Süt Üreticisi, Yemde Prim Desteği İstiyor - Son Dakika
Ekonomi

Süt Üreticisi, Yemde Prim Desteği İstiyor

Süt Üreticisi, Yemde Prim Desteği İstiyor

ULUSAL Süt Konseyi'nin (USK) çiğ süt litre fiyatını 1.7 TL olarak açıklamasıyla sektörde tartışmalar alevlendi.

09.08.2018 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ULUSAL Süt Konseyi'nin (USK) çiğ süt litre fiyatını 1.7 TL olarak açıklamasıyla sektörde tartışmalar alevlendi. Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, konuyla ilgili acil önlem alınması ve yemde kilogram başına prim verilmesi gerektiğini belirtip, "Üreticinin 1 litre süt ile 1.3 kilogram yem alması gerekirken, süt fiyatındaki artış henüz daha uygulanmadan yeme gelen yeni zamlarla süt ve yem fiyatı aynı seviyeye geldi" dedi.

Ulusal Süt Konseyi'nce, 27 Temmuz 2018'deki toplantının ardından soğutulmuş çiğ süt üretici tavsiye fiyatının yüzde 3.6 yağlı ve yüzde 3.2 proteinli çiğ süt için litre başına 1.70 lira olarak belirlenmesi, sektörde tartışmaları da beraberinde getirdi. Litresi 1.7 TL'ye satılan sütlerden üreticinin cebine ancak 1.6 TL gireceğine dikkati çeken Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Eskiyörük, "Yemin de kilogram fiyatı 1.6 TL oldu. Süt üreticisi cebine giren parayı da yeme verecek. Bu duruma seyirci kalınırsa, üretici bitecek, üretim bitecek, sanayi bitecek, tüketici büyük zarar görecek. Ülkenin ekonomisi bitecek ve Türkiye ithalat ile daha da dışa bağımlı hale gelecek. Çok yazık" diye konuştu.

'ÇÖZÜM, YEM PRİMİDİR'

Üreticinin para kazanamadığını vurgulayan Eskiyörük, yemde kilogram başına prim verilmesi gerektiğini söyledi. Eskiyörük, bu sayede hem üreticinin kazanacağını hem de kayıt dışılığın önleneceğini vurguladı. Süt hayvancılığında dünya çapında paritenin 1 litre süt ile 1.3 kilogram yem alınabilmesi olduğunu dile getiren Eskiyörük, "Çözüm basittir. Üretici kazanmak, tüketici de uygun fiyata güvenilir gıda almak istiyor. Bunu da süt fiyatını yükselterek değil, yem fiyatını düşürerek sağlamalıyız. Amaç üreticinin kazancını artırarak 1 litre süt ile 1.3 kilogram yem alabileceği koşulları sağlamak ise aradaki fark üreticiye destekleme primi olarak verilmelidir. Eğer süt fiyatını artırırsak tüketim düşer ve daha olumsuz sonuçlar doğurur. Üreticinin kazancını, yem fiyatını düşürerek sağlarsak hem üretici hem de tüketiciyi korumuş oluruz" dedi.

Sütte uygun piyasa koşullarının oluşturulması için devletin, bugünkü şartlarda üreticiye yemde kilogram başına 30 kuruş prim uygulaması gerektiğini belirten Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, şunları kaydetti:

"Her ay yem fiyatlarına göre bu destek primi güncellenmelidir. Böylelikle yemciler üreticinin tepesine binemeyecek. Yeme yapılan her zam devletin kasasından çıkacağı için devlet seyirci kalmayıp müdahale edecektir. Ayrıca devlet, süt fiyatının 1.7 TL'nin altına düşmesini önlemek için, 'Sütünü bu paradan satamayanın sütünü ben alıyorum' diyerek piyasayı sürekli kontrol altında tutmalıdır. İşte o zaman üretici, sanayici ve tüketici güvence altına alınacaktır. Üreticiyi kurtarmadan, sanayiciyi, tüketiciyi ve Türkiye'yi kurtaramayız."

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Süt Üreticisi, Yemde Prim Desteği İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti
    10:16 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetimi, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde seçilen belediye başkanlarına tebrik ziyaretinde bulundu. ETSO Yönetimi, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar ve Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar'ı makamlarında ziyaret ederek başarı dileklerini iletti.

  • Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir
    10:14 Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir

    Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlerle marka olarak dünya liderliğine oynayabilecek durumda olduğunu belirtti. Hazır giyim ve tekstil sektöründe yaşanan düşüşe rağmen Avrupalı sektör temsilcilerinin Türkiye'ye yeniden 'yeşil ışık' yakması, sektöre umut verdi. Çevikel, Türkiye'nin artık ucuz değil, katma değeri yüksek marka üretmesi gerektiğini vurguladı ve Türk tekstil sektörünün dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

  • Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı
    10:12 Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı

    Kütahya'nın Eskiyüreğil ve Eynegazi köylerinde yürütülen 'Sözleşmeli Nohut Üretimini Yaygınlaştırma' projesi kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeli nohut tohumları dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında toplamda 43 üreticiye bin 30 dekar alanda 12 bin 875 kilogram nohut tohumu ve tamamı hibe olan 52 litre Fungusit ilacı temin edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, nohut ekimi esnasında üreticilere bilgiler vererek sorunlar ve çözümleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.


Advertisement