Tarihçi Şimşirgil’den Muhteşem Yüzyıl Değerlendirmesi - Son Dakika
Güncel

Tarihçi Şimşirgil’den Muhteşem Yüzyıl Değerlendirmesi

Tarihçi Şimşirgil’den Muhteşem Yüzyıl Değerlendirmesi

Beylikdüzü Klasiği Pazar Sabah Sohbetlerinin Bu Haftaki Konuğu Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Oldu.

17.01.2011 19:15  Güncelleme: 19:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beylikdüzü klasiği pazar sabah sohbetlerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil oldu. Tartışmalara konu alan 'Muhteşem Yüzyıl' isimli dizi hakkında tarihçi Şimşirgil, dizideki kurgu ve senaryo yanlışlıklarının dizinin ilk karesinden itibaren başladığını kaydederek, "Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse diğer düğmeler yanlışı düzeltemez" dedi.

Pazar günleri, Fatih Sultan Mehmet Camii'nde kılınan sabah namazının ardından cami avlusundaki çay salonunda gerçekleştirilen sohbet programı her geçen hafta daha geniş kitleleri biraraya getiriyor. İlk başlarda küçük bir grupla gerçekleştirilen sohbet programında artık gelenler salona sığmıyor. Hep birlikte sabah namazı kılan ve ardından birlikte çorba içen vatandaşlar, sonrasında da belirlenen bir konu üzerinde gerçekleştirilen sohbeti dinliyor. Bu haftaki programda salona sığmayan vatandaşların sohbeti dışarıdan takip ettikleri görüldü. Bayanların da artık yoğun şekilde katılım gerçekleştirdiği programda her hafta farklı bir konu ele alınıyor.

"Dizi ilk karesinden itibaren hatalı"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil konuşmacı olarak katıldığı programda, son günlerin tartışılan dizisi Muhteşem Yüzyıl'dan bahsederek, dizideki tarihi şahsiyetlerin de olayların da gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Dizide dikkatini çeken bazı yanlışlardan bahseden Şimşirgil, "Dizinin birinci bölümünde hatasız bir kare neredeyse yok. Dizinin sahipleri sonraki bölümlerde birçok şey değişecek, henüz başlangıç diyorlar. Doğrusu bazı hatalar zaman içinde düzeltilebilir kabul ediyorum.

Ancak dizi öyle bir temele oturtuldu ki bu hatalar sonuna kadar devam edecektir. İlk bölümde Müslüman Kırımlılar tarafından, Hürrem Sultan'ın bir mabette ele geçirilmesi kurgusuyla başlaması başlı başına bir hatadır. Zira şurası açıktır ki seferlerde ve akınlarda; mabetlere ve din adamlarına dokunulmaması birinci prensiptir. Osmanlı ve Türk imajına zarar verecek olan bu giriş dahi, Avrupalıların sözde barbar Türkler kavramına adeta bir gönderme gibidir.

Dizinin en önemli ikinci karakteri İbrahim Paşa için de dönme tabiri kullanılmaktadır. Bir defa o dönemde böyle bir tabir yoktur. Dönme tabiri 17. yüzyıldan itibaren Müslüman olmadığı halde Müslüman görünenler için kullanılmaya başlanmıştır. Çocukta devşirilen bu kimselerin ise Müslümanlıklarından şüphe yoktur" şeklinde bilgi verdi.

Dizinin yanlış başladığını, bu yanlışların muhtemelen bu şekilde devam edeceğini ifade eden Şimşirgil, gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse diğer düğmelerin yanlışı düzeltemeyeceğini belirtti. Programa Beylikdüzü Belediye Başkan Yusuf Uzun, İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Kayapınar, İlçe Müftüsü Süleyman Küçük ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tarihçi Şimşirgil’den Muhteşem Yüzyıl Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement