Suzuki, Doğan Grubu Bünyesinde Türkiye'de 15 Bin Adetlik Satışa Koşuyor - Son Dakika
Ekonomi

Suzuki, Doğan Grubu Bünyesinde Türkiye'de 15 Bin Adetlik Satışa Koşuyor

Suzuki, Doğan Grubu Bünyesinde Türkiye\'de 15 Bin Adetlik Satışa Koşuyor

GEÇTİĞİMİZ yıl Türkiye'de Doğan Holding'in bünyesine giren ve mart ayından itibaren yeni Vitara'nın gelmesiyle birlikte otomobil satışları için yeniden düğmeye basan Suzuki, 5 aylık süreçte 1700 adetlik satışı aşarak önemli bir başarı elde etti.

05.09.2016 02:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GEÇTİĞİMİZ yıl Türkiye'de Doğan Holding'in bünyesine giren ve mart ayından itibaren yeni Vitara'nın gelmesiyle birlikte otomobil satışları için yeniden düğmeye basan Suzuki, 5 aylık süreçte 1700 adetlik satışı aşarak önemli bir başarı elde etti. Daha önce Honda ve Hyundai gibi önemli markalarda üst düzey yöneticilik yapan Suzuki Türkiye'nin yeni Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Japon markanın Türkiye'de çok uzun zamandır uykuda olduğunu belirterek, "Bu uzun kış uykusu artık bitti. Biz markayı bu uyku döneminden kaldırıp hak ettiği yere getirmek için adım adım ilerleyeceğiz" dedi. Distribütörlüğün el değiştirmesi sürecine bağlı olarak 2015 yılında Türkiye'de sadece 177 adet satış yapan Suzuki'nin Türkiye'deki performansına bakıldığında ise son 12 yıl içinde yılda ortalama 1500 adetlik bir satışa ulaşabildiği görülüyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) raporuna göre Suzuki'nin son 12 yıl içinde Türkiye'de 3 bin 764 adet otomobille en çok sattığı yıl 2007 olmuş.

TÜRKİYE'DE 'DOĞAN' GÜNEŞ

Ümit Karararslan, bu yılı 3 bin 750 adetlik satışla tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, "10 ayda bu satış rekor olarak değerlendirilebilir. Ama ben rekor lafını çok sevmem. Biz markayı hak ettiği yere getirmek istiyoruz, adetler bunun bir sonucu" yorumunu yaptı. Amaçlarının yeni modellerle 2 yıl içinde 10 bin adetlik satışa ulaşmak olduğunu söyleyen Karaarslan şunları söyledi: "Biz ilk etapta yeni Vitara, pazara sunduğumuz yeni Baleno, Swift ve Jimny ile birlikte pazarda yüzde 1'lik pazara ulaşmak istiyoruz. 3 yıl içinde de hedefimiz yüzde 2'lik pazar payı. Bu da yılda 14-15 bin adetlik bir satış anlamına geliyor. Kompakt sınıfın yaratıcılarından olan Suzuki'nin Baleno modeli ile geliştirdiği yeni platformla bu alanda yeniden yükseleceğimize inanıyorum. Kısa sürede Türkiye genelinde 25 bayiye ulaştık bu sayısı 35 adetlere çıkartmak için çalışıyoruz. Biz Suzuki için Türkiye'de 'Doğan' güneş' sloganının kullanıyoruz."

HER YIL YENİ MODEL

Japon Suzuki'nin dünyada son dönemde bir belirsiz süreç içinde olduğunu hatırlatan Karaarslan, önce General Motors'un (GM) ardından Volkswagen Grubu'nun almak için girişimde bulunduğu markanın o süreçte bunlara bağlı duraksama döneminde olduğunu söyledi. Karaarslan, "Ancak büyük grupların satın alması gerçekleşmeyince Suzuki yeniden kendi başının çaresine bakmak için kolları sıvadı. Kompakt sınıfın yaratıcı markalarından biri olan Suzuki, son dönemde yeni bir platform geliştirerek yeniden doğduğunu gösterdi. Bu süreçten sonra Suzuki'nin global olarak teknik anlaşmalarla büyüyeceğine inanıyorum. Suzuki'nin yeniden atağa kalkmasını sağlayacak orta vadeli yönetim planı 'Suzuki Next 100' stratejisiyle üretilen modeller markayı yeniden hak ettiği noktaya ulaştıracak. Suzuki 2020 yılına kadar her yıl yeni bir model tanıtacak. Önümüzdeki dönemde Japon markalar için konsolidasyon sürecinin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bu tip uluslararası ortaklıklar özellikle Suzuki için çok önemli bir itici güç olacaktır. Hindistan pazarında çok güçlü olan Suzuki, geçtiğimiz yıl kaptırdığı liderliği yeniden ele geçirmeye hazırlanıyor."

Baleno, Türkiye'ye 58.760 liraya geldi

SUZUKI'nin yeniden atağa kalkmasını sağlayacak orta vadeli yönetim planı "SUZUKİ NEXT 100" çerçevesinde geliştirdiği ilk model olan yeni Baleno, 58 bin 750 TL'den başlayan fiyatlarla Türkiye'de satışa sunuldu. Baleno'nun sahip olduğu tasarım, pratiklik, performans ve yakıt verimliliği ile pazarın önemli oyuncularından biri olacağını söyleyen Suzuki Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan, "Baleno sahip olduğu özellikleri ve boyutları itibariyle B segmentinin dışına taşıp C segmentinde yer alan bir model. Bu sayede her iki segmentten de pay alabilecek bir model olduğuna inanıyorum" dedi. Kompakt otomobil üretimi konusunda sahip olduğu 60 yıllık tecrübeyi en üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen Suzuki'nin bu doğrultuda geliştirdiği ilk otomobil olan Baleno sunduğu geniş iç hacim ile dikkat çekiyor. Yeni platformu sayesinde oldukça düşük bir ağırlığa sahip olan Baleno'nun inovatif platformuna, yüksek gaz tepkisi ile oldukça sportif bir kullanım hissi sunan yeni nesil atmosferik DUALJET motor eşlik ediyor. Çok noktalı enjeksiyon sisteminin desteği ile güçlü fakat aynı zamanda tutumlu karakteriyle öne çıkan 1.2 litre hacmindeki DUALJET motor, 90 beygir güç ve 120 Nm tork üretiyor. Manuel şanzımanın yanı sıra sonsuz oranlı CVT otomatik vites seçeneğinin de opsiyonel olarak tercih edilebildiği bu motor, 100 km'de ortalama 4.7 litrelik yakıt tüketim değerine sahip.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Suzuki, Doğan Grubu Bünyesinde Türkiye'de 15 Bin Adetlik Satışa Koşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement