Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı'nın Öldürülmesinden Sorumlu Olan Kişiler, Kim Olursa Olsun Hesap... - Son Dakika
Dünya
BBC

Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı'nın Öldürülmesinden Sorumlu Olan Kişiler, Kim Olursa Olsun Hesap...

Suudi Arabistan, ülkesinin vatandaşı Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi ile ilgili olarak yeni bir açıklama yaptı.

23.10.2018 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suudi Arabistan, ülkesinin vatandaşı Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi ile ilgili olarak yeni bir açıklama yaptı.

Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamada, "Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu olan kişiler, kim olursa olsun hesap verecek" denildi.

Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan'ın bu konuda kararlı olduğu, benzer bir olayın bir daha yaşanmaması için gereken önlemlerin alınacağı belirtildi.

Kabine toplantısı, Kral Selman bin Abdulaziz'in başkanlığında yapıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü "Kaşıkçı cinayeti zanlıları İstanbul'da yargılansın" teklifi ile ilgili olaraksa herhangi bir yorum yapılmadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın Kaşıkçı cinayeti için 'önceden planlanmış' demesi beni son derece kaygılandırdı. Dünya hala yanıtları bekliyor"

Erdoğan: Cemal Kaşıkçı cinayetinin planlı işlendiğine dair elimizde deliller var

Salı günü AKP Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye'nin elinde "cinayetin planlı işlendiğine dair" deliller olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Buradan bir çağrı yapıyorum. Bu çağrı Suudi Arabistan Kralı başta olmak üzere üst yönetimedir. Olayın cereyan ettiği yer İstanbul'dur. Bu 15 artı 3 kişinin yargılanmasının İstanbul'da yapılması teklifimdir. Takdir kendilerinindir" dedi ve şu soruları sordu:

"Cinayet günü bu 15 kişi niçin İstanbul'da toplanmıştır? Bu kişiler kimden emir almıştır? Başkonsolosluk binası niçin günler sonra açılmıştır? Öldürüldüğü resmen kabul edilen bir kişinin cesedi niçin hala ortada yok?"

Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı'nın Öldürülmesinden Sorumlu Olan Kişiler, Kim Olursa Olsun Hesap...

Cumhurbaşkanı, cesedin "yerli bir işbirlikçiye verildiği" iddiasına da değindi:

"Sıradan birisi bu yerli işbirlikçiden bahsetmiyor. Suudi Arabistan'dan yetkili bir kişi bundan bahsediyor. Öyleyse bu işbirlikçiyi açıklamak zorundasın. Hiç kimse bu sorular cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından bile geçirmesin. Olayı birkaç güvenlik görevlisinin yıkmak bizi ve uluslararası kamuoyunu tatmin etmez."

"Bu siyasi bir cinayet olduğuna göre, varsa, diğer ülkelerdeki suç ortaklarının da soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor" diyen Erdoğan ekledi:

"Uluslararası hukukun da, İslam hukukunun da gereği budur. Türkiye olarak bu meselenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Kendi hukukumuz ve uluslararası hukukun gereği neyse yerine getirilmesini sağlayacağız."

Cinayet günler sonra kabul edilmişti

Cemal Kaşıkçı 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girdi ve bir daha çıkamadı.

Türkiye, Suudi Arabistan ile beraber ortak soruşturma başlattı.

Riyad yönetimi günler sonra Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü kabul etti, cinayeti Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile hiçbir ilişkisi olmayan ajanlar tarafından işlenmiş "korsan bir operasyon" ile ilişkilendirdi.

Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı\'nın Öldürülmesinden Sorumlu Olan Kişiler, Kim Olursa Olsun Hesap...
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı'nın Öldürülmesinden Sorumlu Olan Kişiler, Kim Olursa Olsun Hesap... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Güney Afrika'da otobüs şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    22:50 Güney Afrika'da otobüs şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika'nın kuzeyinde içinde 46 yolcunun bulunduğu otobüs köprüden aşağı düştü. Feci olayda 45 kişi yaşamını yitirirken kazadan sadece 8 yaşındaki bir çocuk yaralı olarak kurtuldu.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü
    22:09 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü

    Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 24 Mart'taki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü. Görüşmede, devir teslim törenine ilişkin detaylar ve Senegal gündemini meşgul eden konular ele alındı. Faye, seçimde oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in ve Afrika'nın seçilmiş en genç cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Faye, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

BBC

Advertisement