Suriyeli Sığınmacı Ailenin Sıfırdan Başarıya Uzanan Hikayesi - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Sığınmacı Ailenin Sıfırdan Başarıya Uzanan Hikayesi

Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Bayırbucak Türkmenlerinden Zemzem ailesi, sığındıkları Türkiye'de sıfırdan yeni bir hayata başladı.

08.08.2017 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHAMMED ŞEYH YUSUF - Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Bayırbucak Türkmenlerinden Zemzem ailesi, sığındıkları Türkiye'de sıfırdan yeni bir hayata başladı. Ülkelerinde sağlık sektöründe çalışan anne ile baba Türkiye'de yeniden sınava girip ilahiyat fakültesi diploması alırken, oğulları ise mühendislik bölümünü üstün başarıyla tamamladı.

Suriye'nin batısındaki Lazkiye kentinden Türkiye'ye gelen ve Osmaniye'deki sığınmacı kampına yerleştirilen Zemzem ailesinin 3 ferdi de evlerinden uzakta geçen dört yıl zarfında lisans eğitimlerini tamamlayıp yeni bir hayat kurdu.

Türkiye'ye 2013 sonlarında geldiklerini söyleyen Suriyeli ailenin 1994 doğumlu oğlu Muhammed Zemzem, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Osmaniye'deki sığınmacı kampında 5 ay kaldıktan sonra eğitim hayatını tamamlamak için ailesini geride bırakarak İstanbul'a geldiğini söyleyen Muhammed, "Suriye'de liseler arası başarı sıralamasında ikinciydim. Ancak Türkiye'ye gelince her şeye sıfırdan başlamam gerekti." dedi.

Gerçekleşen üniversite hayali

Muhammed, bir yandan üniversite sınavına hazırlandığını, diğer yandan "başarının anahtarı" olarak tanımladığı Türkçeyi öğrendiğini ifade ederek, "Sınavlarda, hayalini kurduğum mekatronik mühendisliği bölümüne girmeye hak kazandım. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde başladığım lisans eğitimimin ilk yılını birincilikle tamamladım. Bu durum mezuniyetime kadar da böyle devam etti." diye konuştu.

Doktor olan eşinin de desteğini her daim yanında hissettiğini belirten Muhammed, yüksek lisans programı için Sabancı Üniversitesi'nden tam burs aldığını, bu nedenle Suriyeli ve Türk arkadaşlarının ilgi odağı haline geldiğini söyledi.

Aynı azimle çalışmaya devam ettiğini dile getiren Suriyeli genç, "Başarı tesadüf değildir, bunun en iyi ispatı kazanılan başarıların devamını getirmektir. Suriyelilere karşı yürütülen birtakım kampanyaların gölgesinde, Müslüman bir Suriyeli olarak faydalı bir mesaj vermek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Üniversitedeki eğitmenlerden tam destek

Üniversitedeki öğretim üyelerinin kendisi için bir "ağabey" olduğunu belirten Muhammed, siyasi görüşleri ve Suriyelilerin varlığına bakış açıları ne olursa olsun bütün eğitmenlerin kendisini destekleyerek yönlendirdiğini vurguladı.

Muhammed, gelecek planlarına ilişkin ise şunları söyledi:

"Sabancı Üniversitesi, akademik alanda ilerleyebileceğim, yüksek lisans ve doktora eğitimimi tamamlayarak araştırma gruplarına katılabileceğim konusundaki hayallerimi destekledi. Bu da beni Türkiye'ye hizmet edebileceğim konusunda daha da umutlandırdı."

Mülteci kampının "en genç" mezunları

Suriyeli genç, sadece kendisinin değil, anne ve babasının da eğitim hayatlarına devam ettiğine dikkati çekerek, "Halen mülteci kampında kalan anne ve babam, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 'üniversitenin en yaşlı mezunları' onuruyla tamamladı." dedi.

Suriye'de diş protez bölümü mezunu olan babasının Türkiye'de mesleğini icra edemediğini belirten Muhammed, ilahiyat bölümünü tamamlayan babasının geçici Suriye okullarında öğretmenlik yapmaya başladığını aktardı.

Muhammed, annesinin de Suriye'deyken tıbbi laboratuvar teknikeri olarak çalıştığını ifade ederek, "Anne ve babam, önlerindeki en büyük engel olan lisan sorunu aştıktan sonra eğitim hayatlarına devam ettiler." diye konuştu.

Eğitimin ve çalışmanın önemini vurgulayan Muhammed, şöyle devam etti:

"Suriyelilerin, gerekçe ne olursa olsun eğitim hayatlarına ara vermemeleri gerekiyor. Elimizden geleni yapabilmek için istenilen özellikler, gayret, çalışma ve irade. Ülkemiz onu kalkındırmamız için bizi bekliyor."

- Türkiye'ye teşekkür

Muhammed Zemzem, Türkiye'nin kendilerine sunduğu imkanları da unutmayacaklarını ifade etti.

"Bizim için pek çok alanın kapısını açan Türkiye hükümetine teşekkür ediyorum. Türk halkı da yürütülen bazı kampanyalara rağmen bize çok iyilik yaptı." diyen Muhammed, Türk halkının kendilerini kardeşleri olarak görmesini istediğini dile getirdi.

Suriyeli genç, "Yaşanan olumsuz örneklere itibar edilmemesini temenni ediyorum. Her millettin içinde benzer örnekler bulunur. Hep birlikte olumlu örnekleri ortaya çıkarmaya çalışalım." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Sığınmacı Ailenin Sıfırdan Başarıya Uzanan Hikayesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 90'ını oluşturan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü açıkladı. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer zorluklar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor
    01:09 Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor

    Apple'ın iPhone 16 modelinde dikey kamera kurulumuna geri dönüş yapacağı ve SIM kart tepsisi yerine Eylem düğmesi kullanabileceği belirtildi. Yeni sızıntılar, iPhone 16 serisinin tasarımında yapılan değişiklikleri ortaya koydu. Ayrıca çerçevelerin incelmesi, telefonun darbelere karşı daha hassas olabileceğini gösteriyor.

  • Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları
    01:09 Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları

    Son yıllarda DVD'ler, yerini dijital akış platformlarına bırakmış durumda. Türkiye'de hızla yaygınlaşan dijital akış platformları arasında en popüler olanı yüzde 38 pazar payıyla BluTV oldu. İkinci sırada yüzde 27 pazar payıyla Netflix yer alırken, Amazon Prime Video yüzde 19 pazar payıyla üçüncü sırada yer aldı. Disney+ ve MUBI ise daha küçük pazar paylarıyla listeye dahil oldu.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap
    01:06 İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap

    Pendik Belediye Meclisi'nde CHP meclis üyesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Belediye Başkanı Cin ise, 'Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de Ekrem Bey'in resmini asacağım' dedi.

  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine harekete geçen yetkililer, şüphelileri tespit ederek cezai işlem uyguladı.


Advertisement