Suriye Türkmen Meclisi Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Suriye Türkmen Meclisi Çalıştayı

Suriye Türkmen Meclisi Çalıştayı

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Fayzel Amro, "Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var."

30.10.2013 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Fayzel Amro, " Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var. Türkiye'nin verdiği destek kadar uluslar arası kamuoyu destek vermemiştir" dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu'nun düzenlediği Suriye Türkmen Meclisi Çalıştayı Dedeman Otel'de düzenlendi. Çalıştaya, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Fayzel Amro, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, büyükelçiler, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Fayzel Amro, Türkmenlerin 1340 yıldır bölgede yaşadıklarının altını çizerek, bölgede ülkelerin ve Suriye'nin kuruluşunda Türkmenlerin rol oynadığını ifade etti. Amro, bölgede siyasi muhalefetin olmadığını, Arap milliyetçiliğinin egemen olduğunu belirterek, milli kültürlerin yok edildiğini kaydetti. Amro, Türkmenlerin ilk günden itibaren devrime katıldığını aktararak, geniş bir bölgede yaşayan Türkmenlerin devrime destek verdiğini belirtti. Türkmenlerin bazı garantiler talep ettiğini söyleyen Amro, "Rejim tarafından uygulanan katliam ve savaş suçlarının durdurulması. Suriye toprak bütünlüğünün güvence altına alınması. Suriye halkının kendi kaderini belirlemesinde herhangi baskı olmaması. Çoğulcu geçici hükümetin kurulması" diye konuştu.

Amro, MHP milletvekili Türkeş'in Türkiye'nin yardımları ile ilgili sorusuna, "Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var. Türkiye'nin verdiği destek kadar uluslar arası kamuoyu destek vermemiştir. Türkiye, insani yardımda büyük destekte bulunmuştur. Türk kardeşlerimiz kendi güvenliklerini tehlikeye sokacak şekilde bize yardım etmişlerdir" cevabını verdi.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ise, Suriye sorununun bölgesel bir konu olmaktan çıktığına işaret ederek, küresel bir savaşa dönüştüğünü belirtti. Şandır, "Suriye meselesi, iç savaşı Suriye'nin etnik ve mezhep temelli savaşı olmaktan çıktı, artık bir dünya sorunu haline geldi, tarafları da küresel güçler haline geldi. Bu sorun artık Türkiye'nin geleceği açısından bir tehdit boyutu kazandı" şeklinde konuştu.

Şandır, tarihin Ortadoğu coğrafyasında yazıldığını söyleyerek, Suriye'nin Asya, Avrupa arasında bir geçiş yolu olduğunu kaydetti. Küresel güç olmak isteyen devletlerin bölgeye geldiğini hatırlatan Şandır, "Bu coğrafyaya hükmetmeden dünya tarihinde küresel güç olmak mümkün olamamıştır. Makedonya İmparatoru İskender, Roma, Bizans, Moğollar buraya gelmiş, Türkler buraya gelmiş, bu coğrafyaya hükmetmeden güç olmak mümkün değil. Fransız'ı, Rus'u, İngiliz'i öyle, geç kalmış olmanın telaşında neredeyse Alman Kralı son döneminde Müslüman bile oluyordu. Dolayısıyla Ortadoğu coğrafyası küresel dengeler çok önemli" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriye Türkmen Meclisi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement