Taksim Gezi Parkı Olayları Esnafı da Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Taksim Gezi Parkı Olayları Esnafı da Vurdu

Taksim Gezi Parkı Olayları Esnafı da Vurdu

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü.

04.06.2013 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Palandöken, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve Türkiye'nin çeşitli illerine yayılan olaylarla ilgili 50 bin esnafın zarar gördüğünü belirterek, 415 kalemdeki esnaf ve sanatkarın iş yapamaz hale geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde bir görüşme yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Taksim Gezi Parkı ve ardından tüm yurda yayılan olaylarla ilgili esnaf ve sanatkarların sorunlarını Cumhurbaşkanı Gül'e aktardıklarını belirten Palandöken, yaşanan olaylarda esnafın işsiz olduğunu ve can güvenliğinin olmadığını söyledi. Olayların ardından esnafın kepenklerini açamadığını dile getiren Palandöken, esnafın yapılan eylemlerden dolayı zarar gördüğünü vurguladı.

"BİR TARAFTAN GAZ SIKILIYOR, BİR TARAFTAN MÜŞTERİ GELMİYOR"

Palandöken, "Bir taraftan gaz sıkılıyor, bir taraftan müşteri gelmiyor. Türkiye genelinde bu sorunun yaşandığını ve giderek yaygınlaştığını, kuşku içerisinde olduğumuzu ilettik" dedi. Alkol düzenlemesiyle ilgili olarak, insanların yaşam şekliyle ilgili esnafın zarar göreceğini de Cumhurbaşkanı Gül'e aktardıklarını ifade eden Palandöken, yeni tabela düzenlemesi ve alkol satış saatlerinde yapılacak olan düzenlemeyle ilgili esnafın yaşacağı sıkıntıları anlattığını söyledi.

"415 KALEMDEKİ ESNAF VE SANATKAR İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ"

Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve tüm yurda yayılan olaylarla ilgili vatandaşları sükunete davet eden Palandöken, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu toplumsal hareketlerin sadece demokratik tepkilerinin koyulması, esnafın bu arada hiçbir suçunun olmadığını, hatta esnafın onlara gerekli gösterdiğini ama bazı olay çıkarmak isteyen insanların da tabi bunların arasına sızabileceği kuşkusunu söyledim. Türkiye neredeyse on binlerce, yüzbinlerce insan bu eylemi yapıyor. Her saat başı böyle toplumsal olayın patlak vereceğinden insanlar işe, toplu taşıma araçlarına, taksilere binip seyahat edemiyor. 415 kalemdeki esnaf ve sanatkar iş yapamaz hale geliyor. Biran evvel bu olayların bir üslupla halkın yatıştırılması için başta biz sivil toplum liderleri olarak zaman zaman telkinde bulunuyoruz. Gençlerin fevri hareketlerine karşı biraz daha duyarlı olmalarını, onların bizim geleceğimiz olduğunu, onların fikirlerinin bizim geleceğimiz olduğunu, onların fikirlerinin bizim için çok önemli olduğunu, onların yaşam tarzlarına müdahaleyle değil toplumun bir sıkıntısının ortada olduğunu gözlüyoruz. Bu kaygılarımızı Cumhurbaşkanımıza ilettim."

"BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE İNŞALLAH BU OLAYLAR BİRAZ DAHA HAFİFLER"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün alkol düzenlemesiyle ilgili olarak Anayasa çerçevesi içerisinde inceleyeceklerini kendilerine aktardığının altını çizen Palandöken, Cumhurbaşkanı Gül'ün toplumsal olayların daha fazla tırmanışa geçmemesi için ilgili bakanlıklar içerisinde diyalog içerisinde olduklarını ifade ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Palandöken, "Tahmin ediyorum ki bundan sonraki süreçte inşallah bu olaylar biraz daha hafifler. Demokratik hak arayışlarına kimse mani olamaz. Onların demokratik hak arayışları devam edecek ama şiddetten uzak, taş, sopa veya kamu mallarına zarar verilmesi, esnafın malına zarar verilmesini engellenecek" dedi.

Yaşanan olayların ardından esnafın çok büyük zararlarının olduğunu hatırlatan Palandöken, esnafın olaylardan gördüğü zararlarla ilgili bakanlıklarla görüşecek kaygılarını aktardığını kaydetti. Bundan sonraki süreçte esnaf ve sanatkarların maddi zararlarının karşılanmasıyla ilgili talepte bulunduklarını kaydetti.

"BÖLGEDEKİ HALK SOKAĞA ÇIKAMAZ DURUMDA"

Esnafın bu yaşanan olayların ardından çeklerini ödeyemez hale geldiklerinin altını çizen Palandöken, konuşmasına şöyle devam etti:

"Esnafın çeklerini ve senetlerini ödeyemez hale geldiğini, dükkanlarında rahat çalışamadıklarını ilettik. Vatandaş zaten kaygıdan, korkudan ve gazdan dükkanlara giremediğini ilettik. İnsanlar alışverişe giderken sanki eyleme gidiyormuş gibi bir pozisyonla karşılaşmaması için o bölgede halk sokağa çıkamaz durumda. Bununla ilgili kaygılarımızı dile getirdik. Sayın Cumhurbaşkanı da yaklaşık 2.5 milyon esnafın sorunun büyük olduğunu ve olayların büyümemesi için gerekli emniyet tedbirlerinin alınması hususunda gerekli çalışmaların yapıldığını aktardı."

Gençlere de seslenen Palandöken, "Aman şiddetten uzak dursunlar. Biz onların esnaf ağabeyleri ve babalarıyız. Dolayısıyla ülkemiz için önemli bir kayıp. Hem imajımız için, hem turizm için, hem de ülkedeki bu olumlu gelişmeler tersine dönebilecek türde. Biran önce bu olayların sükunetle sonuçlanmasını istiyoruz" dedi.

"50 BİN ESNAF BU OLAYLARDAN ETKİLENDİ"

Esnafın yaşanan olaylarla ilgili zararının bölgesel olarak bir rakamla henüz belirlenemediğini ama milyonlarla ifade edilebileceğini sözlerine ekleyen Palandöken, bir haftadır devam eden olaylarla ilgili esnafın zararının çok büyük olduğunu ve ülke için çok önemli bir kayıp olduğunu kaydetti. Haziran ayında esnafın böyle bir olayla karşılaşmasının ödemelerle ilgili çok büyük sıkıntılara yol açtığının altını çizen Palandöken, yaşanan olaylarla ilgili bölgelerde 50 bin esnafın etkilendiğini vurguladı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Taksim Gezi Parkı Olayları Esnafı da Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.


Advertisement