Tarihi Diziler Karamürsel Sepeti'ne "Can" Verdi - Son Dakika
Yerel

Tarihi Diziler Karamürsel Sepeti'ne "Can" Verdi

Şahin Oktay - Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde hediye götürülmesiyle üne kavuşan Karamürsel Sepeti, son zamanlarda revaçta olan tarihi diziler sayesinde tekrar ilgi görmeye başladı.

01.10.2012 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şahin Oktay - Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde hediye götürülmesiyle üne kavuşan Karamürsel Sepeti, son zamanlarda revaçta olan tarihi diziler sayesinde tekrar ilgi görmeye başladı.

Karamürsel Sepeti imal eden Mehmet Ali Koygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karamürsel Sepeti'nin hikayesinin, ününün ülke sınırlarını aşmış durumda olduğunu belirterek, sepetin ilk olarak Osmanlı padişahlarından Abdülaziz'e bu sepetle hediye götürülmesiyle üne kavuştuğunu söyledi.

Sepeti "şah kestane çubuğu" dedikleri kestane ağacının genç dallarından yapıldığını dile getirerek, "Kestane ağacı çok dayanıklı ve sağlam bir ağaçtır. Karamürsel Sepeti bir çakı veya bıçakla yolunarak bu duruma gelir. Sepet hafif konik yapıdadır, çok güzel içinde görünmeyen ev kolonları gibi kolonları vardır, dayanıklığını ve sağlamlığını bundan alır. Çok sağlamdır, göbekli olduğu için çok fazla eşya alır, ününe de öyle kavuşmuştur. 'Ufacık tefecik gördün de Karamürsel Sepeti mi sandın' deyimi oradan gelir. Yani kendisi ufaktır, küçüktür ama içi çok meyve alır, eşya alır" dedi.

Koygun, 3 nesildir bu işi yaptıklarını ve babasının bu mesleği ustasından öğrendiğini kaydederek, o devirde plastik kaplar, torbalar, poşetler olmadığından dolayı meyvelerin sepete toplandığını ve gideceği yere sepetle nakledildiğini anlattı.

-"13 dizide sepetlerimiz kullanılıyor"

Babasının 50 yıl sepetçilik yaptığını öldükten sonra da kendisine miras kaldığını vurgulayan Koygun, "Karamürsel Sepeti'nin şu anda getirisi çok olsa çok yapan dükkan olur. Babamdan miras kaldığı için bu mesleği devam ettirmeye çalışıyorum. Ben farklı işlerle de yapıyorum her ay oradan bu işe usta çalıştırdığım için para aktarıyorum. Sadece bu miras devam etsin, Karamürsel sepeti unutulmasın diye bu mesleği devam ettiriyorum" diye konuştu.

Koygun, eskiden insanların pazara bile sepetle çıktığını hatırlatarak, şimdi sepetlerin yerine plastik torbalar geldiği için Karamürsel Sepeti'nin dekor, süs eşyası olarak kullanıldığını ifade etti.

Dizilerde Osmanlı dönemine dönüş olduğu için birçok diziye sepet verdiklerine dikkati çeken Koygun, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar Muhteşem Yüzyıl, Ustura Kemal ve Seksenler olmak üzere 13 dizide sepetlerimiz kullanılıyor. Sepetlerin dizilerde kullanılmasından dolayı bize çok getirisi oluyor. Biz artık ürünlerimizi internetten satıyoruz çağa ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bundan sonra sepete daha fazla yatırım yapacağız. Hatta bizden başka yapanlar olsun istiyoruz. Daha fazla yapan dükkanlar olsun, çeşit yelpazesi çoğalsın."

Koygun, bu diziler sayesinde bu işi yapanların çoğalacağını dile getirerek, ürünün çeşit yelpazesinin de çoğalacağını anlatarak, yani müşterilerin bu sayede değişik ürünlerle karşılaşacağını dile getirdi.

-"Yeni çırak yok, eski ustalarla devam ediliyor"-

Karamürsel'de NATO üssü bulunduğu zaman Karamürsel Sepeti'nin çeşit yelpazesinin çoğaldığına dikkati çeken Koygun, "Onların getirdiği dergilerdeki değişik tip sepetleri görüp istemeleriyle yelpaze çoğalmıştı. Şimdi dizilerde kullanılmasıyla Karamürsel Sepeti eski günlerine dönecek diye görüyoruz ve talepler başladı" dedi.

Koygun, şu anda sepet yapacak çırak yetişmediğini, eski ustalarla mesleği devam ettirdiklerini anlatarak, "Karamürsel çok güzel bir coğrafyada. Yakında çok güzel bir boğaz geçiş köprüsü yapılacak. Karamürsel'in adını Samanlı Dağları'ndan alan zeytini var, ıhlamuru var kestanesi var, meyveciliği var. Bunların hepsi sepetle birleştirilirse belki kültür turizmi açısından Karamürsel bu bölgenin gözdesi olma yolunda olur" şeklinde konuştu.

Bunun dışında ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ve biraz da destek istediklerini dile getiren Koygun, şu anda bir atılım aşamasında olduklarını, gerek internette, gerek atölyenin yenilenmesinde, gerekse çeşit yelpazesinde ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Koygun, KOSGEB'den destek alıp atölyelerini genişletmeleri durumunda bu işi başka insanların da yapabilmelerine imkan tanınacağını belirterek, bu durumda yeni çırakların da yetişebileceğini ifade etti.

Karamürsel Sepeti'nin doğal olmasından dolayı kanserojen madde içermediğine dikkati çeken Koygun, insanların sağlık açısından da Karamürsel Sepeti'ne evlerinde yer vermesi gerektiğini vurguladı.

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Diziler Karamürsel Sepeti'ne 'Can' Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement