Taner Yıldız'ın, Maden Mühendislerinin Sunumu Sırasında Şirket Yöneticisiyle Sohbet Etmesi Tartışma Yarattı: "Üslup Seviyenize İnmek İstemiyorum. - Son Dakika
Güncel

Taner Yıldız'ın, Maden Mühendislerinin Sunumu Sırasında Şirket Yöneticisiyle Sohbet Etmesi Tartışma Yarattı: "Üslup Seviyenize İnmek İstemiyorum.

Taner Yıldız\'ın, Maden Mühendislerinin Sunumu Sırasında Şirket Yöneticisiyle Sohbet Etmesi Tartışma Yarattı: "Üslup Seviyenize İnmek İstemiyorum.

Amasra’da 42 madencinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin TBMM’de kurulan komisyonda faciaya ilişkin sunum yapan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel’in sunum yaptığı sırada Komisyon Başkanı Taner Yıldız’ın maden şirketinin yöneticisi ile sohbet etmesi tartışma yarattı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın görüşmeyi hatırlattığı Yıldız, "Başkasına mani oldum mu" diye kendini savundu. Gerilim sürerken Yavuzyılmaz, “Aramızdaki diyalogun seviyesini düşürmeyin. Üslup seviyenize inmek istemiyorum, inmem de mümkün değil” dedi. Yıldız ise Yavuzyılmaz'a "Siz hakareti hak eden birisiniz ama etmeyeceğim" diye seslendi.

30.11.2022 16:33  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAMER ARDA ERŞİN

Amasra'da 42 madencinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin TBMM'de kurulan komisyonda faciaya ilişkin sunum yapan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel'in sunum yaptığı sırada Komisyon Başkanı Taner Yıldız'ın maden şirketinin yöneticisi ile sohbet etmesi tartışma yarattı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın görüşmeyi hatırlattığı Yıldız, "Başkasına mani oldum mu" diye kendini savundu. Gerilim sürerken Yavuzyılmaz, "Aramızdaki diyalogun seviyesini düşürmeyin. Üslup seviyenize inmek istemiyorum, inmem de mümkün değil" dedi. Yıldız ise Yavuzyılmaz'a "Siz hakareti hak eden birisiniz ama etmeyeceğim" diye seslendi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 42 madenci yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan faciaya ilişkin TBMM'de kurulan Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu bugün toplandı. Komisyonda bugün Maden Mühendisleri Odası, Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin yetkilileri sunum yapıyor.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, kazaya ilişkin bilgi alma konusunda zorlandıklarını vurgulayarak, kazanın nedenleri konusunda yetkileri doğrultusunda ilgili kurumlardan kazaya ilişkin bilgi ve belgeler verilmediğini söyledi. Yüksel, yaşanılan durumu şöyle açıkladı:

"Bilgi ve belgeleri mevzuatımız hükümlerine dayanarak, Bartın Cumhuriyet Savcılığı, Enerji Bakanlığı'ndan, Taş Kömürü Kurumu ve Amasra Müessese Müdürlüğü'nden resmi olarak istedik. Ancak istediğimiz resmi belgeler ne yazık ki elimize ulaşmadı. Sadece Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun bunu veremeyeceğini söyleyen yazısı var. İstediğimiz belgeler de ocağın planı, projesi, havalandırma ve sensörlerin yerleşim planı gibi 15 maddelik husus vardı. 15 maddelik husus elimize geçmiş olsaydı kazayı bir tek yeraltına girip tamamlanması haricindeki büyük kısmını aydınlatmış olurduk."

"SORUMLULARIN GEREKEN CEZAYI ALMAMASI DA NEDENLERİ ARASINDA"

Yüksel edindikleri bilgi doğrultusunda olayın grizu patlaması olduğunu dile getirerek, kazanın dolaylı nedenleri arasında daha önceki madenlerde yaşanan kazaların ardından sorumluların yargılanmamasını olduğunu da söyledi. Yüksel şöyle konuştu:

"2005, Gediz, 18 kişinin ölümü ile sonuçlanan grizu patlaması sorumlular çok kısa bir süre açık cezaevinde kalmışlardır. 2010 Karadon, 30 kişinin ölümü ile sonuçlanan grizu patlaması dava hala devam etmektedir. 2014 Soma, 301 kişinin ölümü ile sonuçlanan ocak yangını ilk kez önemli cezalar verilmiştir. Oysa ülke madencilik tarihimiz facialarla doludur ve ne yazık ki diğer facialarda sorumlular hüküm giymemiştir. ya para cezası almışlardır ya da HAGB kararı verilmiştir."

"MAPEG'İN ONAYLADIĞI PROJELERİN YÜZDE 95'İ BİLİME UYGUN DEĞİL"

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MAPEG) onayladığı projeleri de eleştiren Yüksel, yeni faciaların yaşanabileceğine şöyle işaret etti:

"MAPEG tarafından onaylanan madencilik projelerinin en az yüzde 95'i bilim ve tekniğe uygun projeler değildir. Bugüne kadar MAPEG tarafından bilime ve tekniğe uygun görülmediği için reddedilmiş bir madencilik projesi yoktur desek yanlış olmaz. 1475 sayılı İş Kanun'unda bulunan kurma izni ve işletme belgesi bürokratik süreçler nedeniyle 4857 sayılı İş Kanunu'nda kaldırılmıştır."

TANER YILDIZ SUNUM SIRASINDA MADEN ŞİRKETİNİN YETKİLİSİYLE SOHBET ETTİ

Yüksel sunum yaparken Komisyon Başkanı Taner Yıldız'ın yanındaki komisyon üyesi ile sohbet etmesi dikkat çekti. Yıldız, komisyona sunum yapmaya gelen maden şirketi yönetici ile de Yüksel'in sunumunun neredeyse yarısı boyunca sohbet etti. Yüksel'in sunumu bitirdiği sırada maden şirketinin yöneticisi ile Yıldız'ın sohbetti de sona erdi.

"BAŞKASINA MANİ OLDUM MU" SAVUNMASI

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk sunum yaparken, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Öztürk'e soru sordu. Komisyon Başkanı Yıldız, Yavuzyılmaz'a müdahale ederek, "Deniz Bey ikiniz konuşun isterseniz" diye araya girdi. Yavuzyılmaz, Yıldız'ın maden şirketi yöneticisi ile konuşmasını hatırlatarak, "Siz demin konuşuyordunuz ama" dedi. Yıldız ise şirket yöneticisiyle dakikalarca süren sohbetine ilişkin "Başkasına mani oldum mu" diyerek kendini savundu.

Yavuzyılmaz, soru sormasına müdahale eden Yıldız'a "Siz mi belirleyeceksiniz benim soru sormamı" diye itiraz etti. Yıldız, "Evet, ben belirleyeceğim" diye yanıt verdi. Yavuzyılmaz, üslup konusunda Yıldız'ı uyararak, "Ne yapacaksınız, hakaret mi edeceksiniz, küfür mü edeceksiniz? Canınız başka bir şeye sıkıldı herhalde bana patlıyorsunuz" diye tepki gösterdi. Yıldız, "Üçüncü defadır söylüyorum, anlaşılmıyor mu lafım? Siz soruyu yarım saat sonra sorduğunuzda gündemden mi düşecekti? Bütün arkadaşlar bekliyor, siz de bekleyeceksiniz. Üçüncü defadır söylüyorum, sürekli müdahalede bulunuyorsunuz" diye konuştu.

"SİZE KARŞI YAPIYORUM BUNU"

Yavuzyılmaz, Yıldız'ın kendine müdahalede bulunduğunu söylerken, Yıldız "Ben size müdahale ediyorum şu an. Konuşmayın lütfen. Yarım saat sonra sorabilirsiniz bu soruyu. Siz nezaketi istismar ettiğiniz için bu üsluba zorluyorsunuz" dedi. Yavuzyılmaz, Yıldız'ı üslup ve sesinin seviyesi konusunda yine uyardı. Yıldız, "Size karşı yapıyorum bunu" diye müdahalesini sürdürdü. Yavuzyılmaz da kendisinin de Yıldız'a karşı aynı üslupla cevap vereceği uyarısında bulundu. Yıldız, şunları söyledi:

"BUNDAN SONRA SİZE SÖZ VERMEYECEĞİM"

"Saygısızlık yapmayın, ısrarla anlamıyorsunuz. Niye başka bir arkadaşı ikaz etmiyorum da sürekli sizi ikaz ediyorum, bunun farkında mısınız? Niye istismar ediyorsunuz? Burada gece 1'e kadar toplantı devam etti, hiçbir gerçek örtülmedi. Sizin üslupsuzluğunuz burada konuşulan. Başka bir şey değil. Bundan sonra size söz vermeyeceğim."

"DİYALOGUN SEVİYESİNİ DÜŞÜRMEYİN. ÜSLUP SEVİYENİZE İNMEK İSTEMİYORUM, İNMEM DE MÜMKÜN DEĞİL"

Yavuzyılmaz, "Aramızdaki diyalogun seviyesini düşürmeyin. Üslup seviyenize inmek istemiyorum, inmem de mümkün değil" diye tekrar uyarı yaptı ve gerçeğin üstünün örtülmek istendiğini söyledi.  Yıldız, "Siz de bundan sonra söz almadan konuşmayacaksınız. Siz istismar ediyorsunuz. Saygısızlık yapmayın. Yarım saat sonra konuşacağınız konuyu gizlemeye çalışmak diye çok saygısız bir noktaya taşıyorsunuz" dedi. Yavuzyılmaz, "(Kazaya neden olduğu düşünülen) Tam de bu kelepçe noktasında bir sorun var" diye sözlerini sürdürdü ve Yıldız'a "Bağırıp durma" diye tepki gösterdi.

"HAKARETİ HAK EDEN BİRİSİNİZ"

Yıldız, "Sen saygısızlık yapmam" diye Yavuzyılmaz'ı susturmaya çalıştı ancak Yavuzyılmaz da "Sen diyemezsin" dedi. Yıldız, "Sen diyorum sana, sen saygısız birisin" diye Yavuzyılmaz'a tepkisini sürdürdü. Yavuzyılmaz da "Bütün kötü ithamlarınızı iade ediyorum. Neredeyse artık hakaret edecek" diye vurguladı. Yıldız, "Siz hakareti hak eden birisiniz ama etmeyeceğim" dedi.

İYİ PARTİLİ YOKUŞ TOPLANTIYI TERK ETTİ

Bu tartışmaya tepki gösteren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise "Sizi ve değerli vekilimi protesto ediyorum, çıkıyorum. Böyle bir komisyon istemiyorum. Her gün aynı tantana" diyerek komisyon toplantısını terk etti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Taner Yıldız'ın, Maden Mühendislerinin Sunumu Sırasında Şirket Yöneticisiyle Sohbet Etmesi Tartışma Yarattı: 'Üslup Seviyenize İnmek İstemiyorum. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ali Babacan Erzurum'u ziyaret etti
    13:02 Ali Babacan Erzurum'u ziyaret etti

    Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, seçim çalışmaları kapsamında Erzurum'u ziyaret etti. Babacan, partisinin il başkanı ve partililer tarafından karşılandı. Kent merkezini gezen Babacan, vatandaşları selamladı ve partisinin belediye başkan adaylarına destek istedi. Konuşmasında, yerel seçimlerle ilgili çalışmalarını 2 yıl önce açıkladıklarını ve belediyecilikle ilgili etik kurallar bildirgesi yayınladıklarını belirtti. Babacan, partisinin belediye başkan adaylarını tanıtarak seçim çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Adıyaman'da işçi merdivenlerden yuvarlandı
    13:02 Adıyaman'da işçi merdivenlerden yuvarlandı

    Adıyaman'da bir fabrikada çalışan işçi, merdivenlerde dengesini kaybederek yaralandı. Yaralı işçi hastaneye kaldırıldı.

  • Eskişehir'de Hava Durumu: Parçalı Bulutlu ve Hafif Sağanak Yağış
    13:01 Eskişehir'de Hava Durumu: Parçalı Bulutlu ve Hafif Sağanak Yağış

    Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü hava raporuna göre, Eskişehir geneliyle doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu akşam saatlerinde yerel olmak üzere hafif sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken rüzgarın güney ve güneybatı yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

  • Avcılar'da gece kulübüne silahlı saldırı: 4 şüpheli tutuklandı
    13:01 Avcılar'da gece kulübüne silahlı saldırı: 4 şüpheli tutuklandı

    Avcılar'da bir kişinin hayatını kaybettiği gece kulübüne yönelik silahlı saldırı sonrası gözaltına alınan 5 şüpheliden 4'ünün tutuklanmasına karar verildi. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, saldırıya ilişkin çalışma yürüttü ve kimliği belirlenen 5 şüpheli Esenyurt ve Avcılar'da gözaltına alındı. Şüphelilerden 4'ü tutuklanırken, bir zanlı ise serbest bırakıldı. Saldırı anı ise güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

  • Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    13:01 Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Bolu'da çeşitli nedenlerle ölen yaban hayvanlarının tahnit işleminden geçirildikten sonra sergilendiği Abant Gölü Milli Parkı'ndaki müzeyi, 10 yılda 5 milyon 760 kişi ziyaret etti. Müzede, ayı, kurt, tilki, karaca, gelincik, atmaca gibi 21 türe ait tahnit edilmiş 33 hayvan sergileniyor. Müze, ziyaretçilere yaban hayvanları hakkında bilgi vererek doğa sevgisi ve hayvan koruma bilincini aşılamayı amaçlıyor.

  • Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi
    13:00 Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi

    Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü TUBIM Büro Amirliği, uyuşturucu madde kullanımının önüne geçme ve farkındalık oluşturma amacıyla 32 anne ve anne adayına eğitim verdi.

  • İzmir Seferihisar'da İsmail Yetişkin'in düzenlediği seçim mitingi büyük ilgi gördü
    13:00 İzmir Seferihisar'da İsmail Yetişkin'in düzenlediği seçim mitingi büyük ilgi gördü

    Seferihisar'da CHP'li Belediye Başkanı ve Başkan Adayı İsmail Yetişkin'in düzenlediği ilk seçim mitingi binlerce kişi tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.

  • İzmir'de Kaçakçılık Operasyonunda 15 Bin Litre Etil Alkol Ele Geçirildi
    12:59 İzmir'de Kaçakçılık Operasyonunda 15 Bin Litre Etil Alkol Ele Geçirildi

    İzmir, Aydın ve Manisa'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 15 bin litre etil alkol, 11 kişi yakalandı. Operasyonda çok sayıda etil alkol damıtma kazanı, doldurma makinası ve diğer malzemeler de ele geçirildi. İki şüpheli tutuklandı, diğerlerinin ise adli işlemleri devam ediyor.

  • Virajı alamayan otomobil 50 metreden aşağıya uçtu: Sürücü hayatını kaybetti
    12:59 Virajı alamayan otomobil 50 metreden aşağıya uçtu: Sürücü hayatını kaybetti

    Erzurum'un İspir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil virajı alamayarak uçuruma yuvarlandı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Kazanın fark edilmesi üzerine olay yerine giden vatandaşlar ve sağlık ekipleri müdahale etti ancak sürücü tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement