Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Türkhan: "Suriye'de Türkmenler yok sayılırsa istikrar sağlanamaz" - Son Dakika
Güncel

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Türkhan: "Suriye'de Türkmenler yok sayılırsa istikrar sağlanamaz"

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Türkhan: "Suriye\'de Türkmenler yok sayılırsa istikrar sağlanamaz"

Suriye Türkmen Meclisinin yeni Başkanı Muhammed Türkhan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunmasını savunduklarını belirterek, "Herhangi bir anlaşmada veya anayasal düzenlemede Türkmenler yok sayılırsa Suriye'de istikrar sağlanamaz. Askeri ve siyasi olarak Suriye'de varız.

13.03.2023 18:51  Güncelleme: 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Türkmen Meclisinin yeni Başkanı Muhammed Türkhan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunmasını savunduklarını belirterek, "Herhangi bir anlaşmada veya anayasal düzenlemede Türkmenler yok sayılırsa Suriye'de istikrar sağlanamaz. Askeri ve siyasi olarak Suriye'de varız." dedi.

Suriye Türkmen Meclisinin yeni Başkanı Türkhan ve bazı yönetim kurulu üyeleri Ankara'da basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Suriye Türkmen Meclisi'nin kuruluşundan beri üstlendiği misyonu, Suriye'deki son durumu, Türkmenlerin yeni süreçteki rolü ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkhan, Suriye'de milyonlarca Türkmenin yaşadığını belirterek, "Suriye Türkmenleri yoğun olarak Halep, Lazkiye, Humus, Hama, Rakka ve Şam vilayetlerinde bulunuyor." dedi.

Suriye'nin Tartus, İdlib ve Dera vilayetlerinde de belirli sayıda Türkmen yaşadığını dile getiren Türkhan, "Suriye'de Türkmenler hep yok sayıldı. 2021 yılından itibaren biz de mağdur halklar gibi Esed rejimine karşı ayaklandık." diye konuştu.

Türkhan, İstanbul'da 2012'de düzenlenen Suriye Türkmen Platformu toplantısıyla Suriye Türkmen Meclisinin kuruluşuna giden sürecin başladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Suriyeli Türkmenleri birbiriyle tanıştırıp tek çatı altında toplamak için bu meclis kuruldu. Suriyeli Türkmenlerin haklarını uluslararası platformlarda ve Suriye anayasasında korumak asıl amaçlarımızdan biridir. Suriye'nin toprak ve ulusal birliğinin korunmasını savunuyoruz."

Türkhan, meclisin Suriye muhalefetinin önemli bir parçası olduğunu ve aktif rol aldığını dile getirdi.

Siyasi çözüm sürecine bakış

Meclis Başkanı, "Suriye'de herhangi bir anlaşmada Türkmenler yok sayılırsa istikrar sağlanamaz. Askeri ve siyasi olarak Suriye'de varız. Suriye muhalefeti içerisinde de temsil ediliyoruz." ifadelerini kullandı.

Siyasi çözüm ve anayasal düzenlemeyle ülke bütünlüğünün korunacağını düşündüklerini belirten Türkhan, "Şu an herkes Suriye'de askeri çözümün mümkün olmadığını düşünüyor. Siyasi çözümden başka yol yok." dedi.

"PYD- YPG Kürtler için de bir tehlikedir"

Türkhan, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'deki Kürtleri temsil etmediğini vurgulayarak, "PKK-PYD-YPG, sürekli isim değiştiren bir terör örgütüdür. Bölge için bir tehlikedir, PYD-YPG Kürtler için de bir tehlikedir. Herkes onlardan muzdarip. Bu örgüt Amerika'nın bir maşasıdır." diye konuştu.

"Türkiye-rejim" diyaloğuna Türkmenlerin bakışı

Türkhan, Türkiye ve Esed rejimi arasındaki diyalog hakkında ise şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir ve kendi çıkarları doğrultusunda görüşmesi gereken herkesle görüşme hakkına sahiptir. Görüşmelerinde Suriyelilere bağlı değiller. Biz Türkiye'nin Suriye Türkmenlerinin hakkına zeval getirecek bir şeylere imza atmayacağına inanıyoruz."

Türkhan, Esed rejimiyle herhangi bir bağlarının olmadığının altını çizerek, "Bizim Suriye halkıyla hiçbir sorunumuz yok, bizim sorunumuz rejimle. Rejim bizi hep yok saydı. Zalim rejimdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Türkhan: 'Suriye'de Türkmenler yok sayılırsa istikrar sağlanamaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı
    08:08 TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

    Son dönemde birbirinden skandal görüntülerin yer aldığı ve tepkilerin odağında yer alan sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan yeni bir video tartışma yarattı. 2 haftalık hamile olduğunu belirten genç bir kadın paylaştığı videoda çocuğuna baba aradığını ifade etti. Videoya not düşen genç kadın "2 haftalık hamileyim. Çocuğuma baba arıyorum, adam gibi adam" dedi.

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.


Advertisement