Suruç Ovasında alternatif ürün bereketi - Son Dakika
Ekonomi

Suruç Ovasında alternatif ürün bereketi

Suruç Ovasında alternatif ürün bereketi Suruç Ovası pirinç ve fasulye alternatif ürün oldu Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Pompaj Sulama Projesi ile suya kavuşan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde hem ürün çeşitliliği hem de verim artması çiftçileri alternatif ürün yetiştirmeye yönlendirdi.

10.09.2020 13:32  Güncelleme: 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suruç Ovasında alternatif ürün bereketi

Suruç Ovası pirinç ve fasulye alternatif ürün oldu

ŞANLIURFA - Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Pompaj Sulama Projesi ile suya kavuşan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde hem ürün çeşitliliği hem de verim artması çiftçileri alternatif ürün yetiştirmeye yönlendirdi. Suruç Ovasında bu yıl ilk defa fasulye ve pirinç ekimi gerçekleştirildi.

GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da her yıl 240 bin ton fıstık, 1 milyon 27 bin ton pamuk, 860 bin ton buğday, 340 bin ton arpa,72 bin ton mercimek ve ikinci ürün 219 bin ton mısır üretimi yapılıyor. Buğday, mercimek ve arpada hasadından sonra son yıllarda ikinci ürün olarak ekilen mısırın yerine Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde alternatif ürün olarak fasulye ve pirinç ekimine başlandı. Dünyanın en uzun 5'inci tüneliyle 560 bin dekar tarım arazisi, basınçlı borulu sulama şebekesi, yağmurlama ve damlama sistemiyle sulanıyor. Daha önce bozkırı andıran Suruç Ovasında sulu tarım sayesinde ürün çeşitliliği ve verim arttı. Bölgede yalnızca buğday, arpa ve mercimek gibi ürünleri yetiştiren çiftçi, su sorununun giderilmesiyle patlıcan, biber, domates, sarımsak, nane ve yeşil fasulye gibi tarım ürünlerine de yöneldi.

Tohumu Karadeniz'den getiriliyor

Fasulye ve pirinci alternatif ürün olarak yetiştiren çiftçi Mehmet Akkuş,"Bu bölgeye GAP'la beraber su geldi. Bizim çiftçi arkadaşlarımız genelde mısır, pamuk, buğday ekiyorlar. Ben de bir fikir ürettim, hem ülke ekonomisine katkıda bulundum hem de çiftçi arkadaşlara katkıda bulundum. Pirinç ve fasulye ektim. Pirincin tohumunu Samsun'dan getirdim. Bölgemiz çok sıcak olduğu için araştırmalar yaptık. Samsun'daki pirinç bizim tarlalarımıza uyuyordu. Bunun ekimini ziraat mühendisi arkadaşlarla beraber gerçekleştirdik. Hasadı 90 ile 100 gündür. Ben Türkiye'de geziyorum, iş icabı fasulyeye merak sardım. Diğer ürünümüz de fasulye. Kuru fasulye ikinci ürün olarak ekiliyor. 30 dünüm de fasulye ektik. Şuanda gayet iyi ve güzel. Bunu yapmamızın anlamı hem ülke ekonomisine katkıda bulunmak hem de çiftçi arkadaşlarımızı değişik ürünlere yönlendirmek" dedi.

Alternatif ürün olarak ekiliyor

İlçede tarım müdürlüğü ve ziraat odalarıyla görüştüğünü anlatan çiftçi Akkuş, "Kaymakamla birlikte herkes destek oldu. Mühendis arkadaşlarla, diğer yerlerdeki mühendislerle iletişime geçtiler. Samsun, Bitlis, Konya'daki mühendislerle görüştüler. Nasıl ekildiğini, nasıl gübreler, ilaçlar kullanıldığı hakkında bilgi aldılar. Şuanda iyi gidiyor. Çiftçilerimiz soruyor, merak ediyorlar. Alternatif ürün olduğu için herkes alternatif ürünü merak ediyor. Bu ürünler ikinci ürün, birinci ürünün hasadını gerçekleştirdik, ikinci ürün olarak yerine pirinç ve fasulye ektik. Beklediğimiz rekolteyi alamasak bile bu ürünleri ekmeye devam edeceğiz. Hem ülkenin, çiftçinin faydasına olacak hem de ülkenin dışa yönlenmemesini sağlamak için ekmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Fazla su pirinci kurutuyor

Bölgenin çok sıcak bir bölge olduğunu kaydeden Akkuş, "Türkiye'nin en sıcak bölgelerinden biri ve su çok verildiğinde pirinç kuruyor. Pirincin istediği nemin olması gerekiyor. Bu nemden de pirinç kendiliğinden yetişiyor. Bir de vahşi sulanmaya karşıyız. Yani pamuğa verilen suyun sadece 3'te biri kadar su harcanılıyor" ifadelerini kullandı

İleri ki yıllarda daha iyi sonuç elde edilecek

Ziraat Mühendisi Müslüm Ülgen ise, bölgede ekilen mısır, buğday, pamuk gibi ürünlerin dışında alternatif ürünler arayışına girdiklerini belirterek, "Bu ürünler artık çiftçiye bir şey kazandırmadığı yada az bir miktarda bir gelir elde ettiği için Mehmet Akkuş ile bizim bölgemizde ikinci ürün yada birinci ürün olarak ekebileceğimiz alternatif ürünler arayışına girdik. Bunun neticesinde buğday, arpa, mercimekten sonra ekilecek ikinci ürün olarak pirinç, fasulye ektik. Yaklaşık yetiştirme süresi olarak 90 ile 100 gündür. Fasulyede beklediğimiz verimin ortalama diğer illere göre biraz düşük olacağını düşünüyoruz çünkü bu bölge sıcak bir bölgedir ve adaptasyonu oldukça azdır. Bunun devamını ilerleyen yıllarda devam ettirip daha iyi sonuçlar elde edebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Damlama sistemi kullanılıyor

Pirincin Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaygın olarak ekildiğini ve damlama yöntemiyle sulandığını söyleyen Ülgen,"Aşırı göllenme dediğimiz şeyi artık tamamen atmamız lazım. Pirinci şuanda yağmurlama sulama yöntemiyle yada ilerleyen yıllarda damlama yöntemiyle daha az su kullanarak yetiştirebiliriz. Yani o dediğimiz tavlara aşırı su doldurma algısını kafamızdan atmamız lazım. Onun dışında şu anda yaptığımız yağmurlama yöntemiyle pirincimiz 45 günlük güzel derecede de yetişiyor. Bunun neticesinde bizim kendi ziraat mühendisi arkadaşlarımız, çiftçiler olsun gelip soruyorlar, şu anda ne durumda, yetişiyor mu, yetişmiyor mu? Bunlar sürekli bir merak konusu. Bunun neticesinde sürekli sosyal medyada olsun, arkadaşlara, çiftçilerimize bilgi aktarmaya çalışıyoruz. Soranlara bilgi veriyoruz. Yani iyi bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bunun neticesinde iyi bir sonuçla çiftçimizi memnun edecek bir sonuç elde edebileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Suruç Ovasında alternatif ürün bereketi
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Suruç Ovasında alternatif ürün bereketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi
    16:46 Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi

    Denizli Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç fazlası olan 45 adet kiralık aracını sergileyerek tasarruf sağlayacaklarını duyurdu. Başkan Çavuşoğlu, araçların geri gönderilmesiyle aylık 1 milyon 214 bin 962 TL tasarruf edileceğini ve belediyenin gereksiz harcamaların yapılmadığı bir kurum olacağını belirtti.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.

  • Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı
    16:34 Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Çankırı'da Mart ayında 118 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 37,6 azaldı. Kastamonu'da ise Mart ayında 365 konut satıldı ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8,1 azaldı.

  • ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı
    16:29 ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı

    ING Türkiye, Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı görevine Tuğçe Bora Kılıç'ı atadığını duyurdu. Kılıç, 1 Mayıs itibarıyla bu göreve başlayacak ve ING'nin Türkiye'nin en sevilen dijital bankası olma ve üstün müşteri deneyimi sunma hedeflerine liderlik edecek.

  • Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı
    16:24 Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı

    Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine katılarak, belediyenin ürünlerini sergiledi.

  • Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı
    16:15 Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı

    Hanönü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, köylere yapılan hizmetlerin artırılması amacıyla kanal kazıcı ve yükleyici araç satın aldı. Kaymakamlık önünde düzenlenen törende dua edilerek, yeni araç hizmete girdi. Kaymakam Tolga Değirmenci, yeni araçların ilçeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, 'İnşallah almış olduğumuz bu makine köylerimizde güzel hizmetler verecek.' dedi. Programa Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, kurum amirleri ve muhtarlar da katıldı.

  • Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi
    16:10 Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi

    Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen Balkan İş Forumu'na Balkanlar ve Trakya'dan 240 firma katıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer, iş insanlarına bürokratik işlemlerde yardım edileceğini belirtti.

  • Hanönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Üreticilere 12 Bin Sebze Fidesi Dağıttı
    16:08 Hanönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Üreticilere 12 Bin Sebze Fidesi Dağıttı

    Hanönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, desteklemek amacıyla ilçedeki üreticilere 7 bin 680 domates ile 4 bin 320 biber fidesi dağıttı. Fide dağıtım programında üreticilerle sohbet eden İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Arukan, bol ürünlü bir sezon temennisinde bulundu.

  • TZD'nin 43. Olağan Genel Kurulu'nda Hüseyin Demirtaş yeniden Genel Başkan seçildi
    16:01 TZD'nin 43. Olağan Genel Kurulu'nda Hüseyin Demirtaş yeniden Genel Başkan seçildi

    Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin (TZD) 43. Olağan Genel Kurulu'nda Hüseyin Demirtaş, tek aday olarak girdiği seçimde 64 oyla yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Demirtaş, genel kurulda yaptığı konuşmada tarım sektöründeki sorunları ve tarım politikalarının önemini vurguladı.


Advertisement