Suriyeli Mülteci Sayısı Üç Milyonu Geçecek - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Mülteci Sayısı Üç Milyonu Geçecek

Türkiye'ye Göç başlıklı panelde, 2023'te Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısının üç milyonu bulacağı ve bu sorunun bugünden ele alınması gerektiği vurgulandı.

16.11.2015 10:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkemize yönelik göçleri konu alan " Türkiye'ye Göç" başlıklı panel, SEPAM tarafından Uluslararası Antalya Üniversitesi merkez kampüsünde gerçekleştirildi. Alanında öncü isimlerin katıldığı panelde ilk olarak Anadolu'ya tarihten bu yana yaşanan göçler ve bu göçlerin temel özellikleri ardından ise özellikle son dönemde artan 'sığınmacı' göçü ve bu göçün Türkiye-AB ilişkilerine etkileri tartışıldı. Panelde konuşan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Erdoğan ise Suriyeli sığınmacılar ile ilgili detaylı veriler paylaştı. Doç. Dr. Erdoğan. "Türkiye'de 700 bin civarında okul çağında olan Suriyeli çocuk bulunuyor. Yine Türkiye'de yaklaşık 200 bin Suriyeli bebek doğdu." diyerek, 2023'te Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısının üç milyonu bulacağını ve bu sorunun bugünden ele alınmasının önemine vurgu yaptı.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya, modern Türkiye'nin çok büyük bir göç dalgası sonrasında kurulduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasında, Türkiye'yi bir 'göç ülkesi' olarak adlandırdı. Kaya, göç ve entegrasyon politikalarında çeşitliliğin önemine işaret etti. Bilimin insanları zaman zaman şaşırttığını, tarihi gelişmelerin objektif açılardan ele alınması gerektiğini hatırlatan Prof. Kaya, buna örnek olarak şunu söyledi: "Mesela Romanlar Sulukule'de oturan bir topluluk olarak bilinir. Ancak tarihe baktığımızda Romanların İstanbul'a, Türkler'den önce yerleştiği görülür. Bunu belki de çoğunuz ilk defa duyuyor."

'Türkiye göç alan ülke oluyor'

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İçduygu, konuşmasını 'Türkiye – AB İlişkilerinde Bir Mesele Olarak Göç' başlığı altında gerçekleştirdi. İçduygu, Türkiye ile ilgili göçün niteliğinin büyük bir dönüşümden geçtiğini ve Türkiye'nin göç veren ülke olmaktan giderek uzaklaşarak göç alan bir ülke haline geldiğini ifade etti.

Panel sonunda konuk hocalar, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. UAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, aynı zamanda SEPAM Başkanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, panelistlere verdikleri değerli bilgiler için teşekkür ederek, günün anısına birer plaket takdim etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Suriyeli Mülteci Sayısı Üç Milyonu Geçecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement