Tarihi "Ereğli Evleri" Restore Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi "Ereğli Evleri" Restore Ediliyor

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde yer alan ve bazı Yeşilçam filmlerinin de çekildiği 2 tarihi evin restorasyonuna başlandı.

27.05.2018 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde yer alan ve bazı Yeşilçam filmlerinin de çekildiği 2 tarihi evin restorasyonuna başlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, kentteki tarihi dokunun korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında tarihi evlerin elden geçirildiği kaydedildi.

Tarihi evlerin özgün yapısıyla restore edileceği belirtilen açıklamada, tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla dikkat çeken Çıpalı Konak ile bir tarihi evin geçici çatı imalatına başlandığı bildirildi.

Tarihi Ereğli evlerinde bazı Yeşilçam filmlerinin de çekildiği anımsatılan açıklamada, "Adını ön cephesinde yer alan çapa şeklindeki kabartma motiflerinden alan Çıpalı Ev, bir zemin ve iki normal kattan oluşan ikiz yapı özelliği gösteriyor. Ön cephesindeki Ereğli'yi yansıtan çıpa motiflerinin yanı sıra, giriş kapılarına çıkılan çift taraflı merdivenleri de ayrı bir estetik unsur olarak öne çıkıyor. Çıpalı Ev'in dışında bölgede yapımında yöresel malzemelerin de kullanıldığı 20'ye yakın ev günümüze ulaşabildi. Çıpalı Ev'in yanı sıra bir sivil mimari yapı da restore edilecek. 112 metrekare taban alanına sahip yapı 3 kattan oluşuyor. Yapı 336 metrekare toplam kullanım alanı olan ahşap karkas yapıya sahip.Yapı aslına uygun olarak restore edilecektir. Restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. "

Açıklamada, yeni yüzleriyle tarihi evlerin, sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmak üzere vatandaşların hizmetine sunulacağı kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi 'Ereğli Evleri' Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement