Tarihi Leylekli Köprü'sünde Kemer Aranıyor - Son Dakika
Genel

Tarihi Leylekli Köprü'sünde Kemer Aranıyor

Tarihi Leylekli Köprü'sünde kemer aranıyor Kazı çalışmalarını vatandaşlar define çıkar ümidiyle ilgiyle takip ettiTOKAT - Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan tarihi Leylekli Köprü'nün ayaklarında kemer arama çalışması başlatıldı.

26.04.2017 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi Leylekli Köprü'sünde kemer aranıyor

Kazı çalışmalarını vatandaşlar define çıkar ümidiyle ilgiyle takip etti

TOKAT - Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan tarihi Leylekli Köprü'nün ayaklarında kemer arama çalışması başlatıldı.

Roma veya Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen Niksar'da bulunan tarihi Leylekli Köprü'nün ayaklarında kemer biçiminde tünel olduğu iddiasıyla kazı çalışmaları başlatıldı. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden ve Tokat Müze Müdürlüğü'nden yetkililerinde bulunduğu Niksar Belediyesi Etüt Proje Müdürü Danişment Hüseyin Şahin'in gözetiminde yürütülen çalışmaları ilgiyle takip eden vatandaşlar köprünün ayaklarında define çıkabilir ümidiyle heyecanla kazı çalışmasını takip etti.

Yapılan kazı çalışmasıyla ilgili bilgiler veren Niksar Belediyesi Etüt Proje Müdürü Danişment Hüseyin Şahin, köprüdeki kemer kısımlarının toprak altında kalmasındansa açığa çıkarılarak turizme kazandırılmasının daha uygun olduğunu belirterek,"Niksar'daki tarihi köprüler Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Şube Müdürlüğü tarafından ihalesi yapıldı şu an Karayolları Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından da çalışmalar devam ediyor. Restorasyon projeleri kurul onayından geçen ve kurul onayından sonra restorasyonlarına başlanılan bu köprülerin bazılarında Seymenli Köprüsü gibi bir takım doğal unsurlar çıktığı için birtakım revize projeler gerekti. Sonra tekrar kurul onayladı. Benzer sorunların Leylekli Köprüde yaşanmaması için daha önce yine toplum hafızasında varolan Yılanlı Köprü olarak bildiğimiz bu köprünün özellikle ayaklarının olduğu bölümde iki yada üç tane kemerin daha önceki belediye çalışmalarından varlığını biliyoruz. Şu anki Yılanlı Köprü kemere kadar daraltılmış bir köprü, maksadımız buradaki bu yapının parçası olan kemerlerin açığa çıkartılması. Köprünün ayaklarındaki bu kemerlerin görünür daha algılanabilir hale getirmek amacımız. Bu nedenle Karayolları Bölge Müdürlüğünden ve Müze Müdürlüğünden yetkililerle beraber burada bu kemerlerin açığa çıkartılması için çalışma yürütüyoruz" dedi.

Öte yandan tarihi Leylekli Köprü'de iki kez defineciler tarafından define aramak amacıyla kazı yapılarak köprüye zarar verilmişti.

Leylekli Köprü (Yılanlı Köprü)

Şehir içindeki Çanakçı deresi üzerinde bulunan tek kemer gözlü ve yarım daire şeklindedir. Tarihi bilinmemektedir. Ancak yapı üslubundan Roma veya Bizans döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Köprü Osmanlı döneminde kullanılmış ve yapılan eklerle de bugünkü şeklini almıştır. Köprünün kemer kısmının ağzındaki bir kabartmada ağzında yılan tutan bir leylek görülmektedir. Bu nedenle de köprüye Leylekli veya Yılanlı Köprü ismi verilmiştir. Köprü kesme taştan yuvarlak tek gözlü olarak yapılmıştır.

(SÖZ-UY-

Tarihi Leylekli Köprü\'sünde Kemer Aranıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Tarihi Leylekli Köprü'sünde Kemer Aranıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beykoz İlçe Seçim Kurulu AK Parti ve MHP'nin seçim sonuçlarına yaptığı itirazı reddetti
    03 Nis Beykoz İlçe Seçim Kurulu AK Parti ve MHP'nin seçim sonuçlarına yaptığı itirazı reddetti

    31 Mart seçimlerinde CHP'nin kazandığı İstanbul'un Beykoz ilçesindeki seçim sonuçlarına AK Parti ve MHP tarafından yapılan itiraz seçim kurulu tarafından reddedildi. Kurul Alaattin Köseler'in Beykoz Belediye Başkanlığını onarken, tartışmalar sırasında soluğu ilçe seçim kurulunun önünde alan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik "Geçersiz oyların sayılmasına yönelik bir itiraz daha yapıldı, o da reddedildi. Sürecin takipçisiyiz" diye konuştu.

  • CHP'nin 60 yıldır kaybetmediği ilçe AK Parti'ye geçti
    03 Nis CHP'nin 60 yıldır kaybetmediği ilçe AK Parti'ye geçti

    Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde 60 yıldır kazanan CHP, bu ilçeyi AK Parti'ye kaptırdı. AK Parti adayı Fırat Yayla, seçimi kazanarak belediye başkanı oldu.

  • Bakan Bayraktar, madencilerle iftar yaptı
    03 Nis Bakan Bayraktar, madencilerle iftar yaptı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi'nde maden ocağına inerek eksi 360 metrede madencilerle iftar yaptı. İftarın ardından madencilerle çay içen Bakan Bayraktar'a baret hediye edildi.

  • Manisa'nın Alaşehir ilçesinde Emine Dönertaş yeniden muhtar seçildi
    03 Nis Manisa'nın Alaşehir ilçesinde Emine Dönertaş yeniden muhtar seçildi

    Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 2019 yerel seçimlerinde aday olan ancak seçimi kaybeden Emine Dönertaş, yeniden aday olduğu 31 Mart seçimlerinde muhtar seçildi. İlçenin kırsal mahallelerinden Dağhacıyusuf'ta ise ilk kez kadın muhtar seçildi.

  • Apple, iOS 17.5 Beta 1'i Geliştiricilere Sundu
    03 Nis Apple, iOS 17.5 Beta 1'i Geliştiricilere Sundu

    Apple, iOS 17.5 için ilk beta güncellemesini geliştiricilere sundu. Yeni sürümün ne gibi yenilikler getirdiği henüz bilinmiyor. Güncellemeyi indirmek isteyen geliştiriciler, Ayarlar uygulaması üzerinden Genel > Yazılım Güncelleme bölümünden indirebilirler. Ancak kullanıcılar, yeni sürümde hatalar olabileceği konusunda uyarılıyor.

  • iOS 18 ve iPadOS 18 Güncellemesi Hangi Modellere Gelecek?
    03 Nis iOS 18 ve iPadOS 18 Güncellemesi Hangi Modellere Gelecek?

    Apple'ın yapay zeka odaklı iOS 18 ve iPadOS 18 güncellemesi, popüler üç iPad modeline gelmeyecek. Güncelleme, iPhone XR ve üstü modelleri destekleyecek ve daha fazla özelleştirme seçeneği sunacak. iOS 18'in Haziran ayında WWDC konferansında tanıtılması bekleniyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Faruk Özlü'yü tebrik etti: Takma kafana, zaferin küçüğü büyüğü olmaz
    03 Nis Cumhurbaşkanı Erdoğan, Faruk Özlü'yü tebrik etti: Takma kafana, zaferin küçüğü büyüğü olmaz

    31 Mart seçimlerinde istediği sonuçları alamayan AK Parti cephesinden dikkat çeken bir görüntü geldi. Düzce Belediye Başkanlığı'nı yeniden kazanan Faruk Özlü'yü telefonla arayarak tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özlü'nün daha yüksek bir oy oranı elde etmek istediğini söylemesi üzerine "Takma kafana, zaferin küçüğü büyüğü olmaz. Zafer zaferdir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o anlarına ilişkin görüntüler sosyal medyadan servis edildi.

  • Kara Yollarında Ulaşım Kontrollü Sağlanıyor
    03 Nis Kara Yollarında Ulaşım Kontrollü Sağlanıyor

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. Fiber optik kablo altyapı çalışmaları, üstyapı yenileme çalışmaları, bakım ve onarım çalışmaları ve yapım çalışmaları sebebiyle sürücülerin trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

  • İzmir'de düzenlenen operasyonda 8 organize suç örgütü üyesi yakalandı
    03 Nis İzmir'de düzenlenen operasyonda 8 organize suç örgütü üyesi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir'de düzenlenen 'Mahzen-24' operasyonunda organize suç örgütü üyesi 8 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyon kapsamında elebaşılığını firarda bulunan Barış Boyun'un yaptığı suç örgütüne yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. Yakalanan şüphelilerin suçları arasında örgüt kurmak, kasten öldürmeye teşebbüs ve uyuşturucu madde bulundurmak yer alıyor.

  • İçişleri Bakanı: 'Mahzen-24' operasyonunda 8 şüpheli yakalandı
    03 Nis İçişleri Bakanı: 'Mahzen-24' operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Barış Boyun'un elebaşılığını yaptığı suç örgütüne yönelik düzenlenen 'Mahzen-24' operasyonlarında 8 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda, tetikçinin de aralarında bulunduğu şüphelilerin suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama gibi suçları işlediği tespit edildi. Operasyonlar sonucunda ise ruhsatsız silahlar, uyuşturucu madde ve suçta kullanılan motor ele geçirildi.

  • Tayvan'da 7,4 büyüklüğündeki depremde 7 kişi hayatını kaybetti, 711 kişi yaralandı
    03 Nis Tayvan'da 7,4 büyüklüğündeki depremde 7 kişi hayatını kaybetti, 711 kişi yaralandı

    Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde 4 kişi hayatını kaybetti, 90'dan fazla kişi yaralandı. Deprem sonucunda bölgedeki yerleşimlerde hasar oluştu ve tsunami uyarıları yapıldı. İkinci bir deprem daha kaydedildi ve çevredeki kara yolları ulaşıma kapandı. Elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Kurtarma çalışmalarına ordu destek verecek.

  • Barış Boyun Çetesi'ne İzmir'de operasyon: 8 şüpheli yakalandı
    03 Nis Barış Boyun Çetesi'ne İzmir'de operasyon: 8 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, elebaşılığını yurt dışında firar olan Barış Boyun'un yaptığı suç örgütüne yönelik İzmir'de düzenlenen ''Mahzen-24'' operasyonlarında 8 şüphelinin yakalandığını açıkladı.


Advertisement