Suriyeli Çocuklar Artık Türk Yaşıtları ile Aynı Sınıfta 1 - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Çocuklar Artık Türk Yaşıtları ile Aynı Sınıfta 1

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ / İstanbul DHASuriye'deki iç savaştan Türkiye'ye kaçarak İstanbul'a gelen ailelerin, okul çağındaki 70 bine yakın kayıt dışı çocuğunun eğitime alınması amacıyla başlatılan çalışmada önemli yol kat edildi.

12.12.2017 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/ İstanbul DHA

Suriye'deki iç savaştan Türkiye'ye kaçarak İstanbul'a gelen ailelerin, okul çağındaki 70 bine yakın kayıt dışı çocuğunun eğitime alınması amacıyla başlatılan çalışmada önemli yol kat edildi. Daha önce kimlikleri olmadığı için okula kaydedilmeyen 6-18 yaşındaki çocuklar ve ailelerine kimlik numarası verilerek okullu olmaları için çalışmalar artırıldı.

Avcılar'daki Atatürk Ortaokulu Geçici Eğitim Merkezi Koordinatör Müdürü Rahmi Çakar, Suriyeli sığınmacılar için ilçede Denizköşkler ve Yeşilkent Mahallesi'nde iki ayrı eğitim merkezi bulunduğunu söyledi. Çakar, bu merkezlerin Suriyeli çocukların Türkiye'ye ilk geldiklerinde Türkçe öğrenecekleri ve diğer okullara dağıtılacağı bir merkez olarak planlandığını anlatırken, şöyle dedi:

"Kimliği olmayan çocuklara kimlik çıkarılarak burada eğitime alıyoruz. Geçen yılki öğrenci sayımız 700 idi. Bu yıl 1245 Suriyeli öğrenciye Avcılar'da evlerine en yakın okullarda, Türk yaşıtları ile eğitime aldık. Türk okullarda Türk öğrencilerle aynı sınıftalar. Hiçbir ayrım yok. Türk öğrencilerin aldığı aynı eğitimi Suriyeli öğrenciler de alıyor. Önceden Suriyeli öğretmenlerimiz vardı. Haftada 15 saat Türkçe, 15 saat kendi dillerinde Arapça ders veren öğretmenler tarafından eğitim veriliyordu. Bakanlığımız 1 yıl sonra geçici eğitim merkezlerini tümüyle kapatmayı hedefledi. Türkçeyi öğrenen Suriyeli çocukların hepsi 'Türk eğitim sistemine entegrasyonu projesi' ile Türk okullarında okutulacak. İlçemizde biz bu uygulamayı öne çektik. Evlerine en yakın Türk okullarında Türk öğrencilerle aynı imkanlara kavuşsunlar diye bunun koordinasyonunu yaptık."

Rahmi Çakar, Atatürk Ortaokulu'ndaki merkezde Suriyeli çocuklar için sadece 4 sınıf kaldığını bunlara da 15 saat Türkçe, 15 saat kendi branşlarında Suriyeli öğretmenler tarafından Arapça eğitim verildiğini anlatırken, "Bu çocukların tamamı Türkçe'yi tam bilmiyor ve Türk eğitim sistemine gittiği zaman sıkıntı yaşayabilecek durumda. Burayı bir havuz gibi düşünün. En azından kendilerini ifade edebilecek, dersi anlayabilecekleri şekilde Türkçe eğitim aldıktan sonra Türk okuluna gönderiyoruz."

KİMLİK SİSTEMİ

Avcılar Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü tarafından koordineli sürdürülen proje ile ilçede kimlikleri olmayan Suriyeli öğrencilere kendileri için verilen eğitim, sağlık veya gıda yardımı gibi hizmetlerden yararlanabilmeleri için gereken '99' kimlik sistemine geçirilmesi hedeflendi. Savaştan çıkar çıkmaz gelen, ellerinde hiçbir kimlik bulunmayanlara sınırdan geçişte verilen '98 kimlik' olarak bilinen geçicici numaralar yerine, sabit adreste kaldıklarını ve işte çalışabileceklerine dair bilgi verenlere '99' kimliği verilerek kayıt altına alınıyor. Bu kimlikle Suriyeli çocuklar e-okul sistemine kaydedilerek eğitim olanağına kavuşturulmuş oluyor.

170 BİN SURİYELİ ÇOCUKTAN 90 BİNE YAKINI OKULLU

Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre, İstanbul'da 50'yi aşkın geçici eğitim merkezi ve 170 bine yakın okuma çağında kabul edilen 6-18 yaşındaki Suriyeli çocuk bulunuyor. Bunlardan 90 bine yakını okullu. Kayıt ve eğitim dışı kalan 60-70 bin Suriyeli çocuğun tespit edilebilmesi için projeler geliştirildi. Avcılar'daki geçici eğitim merkezlerindeki 22 Suriyeli öğretmen de projeye dahil edilerek çevrelerinde bulunan kimlik başta olmak üzere çeşitli sorunlardan kayıt dışı kalan aileler ve çocuklarına ulaşılıyor. Kapı kapı gezilerek yapılan ziyaretlerde tespit edilen '98' kimlikli Suriyeli ailelere kısa sürede '99' kimliği verilerek kayıt altına alınmaları, aynı zamanda eğitim başta olmak üzere çeşitli hizmetlerden yararlanmaları sağlanıyor.

Suriyeli Çocuklar Artık Türk Yaşıtları ile Aynı Sınıfta 1
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriyeli Çocuklar Artık Türk Yaşıtları ile Aynı Sınıfta 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir'in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın diğer fabrikalara da sıçrarken ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.


Advertisement