Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı - Son Dakika
Güncel

Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1982 Anayasası'nın kültür ve tabiat varlıklarıyla çevre, orman ve kıyıların korunması konusundaki hükümlerinin, bugünkü hükümetin anlayışının çok daha ilerisinde olduğunu iddia etti.

13.03.2013 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1982 Anayasası'nın kültür ve tabiat varlıklarıyla çevre, orman ve kıyıların korunması konusundaki hükümlerinin, bugünkü hükümetin anlayışının çok daha ilerisinde olduğunu iddia etti.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 113 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Tabiat Kanunu İzleme Girişimi tarafından Tabiat Kanunu Müzakere Masası etkinliği düzenlendi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gündeminde yer alan konuya ilişkin düzenlenen toplantıya hükümeti temsilen kimsenin katılmamasını, önemli bir eksiklik olarak niteledi.

İnsanların ekolojik sisteme verdiği zararın gün geçtikçe arttığını vurgulayan Hamzaçebi, bu durumun tüm canlıların varlıklarını koruma ve sürdürmeleri açısından tehlike oluşturduğunu savundu.

Hamzaçebi, bu tehlikenin ortaya çıkışı ve giderek artmasının, dünya gündemine sürdürülebilir kalkınma denilen kavramı getirdiğini ifade ederek, artık çevrenin tüm kalkınma kararlarının verilmesinde ve uygulanmasında bir faktör olarak dikkate alındığını anlattı.

Dünyanın konuyla ilgili uzun yıllar önce harekete geçtiğini aktaran Akif Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkeler tarafından konuya ilişkin önemli adımlar atıldı ve atılmaya devam ediyor. Türkiye'nin de bu adımlara paralel çevre ve doğa konusunda daha koruyucu bir yaklaşıma sahip olması beklenirken, gelişmeler tam tersi yönde oldu. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemindeki tasarının hükümleri, bize bunu göstermektedir. Türkiye bir yandan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda katılımcı bir anlayışla uzlaşmacı bir anlayışla anayasa yapmaya çalışırken, öte yandan o anayasanın çevre hükümlerinden çok daha geriye giden bir kanunu yasalaştırmak üzeredir. 1982 Anayasası'nı herkes eleştiriyor, hepimiz eleştiriyoruz. Darbe anayasası, darbe dönemi anayasası... Ama o darbe anayasasının kültür ve tabiat varlıklarıyla çevre, orman, ve kıyıların korunması konusundaki hükümleri bugünkü hükümetin anlayışının çok daha ilerisindedir."

Hamzaçebi, tasarıyla bugüne kadar koruma altına alınmış bütün alanların, kalkınma ve sanayi için feda edildiğine dikkati çekerek, buna izin vermeyecekleri, tasarının yasalaşması durumunda konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını bildirdi.

-"Doğa ekonomik kaynak değil"-

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, günümüz dünyasında artık birtakım tanımların değiştiğini belirterek, büyüme ve kalkınmanın da buna dahil olduğunu söyledi.

Büyümenin artık ekonomi, alt ve üstyapıdaki görkemle değil, çevre duyarlılığıyla ifade edildiğini dile getiren Şandır, sürdürülebilir politikalar, çevre duyarlılığı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü büyümenin yeni kriterleri arasında bulunduğunu anlattı.

Şandır, doğayı ekonomik kaynak değil, kendilerine emanet edilen ve gelecek nesillere geliştirilerek aktarılması gereken bir değer olarak gördüklerini ifade etti.

Mehmet Şandır, şöyle konuştu:

"(Kalkındık) deniliyor ama Türkiye henüz bir çevre kanunu olmayan, olanı da ortadan kaldırmış bir ülke. Türkiye bizim ülkemiz, kötüleyerek bir yere varamayız ama bu anlamda söyleyecek söz yok. Bugün bu yurdu tahrip ediyoruz. 'Madencilik yapmayalım mı' diye önümüze çıkıyorlar. Madencilik yapacağız diye doğayı perişan ediyorlar. Mersin milletvekiliyim, utanç duyuyorum. Mersin'in o güzelim sahilinden aracınızla giderseniz, dağlar delik deşik edilmiş, yeşilin ortasında bir çirkinlik abidesi olarak mermer ocaklarını görürsünüz. Güzelim koylar, nükleer santral yapacağız diye insanlara kapatıldı. Yetmiyor şimdi aynı güzellik içinde termik santral yapmaya çalışıyorlar."

Kültür haline getirmedikçe, bireysel olarak içselleştirmedikçe hukukla doğanın korunamayacağını vurgulayan Şandır, doğa bilincinin çocuklara okul öncesi eğitimden başlayarak aşılanması gerektiğini kaydetti.

Yazar Galip Erdem'in "Mesele delisi varsa meseledir. Yoksa vaka-ı adiyedir" sözünü anımsatan Şandır, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden konunun takipçi olmaya devam etmeleri istedi.

Tabiat Kanunu İzleme Girişimi Sözcüsü Hüsrev Özkara da tasarının yeniden komisyona çekilmesine ilişkin taleplerini TBMM Başkanı ve Başbakan'a ileteceklerini belirterek, Ankara'da konuyla ilgili sokak eylemi gerçekleştirmeyi de planladıklarını kaydetti.

Muhabir: Duygu Can

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ile birlikte NATO üssünü ziyaret etti
    21:14 Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ile birlikte NATO üssünü ziyaret etti

    Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile birlikte ülkenin doğusundaki NATO müttefik birliklerin konuşlandığı Novo Selo Askeri Üssü poligonunu ziyaret etti. Radev, Ukrayna'daki savaşın ardından Bulgaristan'ın savunma harcamalarını arttırdığını ancak orduda hala personel eksikliği olduğunu ve eski Sovyetler Birliği üretimi silah ve ekipmanlara güvenildiğini belirtti.

  • Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı
    21:13 Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı

    Karabük'te gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yapılan aramalarda uyuşturucu madde ve silah ele geçirdi. Şüpheliler, çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı veya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti
    21:12 Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti

    Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen 'Bağımlı Geçmiş Bağımsız Gelecek' isimli Erasmus+ projesini gerçekleştirmek üzere Muğla heyeti İspanya'ya gitti. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Muğla Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Arslan ve Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetkilileri proje kapsamında İspanya'nın Albacete Belediyesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.

  • NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu
    21:10 NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu

    NVIDIA, yapay zeka destekli DLSS teknolojisinin üç yeni oyun tarafından benimsendiğini duyurdu. Bu güncelleme, Steam'de en çok istek alan bir oyun dahil olmak üzere sevilen yapımlara DLSS desteği sağlayacak. DLSS, GeForce RTX ekran kartlarıyla oyunların grafik performansını artırarak hem grafik kalitesinde iyileşme hem de performans artışı sağlıyor. Yeni oyunlar arasında Manor Lords, Oddsparks: An Automation Adventure ve Welcome to ParadiZe bulunuyor. NVIDIA, RTX teknolojilerini içeren 500'den fazla oyun olduğunu belirtiyor ve RTX ekran kartı sahiplerinin daha fazla oyunda performans artışı yaşayacağını vurguluyor.

  • Tokat ve Yozgat'ta meydana gelen depremde can kaybı yok
    21:09 Tokat ve Yozgat'ta meydana gelen depremde can kaybı yok

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Yozgat ve Tokat illerindeki 112 Acil Çağrı Merkezlerine toplam 231 ihbar geldiğini, ancak can kaybı bulunmadığını açıkladı. Tokat'ta 2 ev, 5 ahır ve 2 minarenin hasar aldığı, Yozgat'ta ise iki katlı bir evin yıkıldığı ve 8 köyde küçük çaplı hasarların meydana geldiği bildirildi.

  • App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü
    21:09 App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü

    App Store mağazasına giriş yapan yeni nesil bir Nintendo emülatörü, oyunseverlerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Delta Emulator, kullanıcılarına iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor ve önümüzdeki günlerde daha da popüler olması bekleniyor. Emülatör, NES, SNES, N64, GBC, GBA ve DS için destek sunuyor ve ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş durumda. Türkiye'deki retro oyun kültürüne de olumlu bir katkı yapması beklenen emülatör, dokunmatik hissiyat anlamında da yüksek tepki süresiyle öne çıkıyor. Apple'ın retro oyun hamlesi ile başarı yakalayabileceği düşünülüyor.

  • Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye
    21:09 Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye

    Razer, BlackWidow V4 Mini HyperSpeed adlı kablosuz klavyesini tanıttı. Rekabetçi oyunlarda performansı artıran klavye, kullanım ömrünü yükseltiyor ve kolay bakım imkanı sunuyor. Küçük boyutuyla taşınabilirlik sağlayan ürün, 80 milyon basma sayısına dayanıklıdır. Tuşlar arası mesafe ve tetik baskısıyla iyi bir kullanım deneyimi sunan klavye, Bluetooth 5.0 ile 200 saate kadar kullanım sağlar. Fiyatı 124 dolar olan ürünün Türkiye'deki satış tarihi henüz belirsizdir.

  • Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu
    21:09 Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu

    Dongfeng, Avrupa'da üretim yapmak ve istihdam alanı oluşturmak için İtalya hükümetiyle görüşmelere başladı. Şirket, İtalya'da bir fabrika açarak üretim kapasitesini artırmayı ve Avrupa pazarına daha yakın olmayı hedefliyor. Görüşmelerin olumlu ilerlediği ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurulması planlandığı belirtiliyor.


Advertisement