Direnişin son kalesi Pencşir'deki güçlerin lideri Mesud: Rusya devreye girmeli - Son Dakika
Güncel

Direnişin son kalesi Pencşir'deki güçlerin lideri Mesud: Rusya devreye girmeli

Taliban'ın Afganistan'da giremediği tek bölge olarak bilinen Pencşir Vadisi'nde kuşatma altında kalan güçlerin Tacik lideri Ahmed Mesud, Rusya'nın örgütle aralarında ara buluculuk yapmasını istedi. Mesud ayrıca, Taliban'in kuşatmasına karşı savunmaya hazır olduklarını söyledi.

25.08.2021 22:19  Güncelleme: 00:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mesud, Rus medya organı RBK'ye verdiği röportajda, çatışmanın eşiğine geldikleri Taliban'la ilişkilerini, yönetimin yeniden yapılanmasına ilişkin beklentilerini ve dış destek arayışlarını değerlendirdi.

"KENDİMİZİ SAVUNMAYA HAZIRIZ"

Komşu ülkelerin ve bölgesel güçlerin Taliban'a müzakere konusunda baskı yapmalarını ümit ettiklerini belirten Mesud, "Barış müzakerelerinin tek çözüm olduğuna yürekten inanıyorum. Ama aynı zamanda Pencşir Vadisi'nde bazı askeri manevralar ve hazırlıklar olduğundan kendimizi savunmaya da hazırlanıyoruz." ifadesini kullandı. Mesud, Pencşir'de fiziki bir çatışmanın yaşanmadığını da kaydetti.

"BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR"

Taliban'ın söyledikleri ile yaptıklarının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Mesud, şöyle devam etti:

"Müzakere etmeye hazır olduklarını söylüyorlar ve açıkçası bu bizi çok cesaretlendiriyor. Umarız sözlerine sadık kalırlar. Afganistan, son 20 yılda, genel olarak son 50 yılda, yeterince savaş yaşadı. Bu yüzden barışa ihtiyacımız var ve konuşmamız gerekiyor. Ancak sahada yaşananlar, askeri hazırlıkların devam etmesi, bizi barış konusunda şüpheye düşürüyor."

"ÇATIŞMA OLASILIĞIMIZ YÜZDE 50"

Taliban ile çatışma olasılıklarının yarı yarıya olduğunu belirten Mesud, Batı medyasında Taliban'la görüşmeye davet edildiğine dair çıkan haberlere ilişkin "Kimse beni bir yere davet etmedi." dedi.

Mesud, "Asıl mesele, kapsayıcı olmak. Hükümet kapsayıcıysa, geleceğe umutla bakabiliriz. Bu gerçekleşmezse, bir devlet inşa etmek için yeni bir başarısız girişim olacaktır." yorumunu yaptı.

"RUSYA UMARIM MÜDAHALE EDER"

Taliban'ın askeri ve siyasi liderleriyle görüştüğünü ancak görüştüğü kişiler arasında Molla Abdulgani Birader'in olmadığını aktaran Mesud, Rus yetkililerle temas olasılığı için şu değerlendirmelerde bulundu:

"Umarım bunu yapmak için bir fırsat olur. Çünkü Rusya'nın Afganistan'daki güvenlik durumuyla ilgili endişeleri var, siyasi durumla ilgili endişeleri var. Umarım siyasi olarak müdahale ederler ve şiddetin tırmanmasını önlemeye yardımcı olurlar. Moskova'nın, bizimle Taliban arasında bir tür acil barış görüşmesi için yardımcı olabileceğini ve onları kendilerine gelmeye ikna edebileceğini düşünüyorum. Mümkün olan ve bize yardımcı olacak şey bu."

"BAŞKA DEVLETLERDEN YARDIM ALMIYORUZ"

Ahmed Mesud, Taliban'ın değiştiğini söylediğini ancak bunun gerçeği yansıtmadığını savunarak, Tacikistan ya da başka bir devletten askeri yardım almadıklarını söyledi.

Tacik lider, son birkaç günde Afganistan'ın önde gelen siyasi isimleri Mareşal Raşid Dostum, eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur, İsmail Han, Abdul Rasul Sayyaf, Khazrati Ali, Hamid Karzai ve Abdullah Abdullah'la görüştüğünü dile getirdi.

"TAMPON BÖLGE İÇİN TALİBAN'A BASKI YAPILABİLİR"

Mesud, Eşref Gani hükümetinin düşmesinin beklendiğini ifade ederek, "(Yabancı yetkililere) Afganistan'ın, çekilmenin ardından bırakın ayları, birkaç haftayı bile dayanamayacağını söyledim. Onların tahminlerine göre, hükümet 2 yıla kadar dayanabilirdi. Ben bile yanılmışım." dedi.

Pencşir Vadisi'nin durumuna ilişkin Mesud, "Uluslararası toplum, Rusya da dahil olmak üzere bölgesel güçler, Afganistan'ı terk edemeyenler için bir tampon bölge oluşturulması için Taliban'a baskı yapabilir. Barış görüşmeleri sonuç verene kadar kalabilecekleri bir bölge olabilir." ifadelerini kullandı.

Direnişin son kalesi Pencşir\'deki güçlerin lideri Mesud: Rusya devreye girmeli
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Direnişin son kalesi Pencşir'deki güçlerin lideri Mesud: Rusya devreye girmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Yasin Büyük: Desene seninde ne oldun belli değil kuranı Kerimde kafirler ancak bir birinin dostudur nerde görülmüş rusun girdi ABD nin girdi bir yerde kan ve göz yaşının durduğu kendi kendilerine bela çağırmadan başka birsey değilsiniz. 39 17 Yanıtla
  • Avrupa'nın en büyük NATO üssü neden Romanya'da kurulacak?
    11:05 Avrupa'nın en büyük NATO üssü neden Romanya'da kurulacak?

    Romanya'da 2040 yılına kadar Avrupa'nın en büyük NATO üssünün kurulması planlanıyor. Romanya Hava Kuvvetleri 57. Üssü-Mihail Kogalniceanu genişletilecek ve yaklaşık 2,5 milyar avro harcanacak. Bu üste 10 bine kadar NATO askeri ve aileleri aynı anda kalabilecek. ABD, Romanya'yı NATO şemsiyesi altında merkez olarak kullanıyor ve üssün Karadeniz sahası ile Rusya ve Türkiye gibi ülkeleri izlemek için kullanıldığı düşünülüyor.

  • Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı
    11:03 Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı

    Konya'da iş yerlerinin bulunduğu sokak üzerinde araçlarıyla seyir halinde olan 2 komşunun karıştığı maddi hasarlı trafik kazasının ardından çıkan kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga sırasında elinden yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor
    11:03 Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor

    Türk savunma sanayisinin alt yüklenicileri, sahip oldukları teknolojik yetkinlikleriyle milli muharip uçak KAAN'dan milli fırkateyn TCG İstanbul'a Türkiye'nin kritik platformlarında önemli görevler üstleniyor.

  • Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor
    11:01 Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor

    Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında, eski Sakarya emniyet müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10'u eski emniyet mensubu, 3'ü firari 11 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Celse arasında gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından 1 tanık dinlendi. Cumhuriyet savcısı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve firari 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamını talep etti. Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına karar veren heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor
    11:01 Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli beldesinde yaşayan depremzede aile, izin alamadığı için yıkılan evinin yerine ev yapamıyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan aile, yetkililerden yardım istiyor.

  • Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı
    10:59 Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerle 60. Kütüphane Haftası kutlandı. Vali Şefik Aygöl ve Rektör Şükrü Beydemir'in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte kitap okuma etkinliği ve kitap yürüyüşü düzenlendi. Ayrıca, İçe Halk Kütüphanesi açılışı yapıldı ve en çok kitap okuyan öğrenci ve yetişkinlere hediyeler verildi.

  • ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu
    10:58 ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Voleybol Kadın-Erkek ve Futbol Erkek takımları, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Spor Müsabakaları'nda başarı elde etti. Kazandıkları kupaları ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak'a sundular. Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, antrenörler ve sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi ve hediye takdiminde bulundu.

  • Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor
    10:58 Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor

    Kapaklı'da sahibinin bahçesinden çalınan 55 günlük Hera isimli köpek, polis ekipleri tarafından aranıyor. Köpeğin çalındığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Köpeğin sahibi, Hera'nın kendilerine geri teslim edilmesini istiyor.


Advertisement