriye Kürtleriyle Dayanışma Komitesi, geçen hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Suriyeli muhalefet gruplarının Kürtleri bir halk olarak görmeyip sadece Suriye vatandaşı olmaktan kaynaklı haklarından...

07.07.2012 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da oluşturulan Suriye Kürtleriyle Dayanışma Komitesi, geçen hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Suriyeli muhalefet gruplarının Kürtleri bir halk olarak görmeyip sadece Suriye vatandaşı olmaktan kaynaklı haklarından bahsetmesini eleştirdi.

Diyarbakır'da bir araya gelen Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Dicle Fırat Diyalog Grubu, Azadi İnisiyatifi, Devrimci Demokratlar Grubu'nun oluşturduğu Suriye Kürtleriyle Dayanışma Komitesi, 2-3 Temmuz tarihlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'de Suriye muhalefet gruplarının düzenlediği ve Kürt grupların bir halk olarak tanınmadığı için terk ettiği toplantıyı eleştirdi.

ÖSP Diyarbakır İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak, Suriye'den çeşitli Kürt partilerinin oluşturduğu ve aralarında PKK'nın Suriye uzantısı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) destek verdiği Batı Kürdistan Halk Meclisi'nin bulunduğu grupların katıldığı Kahire'deki toplantıda, Kürtlerden bir halk olarak değil, Suriye vatandaşı olmalarından kaynaklı demokratik haklarından bahsedildiği için Suriye Demokratik Güç Birliği dışındaki diğer Kürt grupların toplantıyı protesto ederek terk ettiğini söyledi.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin baskıları ve Suriye Ulusal Konseyi içindeki şoven kesimin de karşı çıkması üzerine, Suriye Kürtlerinin millet olmaktan kaynaklanan meşru taleplerinin kabul edilmediğini ve sonuç bildirgesine de yansıtılmadığını iddia eden ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak, "Türkiye bir taraftan Baas rejiminin meşru olmadığını ilan ederken, diğer taraftan Suriye Kürtlerinin statüsüz ve hukuki güvencelerden yoksun kalmalarına yol açacak politik tavır ve girişimleri desteklemektedir. Kendi Kürt politikasını Beşar Esad sonrası Suriye'sine de ihraç etmek istediğini ortaya koymaktadır" iddiasında bulundu.

Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi sözcüsü Varoj Temo ise Kürtçe yaptığı konuşmada, Suriye'deki Kürtlerin, Türkiye'nin kendi başına sınırda bir tampon bölge oluşturmasına karşı olduğunu belirterek, "Ancak Suriye Kürtleri, NATO'nun tampon bölge oluşturarak güvenliklerini sağlamasından yana" dedi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Suriye Kürtlerle Dayanışma Komitesi'nden Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement