Tarihi Baca, "Zamanı Hatırlatıyor" - Son Dakika
Yerel

Tarihi Baca, "Zamanı Hatırlatıyor"

Mersin'in Silifke ilçesindeki turistik Taşucu beldesinde 115 yıl önce hayırsever iş adamı Hacı Mehmet Efendi tarafından inşa ettirilen un fabrikasından bugüne ayakta kalan baca, 6 yıldır saat kulesi olarak yöre halkına ve turistlere zamanı hatırlatıyor.

13.11.2011 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Silifke ilçesindeki turistik Taşucu beldesinde 115 yıl önce hayırsever iş adamı Hacı Mehmet Efendi tarafından inşa ettirilen un fabrikasından bugüne ayakta kalan baca, 6 yıldır saat kulesi olarak yöre halkına ve turistlere zamanı hatırlatıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 1854 yılında Taşucu beldesinde doğan Hacı Mehmet Efendi, yörenin ve İç Anadolu Bölgesi'nin ürünlerini deniz yoluyla Beyrut'a pazarlayarak, kentin ünlü tüccarı olarak tanındı.

Ticaret hayatı süresince 1896 yılında un fabrikasını kuran Mehmet Efendi, yaptığı hayır işleriyle de ününe ün kattı. Hacı Mehmet Vakfını kurarak bu sayede Bolacalı ve Taşucu Taş köprüleri ile Taşucu Reşadiye Mahallesi Hacı Mehmet Paşa Camisi'ni ve Taşucu İlköğretim Okulunu yaptıran hayırsever iş adamı, 1898-1902 yıllarında Taşucu Belediye Başkanlığı görevini de yürüterek, beldesine ciddi hizmetler vermeye çalıştı.

Bağdat demiryolu hattının yapımı aşamasında da katkılarından dolayı zamanın padişahı II. Abdülhamit tarafından "Paşalık" unvanıyla ödüllendirilen iş adamı, o günden sonra adını Hacı Paşa olarak duyurdu. 1917 yılında hayata veda eden Hacı Mehmet Paşa'nın varisleri, ata yadigarı evlerini restore ettirip, beldeye gelen devlet büyüklerinin hizmetine sunmaya karar verdi.

Bu kapsamda hayırsever iş adamının yaşadığı eve konuk olanlar arasında 1925'1926 yıllarında Taşucu'na gelen Mustafa Kemal Atatürk de yer aldı.

Hacı Mehmet Efendi'nin beldede yaptırdığı un fabrikasının büyük bölümü geçen zamana direnemeyerek yıkılsa da Hacı Paşa'nın varislerinden torunu Dr. Şahin Dölek, tarihi fabrikadan geriye kalan tek bacayı halkın hizmetine sunmayı karar verdi.

Dölek'in girişimiyle, bu kapsamda 30 Mart 2005 tarihinde alınan izinlerin ardından baca restore edildi ve ardından saat kulesi olarak hizmet vermeye başladı.

Tarihi baca o tarihten bu yana yan yaz aylarında yoğun olarak turist ağırlayan belde halkına zamanı hatırlatıyor. 115 yıllık yapı, yıkılan eski fabrikanın bulunduğu park alanında nostaljik görüntü sergiliyor.

- MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Baca, 'Zamanı Hatırlatıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement