Taliban ile Afganistan heyeti arasında Doha'da süren müzakerelerin amacı kalıcı barış - Son Dakika
Güncel

Taliban ile Afganistan heyeti arasında Doha'da süren müzakerelerin amacı kalıcı barış

Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Taliban ile Katar'da devam eden müzakerelere ilişkin "Amacımız Taliban ile müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve bu konuda elimizden geleni yapacağız." dedi.

23.09.2020 11:21  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Taliban ile Katar'da devam eden müzakerelere ilişkin "Amacımız Taliban ile müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve bu konuda elimizden geleni yapacağız." dedi.

Abdullah AA muhabirine yaptığı açıklamada Afganistan'da son 42 yıldır devam den savaşı sonlandırmak için Taliban ile Afganistan heyeti arasında Katar'ın başkenti Doha'da müzakerelerin devam ettiğini anımsattı.

Bu kadar senelik bir sorunun birkaç gün içerisinde çözüme kavuşturmanın mümkün olmadığını ifade eden Abdullah, üzerinde durulması ve müzakere edilmesi gereken birçok konunun olduğunu belirtti.

Abdullah, "Taliban ile Afganistan heyeti arasında müzakereler devam ediyor, tabii ki görüş farklılıkları olduğu için bu görüşmeler uzun sürebilir." dedi.

Amaçları kalıcı barışın sağlanması

Müzakere sürecinin zamana yayılan bir süreç olduğunu dile getiren Abdullah, müzakerelerde bazı sorunların çıkabileceğini ve bunların adım adım yine müzakere yoluyla çözülebileceğini vurguladı.

Abdullah, amaçlarının her iki tarafın anlaşmasıyla ülkede kalıcı barışın sağlanması ve Afganistan halkının gelecekte barış ve huzur içerisinde yaşaması olduğunu bildirdi.

"Bizim isteklerimizin hepsi veya Taliban'ın isteklerinin tümü kabul edilecek diye bir şey yok." diyen Abdullah, konular üzerinde durulmasının ve bir şekilde her iki tarafın da onayıyla sonuca ulaştırılmasının gerektiğinin altını çizdi.

Abdullah, "Amacımız Taliban ile müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve bu konuda elimizden geleni yapacağız. Eğer müzakereler olumlu sonuçlanmazsa o zaman Afganistan halkı için çok kötü bir haber olur." diye konuştu.

İki taraf arasında görüş ve istek farklılarının olduğunu, tüm konuların müzakere masasına yatırılacağını dile getiren Abdullah, bu konuda heyetlerin karar alma yetkisinin bulunduğunu ifade etti.

Taliban saldırılarının artması

Taliban militanlarının müzakerelerin başlamasıyla saldırılarını artırmasına değinen Abdullah, saldırıların artırılmasının yanlış bir şey olduğunu, müzakerelerin başlamasıyla savaş havasının da değişmesi gerektiğini söyledi.

Abdullah, şiddetin azaltılması ve hatta kalıcı ateşkesin uygulanmasını istediklerini belirtti.

Birincisi Katar'ın başkenti Doha'da başlayan Taliban ile Afganlar arası müzakerelerin bir sonraki görüşmesinin nerede ve ne zaman yapılacağının henüz bilinmediğini aktaran Abdullah, bu konunun iki taraf heyetler arasında bir anlaşma sağlanarak belirlenebileceğini kaydetti.

Abdullah, müzakerelerden herkesin kabul edeceği ve herkesin mutlu olacağı bir sonuç beklediklerini bildirdi.

Türkiye'nin barışa desteği

Türkiye'nin Afganistan'ın dostu olduğunu hatırlatan Abdullah, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye ile tarihi dostluk bağları Afganistan'ın bağımsızlığının alınmasıyla daha da güçlenerek devam etti, Türkiye şu anda Afganistan halkının yanında yer almaktadır ve her zaman barıştan yana olmuş ve bu konuda da her türlü desteği vermiştir, Afganistan'da barışın sağlanması konusunda her zaman Türkiye'nin tutumu bellidir. Türkiye'nin barış üzerinde büyük etkisi ve önemli rolü bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin Afganistan'a büyük yardımları olmuştur ve yardımları hala devam etmektedir, ülkenin güvenliği, yeniden imarı, insani yardımlar ve eğitim konusunda da destekleri oldu. Şu an Türkiye Maarif Vakfı Afganistan'daki okullarıyla bizim eğitimimize büyük katkı sunmaktadır, benzeri birçok alanda yapılan yardımlar bulunmaktadır. ve bunların hepsi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dış siyaseti sayesinde gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle Afganistan halkı adına çok çok teşekkür ederiz."

Taliban ile Afganistan heyeti arasında Doha\'da süren müzakerelerin amacı kalıcı barış
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taliban ile Afganistan heyeti arasında Doha'da süren müzakerelerin amacı kalıcı barış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement