Tarihi Camilerin "Cami Rehberleri" ile Tanıtılmasına Destek - Son Dakika
Yerel

Tarihi Camilerin "Cami Rehberleri" ile Tanıtılmasına Destek

Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Sami Gültekin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın tarihi camiler "cami rehberleri" tarafından tanıtılacağı yönündeki açıklaması ile ilgili olarak, alınan kararın çok doğru ve fevkalade bir karar olduğunu bildirdi.

02.01.2012 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Sami Gültekin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın tarihi camiler "cami rehberleri" tarafından tanıtılacağı yönündeki açıklaması ile ilgili olarak, alınan kararın çok doğru ve fevkalade bir karar olduğunu bildirdi.

Sami Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Selimiye Camisi'ni anlatmanın kolay bir şey olmadığını söyledi.

Caminin içerisinde ve dışarısında bir çok kişinin, gelen yerli ve yabancı turistlere Selimiye Cami'yi yanlış tanıttığını belirten Gültekin, şöyle devam etti:

"Camimizin içerisinde ve dışarısında 7 yaşındaki çocuklar, turlara katılan insanların yanına geliyor ve 'Selimiye Cami'yi size anlatayım' diyor. Bunun bir türlü önüne geçilemiyor. Bu çok yanlış bir uygulama. Ancak, hükümetimizin almış olduğu karar, mükemmel bir karar. Camileri anlatacak olan kişilerin bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Bu yapıldığı taktirde camilerimiz layıkıyla tanıtılacaktır.

Hiç bilgisi olmayan kişiler, camilerimizi tanıtmaya çalışıyor. Örneğin, Selimiye Cami'nde ters lale anlatılıyor. Kişi, (bakın bu ters lale diyor. Ters bir kadının yeridir burası. Ona istinaden ters lale yapılmıştır. Bu ters lale her sene aşağıya doğru batmaktadır. Ters lale battığı zaman dünya batacak) gibi olmayacak şeyler anlatıyor. Şahsen bu kadar kötü anlatımlara hazmedemiyorum. Ben, tarihi camilerin, cami rehberi tarafından anlatılacak olması kararını alan yetkilileri kutluyorum. Edirne camiler kenti. İlimizde 40 tane cami var. Bunlardan bazıları restorasyondan geçirildi. Bunlar bizim için gurur kaynağıdır. Bunlar ülkemizin tapusudur."

-Cami avlusundaki satıcılar-

Selimiye Camisi'nin avlusunda, içerisinde, çevresinde satıcılardan geçilmediğini de ifade eden Gültekin, bu konuda önlem alınması için defalarca Valilerden talepte bulunduğunu belirtti.

Ama bugüne kadar bir önlem alınmadığını kaydeden Gültekin, "Yerli ve yabancı turistler, cami etrafında poşet satıcıları tarafından taciz edilmektedir. Bu camilerimizin bu gibi insanlardan temizlenmesi şart. Çünkü kötü bir imaj bırakıyorlar" dedi.

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Camilerin 'Cami Rehberleri' ile Tanıtılmasına Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement