Suriye'nin Kuzeyi Yasa Dışı Sol Terör Örgütlerinin Yuvasına Dönüştü (2) - Son Dakika
Güncel

Suriye'nin Kuzeyi Yasa Dışı Sol Terör Örgütlerinin Yuvasına Dönüştü (2)

Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar, "Biz, Suriye'deki iç savaşla ilgili hep radikal örgütler veya mikro milliyetçiliği esas alan terör örgütü PKK/YPG üzerinden gittik ama aslında PKK/YPG ile beraber hareket eden çok önemli bir payda var. O da yasa dışı silahlı sol terör örgütleridir.

18.04.2018 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar, "Biz, Suriye'deki iç savaşla ilgili hep radikal örgütler veya mikro milliyetçiliği esas alan terör örgütü PKK/ YPG üzerinden gittik ama aslında PKK/YPG ile beraber hareket eden çok önemli bir payda var. O da yasa dışı silahlı sol terör örgütleridir." dedi.

Ağar, Suriye'de terör örgütü PKK/PYD'nin elinde bulundurduğu bölgelerde yasa dışı silahlı sol terör örgütleriyle iş birliğine ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Abdullah Ağar, "Biz, Suriye'deki iç savaşla ilgili hep radikal örgütler veya mikro milliyetçiliği esas alan terör örgütü PKK/YPG üzerinden gittik ama aslında PKK/YPG ile beraber hareket eden çok önemli bir payda var. O da yasa dışı silahlı sol terör örgütleridir." ifadesini kullandı

Bu terör örgütleriyle PKK/PYD arasındaki ilişkinin Suriye'de iç savaşla birlikte büyük bir ivme kazandığını, bir saha pratiğine ve gerçeğine dönüştüğünü belirten Ağar, Suriye'de şekillenen terör ittifaklarının Türkiye'yi de etkileyecek bir şekle dönüştüğünün görüldüğünü söyledi.

Yasa dışı silahlı sol terör örgütlerinin, temelde terör örgütü PKK'nın etki ürettiği alanlarda palazlandıklarını ve büyüdüklerini dile getiren Ağar, Esed rejiminin etkin olduğu alanlarda da bu örgütlere sağlanan imkanlar olduğuna ve Esed rejimi ile PKK/PYD arasındaki geçişlerde de bu örgütlerin önemli roller üstlendiğine işaret etti. Ağar, bu terör örgütlerinin Suriye ve Türkiye sınırlarındaki bazı eylemlerin altına imza atmakla kalmadığını, Türkiye'de etki üretecek, başka kırılganlıkları besleyecek ve onları kullanacak bambaşka bir fotoğrafın ortaya çıktığını ifade etti.

"Türkiye'yi 'sözde' dört ana terör alanına ayırdılar"

Bu iş birliği kapsamında 12 Mart 2016'da Kandil'de Halkların "Birleşik Devrim Hareketi"nin (HBDH) kurulduğuna işaret eden Ağar, şöyle devam etti:

"Bu, Suriye'deki iş birliğinden ortaya çıktı ve 'biz bundan sonraki süreçte çok geniş alanlı ve zamanlı bir iş birliği üreteceğiz' dediler. 10 civarında yasa dışı silahlı sol terör örgütü ile sembol bir zamanı seçtiler. Burada aslında PKK bir hami örgüt, çatı örgüt yani bu yasadışı silahlı solu fonlamak ve yönetmek üzere temel bir refleks üretti. Amaç ne? Aslında PKK'nın örgüte eleman temininde yaşamış olduğu zorluklar. Bir diğer tarafıyla ise erişim alanları. Şimdi bakıldığı zaman 12 Mart 2016'da ortaya konulan ilandan sonra bir strateji ürettiklerini görüyoruz.

Güneydoğu Anadolu'daki alanlarda PKK, başat rol oynamak üzere Türkiye'yi 'sözde' dört ana terör alanına ayırdılar. Birinci alan Ankara, İstanbul İzmir gibi büyükşehirler. İkincisi özetle Suriye sınırında kalan şehirlerimiz. Üçüncüsü, Kuzeydoğu Anadolu, dördüncüsü ise Tunceli'yi de içine alan bir Karadeniz yapılanması peşine düştüler ve bu yapılanma üzerinden eylemler icra etmeye başladılar.

Bu eylemler başta küçük küçüktü, Almanya başta olmak üzere bazı konferanslar düzenlediler, bazı toplumsal gösterilerin altına imza attılar fakat özellikle Mustafa Karasu'nun mahlas isimle yazmış olduğu bir yazıda, Ankara'da 37 kişinin hayatını kaybettiği eylemi aslında üstü kapalı olarak söyledi ama örgüt bunu kabul etmedi. Niye kabul etmedi? Çünkü, HBDH'nin ismini kirletmemek gibi bir stratejinin de peşine düştüler. Bu anlamda işin içerisinde büyük bir hinlik, kurnazlık var."

Ağar, terör örgütü PKK'nın toplumun her kesiminden eleman kazanamadığını, yasa dışı silahlı sol terör örgütleri üzerinden eleman kazanıp kendi hedef ve menfaatleri doğrultusunda kullanma amacında olduğunu belirterek, terör örgütü PKK'nın yasa dışı silahlı sol terör örgütler üzerinden de farklılıkları istismar etmek gibi temel bir stratejiyi benimsediğini ve bu anlamda işbirliğine gittiklerini söyledi.

Terör örgütü HBDH'nin kuruluş sürecinde çok önemli bir detay olduğunu bunun da davet edilen örgütlerden bir tanesinin "bu yapıya dahil olmaması" olduğunu dile getiren Ağar, "Bu örgüt, 'Siz Marksist-Leninist enternasyonalist ve anti emperyalist olduğunuzu iddia ettiğiniz halde emperyalizmin oyuncağısınız. Ben o yüzden sizin yapınıza dahil olmuyorum.' dedi. Bunun ispat alanı olarak, Suriye'deki ABD ile kıta Avrupasıyla aralarındaki işbirliğini gösterdi." diye konuştu.

"Batı, PKK/YPG'yi sözde insanlık savaşçısı olarak dünyaya pazarladı"

Suriye'de terör örgütü PKK/PYD üzerinden ortaya çıkan terör ve bölücülüğün bir şekilde cazibe ve güç merkezine dönüştürmeye çalışıldığını anlatan Ağar, şöyle devam etti:

"Örgüt şöyle bir temel felsefe ile hareket ediyor; bir cazibe ortaya koyup bu cazibe ile kendisine eleman yapacak ve bunu kendi hedef ile menfaatleri doğrultusunda istismar edecek. PKK'ya baktığınız zaman mikro milliyetçiliği esas alan bir örgüttür ama sadece bununla yetinemiyor. Çünkü oradaki mücadelenin kimyası başkadır. Bir tarafıyla bakıyorsunuz özellikle 2014 Sincar'da yaşanan Ezidi dramından sonra batı dünyası PKK/YPG'yi sözde insanlık savaşçısı olarak dünyaya pazarladı. Yani yapmış olduğu fonlama, donatma, yönetme, yönlendirme ve himayeyle PKK'yı bir güç ve cazibe merkezine dönüştürdü. Yasa dışı silahlı sol örgütler ve o sol örgütlerle beraber coğrafyaya giren diğer batı menşeli sözde yabancıların oralarda tutunması, gerekçe üretmesi ve mücadeleye dahil olması çok ciddi anlamda bir stratejinin ürünüdür."

Abdullah Ağar, terör örgütü PKK'nın hitap ettiği toplumsal taban dini hassasiyetler üreten bir karakter taşıyorsa dini kullandığını, etnik olarak istimara müsaitse mikro milliyetçiliği, enternasyonalist eğilimler varsa onu kullandığını ya da marksist-leninist eğilimler varsa onları kullandığını vurguladı. Ağar, "HBDH'nin kurulmasının temel sebebi; Tabanı, yelpazeyi genişletmek ve erişim alanlarını arttırmak. Bu minvalde kurulmuş olan bir örgüttür." ifadesini kullandı.

"Toplumda üretmek istemiş olduğu zihinsel sızmayı gerçekleştiriyor"

Terör örgütü PKK/PYD'nin, bu örgütlere ihtiyaç duyduğu parayı, silahı veya Suriye ile Irak'taki imkanlarını sunduğuna ve onun karşılığında da hizmet aldığına değinen Ağar, "Bu şekilde PKK kendi üzerinde ortaya çıkan konsantre etkiyi alana ve zamana yaymayı çalışırken hedef kitleler üzerinde etkisini arttırmaya, hedef kitleleri ve etki alanlarını genişletmeyi ve bir diğer tarafıyla da eylem üzerinden toplumda üretmek istemiş olduğu zihinsel sızmayı gerçekleştiriyor. Buradan bir taktiksel eylemle stratejik bir zihinsel yönlendirme yapıyor. Bu anlamda o örgütlerle işbirliği PKK açısından büyük bir değer taşıyor." dedi.

Ağar, yasa dışı silahlı sol terör örgütleri ile PKK/PYD iş birliğinin siyasi ayağına da vurgu yaparak, "Burada eş başkanlık müessesesinin aslında bu örgütlerle yapılan iş birliğinin, meşru gösterilmeye çalışılan yapılar üzerinden tecelli ettiğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

(Bitti)

Suriye\'nin Kuzeyi Yasa Dışı Sol Terör Örgütlerinin Yuvasına Dönüştü (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'nin Kuzeyi Yasa Dışı Sol Terör Örgütlerinin Yuvasına Dönüştü (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement