Susuz Kalan Ürünler Dalında Kurudu, Sulama Kanalı Sorumlusu İsyan Etti - Son Dakika
Güncel

Susuz Kalan Ürünler Dalında Kurudu, Sulama Kanalı Sorumlusu İsyan Etti

Susuz Kalan Ürünler Dalında Kurudu, Sulama Kanalı Sorumlusu İsyan Etti

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’nde suyun bölgeye gelinceye kadar kaçak kullanımlar sebebiyle azaldığı ve sulamanın yetersiz olmasından dolayı seraların kuruduğu, meyvelerin ağaçlarda bozulduğu iddia edildi.

21.09.2018 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Yazır Mahallesi'nde suyun bölgeye gelinceye kadar kaçak kullanımlar sebebiyle azaldığı ve sulamanın yetersiz olmasından dolayı seraların kuruduğu, meyvelerin ağaçlarda bozulduğu iddia edildi. Yazır Mahalle Muhtarlığı Azası ve Kumluca Belediyesi Yazır Sulama Kanalı Sorumlusu Ferruh Uysal, Kemer'e bağlı Ulupınar bölgesinde kaçak su kullanımı sebebiyle Kumluca ilçesine bağlı Yazır sulama kanalına yetersiz ve geç su gelmesi sonucu bahçeleri ürünleri 2 aydır susuz kalan 180 kişinin telefonlarına çıkamaz olduğunu söyledi söyledi.

Sulama kanalına girmeden boruyla alınıyor

Ulupınar Ulupınar-Yazır Adrasan hattındaki 22 kilometre uzunluğundaki sulama kanalı 1978 yılında Süleyman Demirel'in Başbakanlığı zamanında yapıldığını söyleyen Ferruh Uysal, " Bey Dağları'ndan gelen kaynak sularının döküldüğü Ulupınar Mahallesi'nde eski un değirmeninin hemen altından başlıyor. Burada ölçülen saniyede 320 litrelik su akışının saniyede 100 litrelik kısmının Çıralı bölgesine, 220 litresinin Ulupınar- Yazır- Adrasan sulama kanalına verilmesi gerekiyor. Bu kanaldan daha önce Kemer ilçe sınırları içindeki Alasini bölgesinde 250 dönüm, Yazır bölgesinde 900 dönüm tarım alanı sulanabilirken, suyun yetersizliği yüzünden ancak 500 dönüm alan sulanabiliyor." dedi.

Sulama sorumlusu boruları yerinde gösterdi

Eskiden suyun bol olduğunu, Çıralı'nın borusu dolduktan sonra suyun kendilerine kadar geldiğini söyleyen Uysal, vahşi sulama denilen bol suyu tarlaya verme biçiminde sulama yaptıklarını, hatta içinde çocuklar yüzdüğünü hatırlattı. Bugün hem su kaynaklarının azaldığını, hem de suyun kanala girmeden ayrı, girdikten sonra ayrı alınınca perişan olduklarını söyledi. Ferruh Uysal, gazetecilerle birlikte kanalın Ulupınar'daki başlangıcına giderek 32 milimetreden 110 milimetreye kadar değişen çaplardaki onlarca boruyu ve suyun yönünü değiştirme çabalarını yerinde gösterdi. Durumu DSİ'ye bildirdiklerini ve DSİ'nin yerinde tespit yaptığını belirten Uysal, "Bunları kaçak su alımı olarak saydılar. Oysa daha yukarıdaki havzalarda da bunun gibi yüzlerce borularla Ulupınar'ın Kuzey cephesine su alınıyor. Bunlar kayda girmiyor. Bunun sonucunda bizim sulama kanalımızın saniyede 220 litre su hakkı varken ancak 60-70 litrelik bir su alabililiyoruz" dedi.

Basın açıklaması yapacağız

Bahçede dalında çürüyen meyveleri ve serada kuruyan sebzelerini gösteren Ferruh Uysal, sorunlarının çözülmemesi halinde tarım arazilerinin sahipleriyle birlikte basın açıklaması yapacaklarını belirterek,"Restoranlarda insanlar yemek yerken görselliği tamamlasın diye bizim ağaçlarınızın su hakkı boşuna akıtılıyor. Bançelerdeki ağaçlar ürünler kaderiyle baş başa bırakılıyor. Susuzluk yüzünden yeni ekim süresi de geçti. Bu adil değil.Yazır Adrasan Sulama Kooperatifi'nin 180 üyesi bu sulama kanalından yararlanmak için daha önce dönüm başına yıllık para ödüyorlardı. Şimdi ise ücret belli değil. Çoğunlukla narenciye, nar ve zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede seracılık da yapılıyor ve sulamanın tamamı damlama sistemine göre gerçekleştiriliyor." dedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Susuz Kalan Ürünler Dalında Kurudu, Sulama Kanalı Sorumlusu İsyan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement