Tacik Muhalif Liderin Öldürülmesi Davasında Mütalaa Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Tacik Muhalif Liderin Öldürülmesi Davasında Mütalaa Açıklandı

Tacikistanlı muhalif lideri Umarali Kuvatov’un öldürülmesine ilişkin davada mütalaasını açıklayan savcı, tutuklu sanık Sulaymon Qayumov’un suç örgütüne üye olmaktan beraatini, kasten adam öldürmek suçundan ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

16.02.2016 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tacikistanlı muhalif lideri Umarali  Kuvatov'un  öldürülmesine ilişkin davada mütalaasını açıklayan savcı, tutuklu sanık Sulaymon Qayumov'un suç örgütüne üye olmaktan beraatini, kasten adam öldürmek suçundan ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Tacikistan'da "Grup 24" adlı muhalif hareketin lideri olan Umarali Kuvatov'un öldürülmesine ilişkin davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Sulaymon Qayumov'a tutuklu bulunduğu cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile bağlanıldı. Duruşmada, Umarali Kuvatov ile birlikte içtiği çorbadan zehirlenen Suhrob Turaev tanık olarak dinlendi.

Turaev, tercüman ile birlikte alınan ifadesinde, olay günü maktul, sanık ve bir arkadaşıyla beraber yemek yediklerini anlattı. Turaev, "Ben çorbayı içmeye başladım ancak sanık içmedi. Bir süre sonra kendimi kaybettim. Ne olduğunu ve ne kadar zaman geçtiğini hatırlamıyorum. Ancak Hüseyin Aşırov ve Ömerali 'Hadi buradan çıkalım yoksa bizi öldürecekler' diyerek beni silkeledi. Dilim uyuştuğundan konuşamadım. Ölen Umarali Kuvatov, sanık Sulaymon'a 'Niye böyle yaptın?' dedi. Baygın vaziyetteydim. Ömer Ali çıkarken Hüseyin Ali beni kaldırdı. 'Kalk Umarali'yi vurdular' dedi. Dışarıya nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. Hastanede tedavi altına alındım. Sonraki gün kendime geldim."

"SANIK BİZİM ZEHİRLENDİĞİMİZ ÇORBADAN İÇMEDİ"

Mahkemenin soruları üzerine tanık Turaev, sofraya önce çorbanın geldiğini ve sanığın çorbayı içmediğini belirtti. İlacın yemeğe ne zaman katıldığına ilişkin şüphelendiğini bir zaman olmadığını söyleyen tanık Turaev, "Çorba hafif acımsıydı, acıyı sevdiğimden önemsemedim. Hatta sanık Sulaymon'a bir kaşık uzattım. Çorbayı ağzına koydu ama yutmadı. Sonra odadan çıktı. Sanırım lavaboya döktü. Ben memleketten geldikten sonra Ömer Ali'yle konuştum. Sanığın da içinde bulunduğu kişileri kast ederek, 'Bunları tanıyor musun, güvenilirler mi?' diye sorduğumda hepsini araştırdığını, sakıncalı bir durum olmadığını söylemişti. Ben de sanığın şüpheli bir hareketini görmemiştim. Onu bizim gruptan zannediyordum" dedi.

"MAKTULÜN KARISI MUTFAKTAYDI"

Tanık, sorulan soru üzerine sofranın hazırlanması sırasında maktulün karısı Kumrınısso Khafızova'nın mutfakta olduğunu belirtti. Sanığın, bu sırada birkaç kez mutfağa gittiğini kapının açılıp kapanma sesinden anladığını belirten tanık, sofraya ilk önce çorbanın daha sonra pilavın geldiğini söyledi.

ÖNCE ZEHİRLEDİLER SONRA VURDULAR

Duruşmada daha sonra savcı Ümit Özkan, mütalaasını açıkladı. Mütalaada, savcı sanık Sulaymon Qayumov'un babasının mevlidini bahane ederek maktulü evine davet ettiğini hatırlatıldı. Maktulün davete eşi ve korumasıyla birlikte gittiğini, burada yedikleri yemeğe sanığın bir ilaç koyması nedeniyle rahatsızlanarak zehirlendikleri belirtildi.  Maktulün zehirlendiğini düşünerek hastaneye gitmek için evden çıktıkları anlatılan mütalaada, Kuvatov'un bir kişi tarafından vurularak öldürüldüğü kaydedildi. Öldürme eylemi sırasında Husseın Ashuurov ve Sulaymon Qayumov'un dışarıda bekledikleri belirtilirken, mütalaada olayın oluş şekli itibariyle öldürme eyleminin önceden tasarlanarak işlenmiş olduğu ifade edildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

Savcı Ümit Özkan, sanığın "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Sanık hakkında "Suç Örgütüne Üye olmak" suçundan da dava açıldığını hatırlatan savcı, suçun sabit olmaması nedeniyle sanığın bu suçtan beraatine karar verilmesini istedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Tacikistan'da "Grup 24" adlı muhalif hareketin lideri olan Umarali Kuvatov 5 Mart 2015'de İstanbul Fatih'te Molla Gürani Mahallesi  Simsar sokakta akşam saat 22.30 sıralarında silahla başından vurularak öldürülmüştü. Cinayetin ardından çalışma başlatan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Esenyurt'ta bir adrese yaptığı operasyonda aralarında Tacikistan uyruklu Süleyman Qayumov'un  da bulunduğu 3 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Suleyman Qayumov tutuklanırken diğer 2 şüpheli ise serbest bırakılmıştı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tacik Muhalif Liderin Öldürülmesi Davasında Mütalaa Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement