Suudi Arabistan'ın karantina merkezlerindeki göçmenler insanlık dışı koşullarda yaşıyor - Son Dakika
Dünya

Suudi Arabistan'ın karantina merkezlerindeki göçmenler insanlık dışı koşullarda yaşıyor

Suudi Arabistan, Etiyopyalı binlerce Afrikalı göçmeni, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek amacıyla insanlık dışı koşullarda tutuyor. Karantina merkezlerinde hastalık nedeniyle yaşam savaşı veren göçmenlerin bazıları, yaşadıklarını mektupla anlattı.

31.08.2020 20:31  Güncelleme: 21:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden olan The Telegraph'ın haberine göre, Suudi Arabistan, Libya'daki köle kamplarından gelen çoğu Etiyopyalı binlerce Afrikalı göçmeni, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek amacıyla insanlık dışı koşullarda gözaltında tutuyor. Mart ayından beri Suudi Arabistan'daki karantina merkezlerinde yaşam savaşı veren göçmenlerin bazıları, yaşadıklarını anlattı.

Fotoğraflarda parmaklıklarla kaplı camların arasında ve küçük odalarda yaşadıkları dikkatlerden kaçmadı. Bazı fotoğraflarda ise açlıktan kalp krizi geçirerek ölen ya da intihar eden kişilerin de olduğu belirtildi.

"HER GÜN DÖVÜLEN HAYVANLAR GİBİYİZ"

Aylardır Suudi Arabistan'daki merkezlerden birinde tutulan Etiyopyalı bir göçmen, "Burada her gün dövülen hayvanlar gibiyiz" derken kendilerine hem fiziki şiddet uygulandığını hem de ırkçılık yapıldığını belirtiyor. Mahkumlardan bazılarının mektuplarında ise şu ifadeler yer alıyor: "Beş aydır bu şartlarda yaşamaya çalışan insanlar var. Pek çoğu ağır mental travma yaşarken bir kısmı intiharın eşiğine geldi. Gardiyanlar bizimle dalga geçiyor. 'Hükümetiniz sizi önemsemiyor. Biz ne yapabiliriz ki?' diyorlar."

"MARTTAN BERİ DIŞARI ÇIKAMIYORUZ"

Aynı mektupta 16 yaşındaki bir kızın intihar ettiği ve gardiyanların kızın cansız bedenini sanki bir çöpmüş gibi dışarı fırlattıkları da anlatılıyor. Bir başka mahkum ise "Marttan beri dışarı çıkamıyoruz. Ne koronavirüsü? Burada her türlü hastalık var. Burada yaşamaya çalışan herkesin bir hastalığı var" diyor.

Etiyopyalı bir diğer mahkum ise içinde bulundukları koşullarla ilgili şöyle konuşuyor: "Ufak bir lokma ekmek ve bir tabak pilav ile karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Tuvaletler taşıyor ve yemek yediğimiz yere kadar geliyor. Bir odada yüzden fazla kişi kalıyor ve sıcak bizi mahvediyor."

Suudi Arabistan'ın karantina merkezlerindeki göçmenler insanlık dışı koşullarda yaşıyor

GÖÇMENLERİN HASTALIĞI YAYABİLECEĞİNDEN KORKULUYOR

Koronavirüs salgını mart ayında ülke genelinde patlak verdiği zaman Suudi Arabistan yönetimi özellikle başkent Riyad'da genellikle kalabalık mahallelerde bir arada yaşayan göçmenlerin "Hastalığın yayılmasını hızlandıran taşıyıcılar" olabileceğinden korkuyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Adam Coogle ise Suudi Arabistan gibi zengin bir ülkenin insanları bu kadar vahşi şartlarda tutmasının hiçbir izahı olamayacağını belirtiyor.

Suudi Arabistan'ın karantina merkezlerindeki göçmenler insanlık dışı koşullarda yaşıyor

SUUDİ ARABİSTAN BİNLERCE GÖÇMENİ UCUZ İŞÇİLİK İÇİN ÜLKEYE GETİRİYOR

Suudi Arabistan yönetimi uzun süredir Afrika ve Asya'dan ucuza çalışacak binlerce işçiyi ülkeye getiriyor. Yoksulluktan kurtulmak isteyen pek çok Etiyopyalı, son yıllarda insan kaçakçıları ve Suudi istihdam merkezleri aracılığıyla Suudi Arabistan'a getirildi. Haziran 2019 itibarıyla Suudi Arabistan'da 6,6 milyon yabancı işçinin (ülke nüfusunun beşte biri) olduğu tahmin ediliyor. İşçilerin büyük kısmı fiziksel açıdan ağır işlerde çalışırken oldukça düşük maaşlar alıyorlar.

The Telegraph, benzer şartlara sahip iki karantina merkezine ulaştı. Bunlardan biri Mekke'de, diğeri ise Yemen yakınlarındaki Cizan'da bulunuyor. Ancak bunlar gibi yüzlerce daha merkez olduğu tahmin ediliyor. Pek çok mahkum şu an bulundukları yerden önce farklı merkezlerde tutulduklarını belirtiliyor.

Suudi Arabistan\'ın karantina merkezlerindeki göçmenler insanlık dışı koşullarda yaşıyor

Son Dakika Dünya Suudi Arabistan'ın karantina merkezlerindeki göçmenler insanlık dışı koşullarda yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • regular: Krallığını korumak için kendi soyundan gelenleri en yakın akrabalarını öldüren ve kendini koruması için amerikaya milyarlarca dolar rüşvet veren bu densiz den herşey beklenir. Daha fakir bir müslüman ülkeye yardım ettiği görülmemiştir. Yemende her gün açlıktan ölen çoçukların günahı halen bu şahsiyetsize aittir.. 40 2 Yanıtla
  • Vatandaş: Sudi arabistan birleşik arap emirlikleri mısır gibi arap ülke yöneticilerinin islam ile alakası yok Bunlara asla güvenizlmez. Bunlar kafirlerin uşağı ve hizmetkarlarıdır.Bu köpekler dünya ve ahirette en şiddetli şekilde cezalandırılacaklardır. İnşaallah 8 0 Yanıtla
  • gerçek: şimdi nasıl olacak ben mi ? Müslümanım onlar mı? ... :(( 6 0 Yanıtla
  • FARUK : SUUDİ ARABİSTAN SAHTE MÜSLÜMANDIR. 5 0 Yanıtla
  • Laz: İnsan mı la bu araplar, yere batsın sizin Müslümanlığınız, dünyayı Müslümanlıktan soğuttunuz 4 0 Yanıtla
  • Mikail: Suudi arabistana bakıp islamı karalamya çalışanlar yazıklar olsun size. İslam dinini hakkıyla yaşasaydılar şu anda o insanlar bu şekilde acı çekmezlerdi. İslam kardeşlik dinidir. burda kardeşlik dışında herşey va. yazıklar olsun o insanları o helde tutanlara da islamı karalamaya çalışanlara da yazıklar olsun. 3 0 Yanıtla
  • Adanali: Araplara güvenilmez lafı gerçekten doğruymuş bae arabistan mısır irak suriye hepsi gavurlarn masası olmuşlar hıristiyan lar bile sizin yaptığınızı yapmıyor insanlarına allahtan korkun bukadarmı yabancılardınız kudüsü hiristiyanlara verdiniz sizin araplar nedense hep gavurların tarafını tutuyorlar allah sizi helak etsin işallah omazoumlarin ahını sizde birakmazin amiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnn 3 0 Yanıtla
  • : Yalan haber kafirin oyunu suudi arabistanda boyle bisey yok 0 2 Yanıtla
  • Deist: Görün müslümanlık bu işte . İki yüzlü sahte , çifte standart . 1 1 Yanıtla
  • AÇ İT TV: şuanki türkiyenin özendiği ülke işte ibret alem için yaşam şekline bir bakın bakında yobazlar gelecekteki özlem duyduğunuz yaşam şekline iyi bakın hepiniz sürünüp çalışacak bir kişi yiyecek vaybe ülkeye bak bunun adınıda müslümanlık koymuşlar arap diktatörlüğü işte malesef gelde şi,mdi bu görüntüyü bizim yobazlara makarnacı kömürcülere anlat anlarlarsa tabikide 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement