Tarihi İlçe "Antik Liman"A Kavuşacak - Son Dakika
Güncel

Tarihi İlçe "Antik Liman"A Kavuşacak

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesi, "antik liman"a kavuşacak.

09.10.2017 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELMAN TÜR - Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesi, "antik liman"a kavuşacak.

Ilısu Barajı'nın faaliyete girmesiyle sular altında kalacak olan ilçenin yeni yerleşim yerinin inşası için çalışmalar tüm hızıyla sürerken bir yandan da turizme yönelik projeler hazırlanıyor.

Barajda su tutulmaya başlanmasının ardından ilçeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin Hasankeyf Kalesi'ni gezebilmeleri amacıyla "antik liman" inşası için fizibilite çalışması yapıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce hazırlanan Antik Liman Projesi'nin uygulanmasına gelecek yıl başlanacak.

"Antik liman"ın tamamlanmasıyla ilçeye gelecek yerli ve yabancı turistler, "yeni Hasankeyf"ten teknelerle limana ulaşarak, açık hava müzesi olan Hasankeyf Kalesi'ni, Küçük Saray'ı gezebilecek, dev kanyonlarda doğa yürüyüşleri yapabilecek, tüplerle baraj gölüne dalabilecek.

Uygulanacak projelerin turizme büyük katkı sunması beklenirken Hasankeyf'in uğranılan değil, konaklanılan ilçe haline gelmesi hedefleniyor.

"Hasankeyf, bölgenin önemli bir merkezi olacak"

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "antik liman"la tarihi ilçe ve bölgenin her alanda önemli bir merkez haline geleceğini söyledi.

Ilısu Barajı'nda su tutulmaya başlandıktan sonra ilçenin su sporlarına açık olacağını, tekne turları yapılacağını ifade eden Baygüven, teknelerin baraja kadar gideceğini anlattı.

Baygüven, Hasankeyf Kalesi'ni güçlendirme projelerinden birinin de "antik liman" yapılması olduğunu vurgulayarak, yeni Hasankeyf'te de bir liman olacağına işaret etti.

"Bunları düşünerek kafamızda canlandırdığımızda kano yarışları gibi Türkiye'de önemli su sporları belki de burada düzenlenecek." diyen Baygüven, şunları dile getirdi:

"Hasankeyf, sadece kültür turizmine hizmet etmeyecek. Kalenin güçlendirilmesiyle gelişecek olan kültür turizmiyle beraber burada doğa yürüyüşleri de yapılacak. Burada doğal kanyonlar, yürüyüş alanları var.

Dağcılık Federasyonunun burada aktivite yapması için tırmanma alanları mevcut."

Kültür balıkçılığı geliştiriliyor

Kaymakam Baygüven, turizme yönelik bu hizmetlerin yanı sıra devletin, Ilısu Barajı'ndan etkilenen köylerde yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için de alternatif gelir kapısı açtığını belirtti.

Daha önce tarım veya hayvancılık yapan köy sakinlerinin artık devlet desteğiyle kültür balıkçılığı da yaparak gelir elde edeceğine dikkati çeken Baygüven, "Devlet, şu an Ilısu Barajı'ndan etkilenen köyler için alternatif gelir sağlamak amacıyla kültür balıkçılığı çalışmalarını başlattı." dedi.

"Tarihi ilçe günübirlik turizmden kurtulacak"

"Yapılacak yatırımlarla ilçe günübirlik turizmden kurtulmuş olacak. Kurulacak otel, restoran ve kafeler turizme hizmet verecek. Hasankeyf, Batman ve bölge turizmi açısından çok önemli bir merkez haline gelecek." ifadelerini kullanan Baygüven, ziyaretçilerin ilçede kalarak, tarihi dokuyu hissedeceğini, su sporları ve yürüyüş yapacağını, kültürel mekanları gezebileceğini anlattı.

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de "antik liman" sayesinde kaleye gelecek turistlerin tarihi ve turistik mekanları gezmenin yanı sıra Dicle Vadisi'ni de izleyebileceklerini söyledi.

Akdeniz, dernek olarak 10 yıl önce bu projeleri anlattıklarında bazı kişilerin güldüğünü ifade ederek, o gün gülen kişilerin bugün buraya nasıl tekne getirebileceklerini konuştuklarını dile getirdi.

"Gelecek nesiller bu tarihi yaşatabilecek"

İlçe sakinlerinden İbrahim Tanrıkulu da tarihi ilçenin turizme kazandırılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İnsanların kanyonlarda yürümesinin sağlanmasıyla adeta tarihe yolculuk yapılacağını belirten Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Kanyonların da turizme kazandırılması sevindirici. Mağaraların sudan zarar görmemesi için dolgu yapılıyor çünkü gelecek nesiller bu tarihi yaşatabilecek. Bizim için zaten kalenin üstü önemliydi. Zaten taşınacak olan eserler taşınıyor, kalacak olan eserler de böylece korunmuş oluyor. Turizm açısından birçok proje hayata geçiriliyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi İlçe 'Antik Liman'A Kavuşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor
    16:40 Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor

    Kocaeli'de petrol boru hattına müdahale sonucu yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle kirliliğin oluştuğu Sapanca Gölü'nde temizlik çalışmaları sürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, göldeki kirliliği temizlemek için çalışmalara başladı. Yakıtın gölden ve dere yatağından tamamen bertaraf edilmesi için hızlı bir şekilde müdahale edildiği belirtilirken, içme suyu kanallarının güvenliği sağlandı ve vatandaşların içme suyu konusunda endişelenmemesi gerektiği vurgulandı.

  • Manisa'da Kaçak Tütün Operasyonu: 1 Milyon 200 Bin TL Değerinde Kaçak Tütün Ele Geçirildi
    16:39 Manisa'da Kaçak Tütün Operasyonu: 1 Milyon 200 Bin TL Değerinde Kaçak Tütün Ele Geçirildi

    Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, piyasa değeri 1 milyon 200 bin TL olan kaçak tütün ve tütün mamulleri ele geçirildi. Operasyonda, ev ve eklentilerinde yapılan aramada, 620 bin adet boş makaron, 260 bin adet dolu makaron, 281 kilo 350 gram kıyılmış açık tütün, 186 kilo kıyılmış ambalajlı tütün, 3 adet sigara sarma makinesi, 10 adet makoron doldurma aparatı, bin 200 adet şeffaf makaron poşeti, 2 bin 135 adet kesilmiş bandrol ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin adli işlemleri devam ediyor.

  • Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı
    16:39 Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı

    Kars İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, kente yasa dışı yollardan giren şahısların yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor. Kent merkezinde yapılan uygulamada oturma izni veya belgesi bulunmayan 8 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine gönderildi.

  • Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü
    16:39 Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü

    Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ısınma ve su kaynakları konuları ele alındı. Vali Makas, küresel ısınmanın bir problem olduğunu belirterek, dua ederek küresel ısınmanın tersine dönmesini temenni etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini anlattı ve önümüzdeki yıllarda su kaynaklarında yüzde 25 bir azalma öngörüldüğünü ifade etti. Toplantıda alınan kararlar bir üst merciye iletilmek üzere kaydedildi.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor
    16:38 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhur İttifakı'nın Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlandığını söyledi. Çelik, Karataş İlçe Başkanlığı ve MHP'nin Karataş Belediye Başkan adayı Necip Topuz'a destek istedi. Ayrıca, Çelik Yumurtalık ilçesinde de MHP'nin Belediye Başkan adayı Aydın Kütükoğlu'nu destekleyeceklerini belirtti.

  • Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı
    16:37 Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

    Karabük'te İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Şüphelinin üst aramasında uyuşturucu madde bulundu ve işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu
    16:37 Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı, kira geliri elde edenlerin beyanname verme süresinin 1 Nisan olduğunu duyurdu. Beyana tabi gelirleri olan mükelleflerin, 2023 yılı yıllık gelir vergisi beyannamelerini 1 Nisan 2024'e kadar ikametgahlarının bağlı olduğu yer vergi dairesine vermeleri gerektiği belirtildi. Beyannamelerin hazır beyan sistemine internet üzerinden veya vergi dairesine bizzat gidilerek verilebileceği ifade edildi. Ayrıca, konutlardan elde edilen kira gelirlerinin süresinde beyan edilmemesi durumunda belirlenen 21 bin lira istisnadan yararlanılamayacağı ve gecikme faizi ile vergi ziyaı cezası ödeneceği uyarısı yapıldı.

  • Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi
    16:37 Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Bursa'ya gelerek esnaf ziyaretinde bulundu ve basın açıklaması yaptı.

  • Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor
    16:37 Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor

    Kars'ta Cumhur İttifakı'nın seçim çalışmaları sürüyor. 65. Hükümet Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Milletvekili Adem Çalkın, Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger'e destek için esnaf ziyareti yaptı. Esnaf ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Cumhur İttifakı heyeti, projeleri anlattı ve vatandaşların oylarına talip olduklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak
    16:37 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde halk buluşmasının finalini gerçekleştirecek. Buluşma, Turgutlu Belediye Başkan Adayı Çetin Akın ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek'in katılımıyla gerçekleşecek.


Advertisement