Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi'nin İstifa Kararı - Son Dakika
Güncel

Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi'nin İstifa Kararı

Suriye krizinin çözümü için yürüttüğü arabuluculukta başarıya ulaşamayan İbrahimi'nin yerine başta Tunus'un eski dışişleri bakanı Kamel Morjane olmak üzere birçok önemli diplomatın ismi geçiyor.

14.05.2014 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Ligi'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin Suriye krizinin çözümüne yönelik çabalarının sonuçsuz kalmasının ardından istifa edeceğini açıklamasıya bu göreve kimin geleceğine ilişkin tahminler yapılmaya başladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la dün yaptığı ortak basın toplantısında istifasını açıklayan İbrahimi, 31 Mayıs itibariyle görevi bırakacağını duyurmuştu. Kendisinden önce altı ay bu görevde bulunan ve görevi 2012 yılında devraldığı eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan gibi istifa eden Cezayirli diplomat, Suriye rejimi ve muhaliflerinin bu yılın başında Cenevre'de ilk kez aynı odada müzakere için bulunmalarını sağlamış ancak sorunun çözümü konusunda ilerleme sağlanamamıştı.

Suriye'de kalıcı bir barışa ulaşılmasına yönelik çabalarının sonuçsuz kalması nedeniyle istifasını açıklayan 80 yaşındaki deneyimli diplomat İbrahimi'nin yerine kimin geleceği, BM kulislerinin merak edilen konularından biri olarak öne çıktı.

Diplomatik kaynaklara göre, İbrahimi'nin yerine geçebilecek adaylar arasında eski Tunus Dışişleri Bakanı Kamel Morjane'nin adı öne çıkıyor. Morjane, 2005 yılından 2011'deki  "Arap Baharı" ayaklanmasına kadar Tunus'ta önce Savunma Bakanlığı, ardından Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

İbrahimi'nin yerine geçecek diğer adaylar arasında eski Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, BM'nin eski Ortadoğu Temsilcisi İngiliz Michael Williams ve eski NATO Genel Sekreteri ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi İspanyol Javier Solana ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve BM Ortak Misyon Koordinatörü Sigrid Kaag'ın adı geçiyor.

BM Genel Sekreteri'nin bu konudaki son kararını BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile Almanya ve Türkiye gibi bazı ülkelerle istişare ettikten sonra vermesi bekleniyor.

İbrahimi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan barış müzakerelerinin sonuçsuz kalmasının ardından Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde, özellikle Suriye'de Esed rejiminin geleceği konusunda olmak üzere, hiçbir yapıcı fikirde bulunulmadığı gerekçesiyle görüşmelerde gelişme kaydedilemediğini ve daha fazla çabanın anlamsız olduğunu ifade etmişti.

Mart ayında yaptığı bir açıklamada, Suriye'de seçim olmasının Cenevre müzakerelerinin üçüncüsüne engel teşkil edeceği görüşünü bildiren İbrahimi'nin istifa kararında, Suriye rejiminin 3 Haziran'da devlet başkanlığı seçimi yapılacağını duyurmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Dördüncü yılına giren Suriye krizinde yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiği, en az 9 milyon kişinin de yerlerinden olduğu ifade ediliyor. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi'nin İstifa Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement