Takma Kirpikler - Son Dakika
Kültür Sanat

Takma Kirpikler

Devlet Tiyatrolarının duayen sanatçısı Ayşen İnci, genç bir ekiple yeniden tiyatro sahnesinde.

12.03.2017 22:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatrolarının duayen sanatçısı Ayşen İnci, genç bir ekiple yeniden tiyatro sahnesinde...

Devlet Tiyatrolarının duayen sanatçısı Ayşen İnci genç bir ekiple "Takma Kirpikler" adlı oyun için bir araya geldi. Oyunun yazarlığını Elçin Gürler üstlenirken yönetmen koltuğunda da yine Ayşen İnci oturuyor. İki kişilik bir kadın oyunu olan proje de genç oyuncu olarak da Nihan Tarhan bulunuyor.

"Takma Kirpikler; iki kadın sanatçı üzerinden kuşak çatışmasına ve Türkçe'nin değişimine parmak basıyor. Oyunun konusunda gelince; Osmanlı eğitimi almış ve kendini aristokrasinin bir üyesi olarak gören bir kadın sanatçı mesleğinde tüm başarılara imza atarak Türkiye'yi de onurlandırmıştır. Ancak her zaman alkışın sesinden gitmeyi seçmiş ve yılların ondan aldıklarını daha fazla pudranın altına gizlemeye çalışmıştır. Üstelik adı gibi kendi de görkemli bir kadın olan Mualla Yücesoy bu çağın gerisinde yaşayan bir karakterdir. ve 104 yaşında ölen Paşa dedesine tutkuyla bağlıdır. Oyunda Mualla'nın iç sesi olarak Paşa dedesiyle hesaplaşması da yer almaktadır. Mualla Yücesoy'un bir gün evine bir yardımcısı alması hayatını değiştirir. Çünkü evine aldığı isim Güneş Toprak'ta, genç bir oyuncudur. Aslında kendini oyuncu adayı olarak tanımlayan bu genç kız sokağın tüm görmemişliğini üzerinde bir kostüm gibi taşımaktadır. Gittiği oyunculuk görüşmeleri bir türlü iyi gitmemekte ve bir yandan ek işler yaparak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Çocuk bakıcılığından, temizliğe gitmeye, kitapçıda çalışmaya kadar pek çok iş deneyimi olmuştur. "

Bir gün gazetede gördüğü bir ilan onun hayatını değiştirecektir. Çünkü gittiği ev duayen olarak tanımladığı Mualla Yücesoy'un evidir. Mualla ve Güneş'in ilk başta sevgi dolu ve komik başlayan ilişkisi, Güneş'in kariyerinin ışıldaması ve Mualla'nın sönmeye başlamasıyla çatışmayı doğurur. Üstelik ikisi aynı işin parçasıdırlar artık. Güneş başrol ve koskoca Mualla Yücesoy'da konuk oyuncudur. Bu başlangıç hırs uğruna bir sonun habercisi olacaktır. Mualla'nın Güneş'e benzeme, Güneş'inse Mualla gibi olma isteği komik öğeleri de yansıtacaktır. Birinin deneyimi birinin gençliği ikisinin de elde edemediği şeylerdendir. Ama insan en çok kendinde olmayanla yarıştığını hep hikayenin sonunda öğrenir değil mi?

Mazi kalbimde bir yaradır

Bahtım saçlarımdan karadır

Beni zaman zaman ağlatan

İşte bu hazin hatıradır

"Takma Kirpikler" oyunu iki farklı kuşaktan sanatçı üzerinden diller arası değişime ve değişen sosyolojik değerlere parmak basmayı hedefliyor. Osmanlı soyuna mensup bir sanatçının geçmişin o lirik dünyasında hapsedilişi ve yeni bir çağa ayak uydururken yaşadıkları da hem komik hem de geçmişe tutunan bir kadın üzerinden trajik bir kurguyla sahneye gelmektedir.  Bir tarafta bir kuşak öncenin saygı kuralları… Bir tarafta hızla gelişen bir ülkenin yeni nesili gençler…

Geçmişe mi tutunmalı yoksa kendi geleceğini geçmişi yıkarak mı inşa etmeli? Ya bir orta yolda buluşabilir mi yarım asırlık bir mazi…. Nova Oyun Yapım imzalı Takma Kirpikler aralık ayında prömiyer yapmaya hazırlanırken oyunun ışık tasarımını Enver Başar, dekor tasarımını ise Burhan Yılmaz, proje koordinatörlüğünü ise İlhan Orhan gibi deneyimli isimler üstleniyor.

Detaylar :

İl : İstanbul

İlce : Kadıköy

Mekan : Caddebostan Kültür Merkezi

Mekan Adresi : Bağdat caddesi Haldun Taner sok. No: 11

Başlangıç Saati : 13.03.2017 20: 30: 00

Bitiş Saati : 13.03.2017 22: 30: 00

Kategori : Takma Kirpikler

Tür : Sahne Sanatları

Ücretlimi? : Hayır

Kaynak: Etkinlik.io

Son Dakika Kültür Sanat Takma Kirpikler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi
    19:58 Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi

    Trabzon'da düzenlenen 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisine 3 ilden 52 sanatçı katıldı. Serginin açılışına Vali Aziz Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve davetliler katıldı. Sergi, 22 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende turizmin önemi vurgulandı ve Trabzon'un turist sayısında önemli artış beklenildiği belirtildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi
    17:53 SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi

    Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun Müzesi'nde 'Türk Bestecileri ve Şarkıları' konseri düzenledi. Konserde, birçok Türk şarkısı seslendirildi ve sanatseverler tarafından ilgi gördü.

  • Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı
    17:20 Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk' adlı sergi, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında açıldı. Sergide, Macaristan'ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer alıyor. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Türk ve Macar halkını kardeş olarak gördüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise sanatın evrensel bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin bilim, teknoloji ve matematikle iç içe olduğunu ifade etti.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti
    17:20 Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti

    Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri düzenledi. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi.

  • Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi
    17:09 Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi

    Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Kral Sejong'un bronz heykeli yıllık temizliği yapıldı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.

  • Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu
    16:14 Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.


Advertisement