Tarihi Mezarlar, Karabük'ün Geçmişini Aydınlatacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihi Mezarlar, Karabük'ün Geçmişini Aydınlatacak

Karabük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen kültür varlıklarını araştırma çalışmalarında 2 bin tarihi mezar tespit edildi.

16.04.2016 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET ÖZLER - Karabük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen kültür varlıklarını araştırma çalışmalarında 2 bin tarihi mezar tespit edildi.

Karabük Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfiye Göktaş Kaya başkanlığında, sanat tarihçileri, arkeologlar, Osmanlıca ve Arapça bilen uzmanlardan oluşan ekip, kentteki tarihi mezarlara yönelik çalışmalar yaptı.

Araştırmalarda özellikle yapısı, yazı ve süslemeleriyle sanat abidesi niteliğinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 2 bin tarihi mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Bölgede tespit edilen ve yaşadıkları döneme iz bırakan kişi, yönetici ve vatandaşlara ait mezar taşlarındaki meslek, ölüm nedeni ve hastalıkların yanı sıra yazı türü ve mimari bilgilerin tercüme edilerek kitap haline getirilmesi kararlaştırıldı.

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen çalışmanın daha önce Safranbolu ilçesinde yapıldığını ve yaklaşık 750 mezarın tespit edilerek üzerindeki bilgilerin tercümesinin yapıldığını söyledi.

Bu çalışmanın kent genelini kapsadığını ve toplam 2 bin tarihi mezar belirlendiğini ifade eden Alimoğlu, şöyle konuştu:

"Karabük yeni kurulan bir cumhuriyet kenti olsa da bölge olarak oldukça eski bir tarihe sahiptir. Özellikle ilçelerimiz geçmiş dönemde iz bırakmış toplulukların yerleşim yerleri olmuştur. Bu nedenle çok sayıda tarihi mezar bulunmaktadır. Bu mezarlarımızın her biri özellikle mimari açıdan geçmişimize ışık tutmaktadır. Taşlarında yazılı olan bilgiler ise resmen günlük niteliğindedir. Ekonomik, sosyal, kültürel, dil, edebiyat ve sanatta dönemin özelliklerini anlatan rehber niteliğindedir."

Mezarların korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamanın da görevleri olduğunu belirten Alimoğlu, "Bu çalışmalar sayesinde geçmişe bir ışık tutmuş, gelecek kuşakların geçmiş hakkında önemli bilgilere sahip olmasını sağlamış olacağız. Kentin her köşesi araştırıldı ve yerine gidilerek incelemeler yapıldı. Resimler alındı, çevirileri yapıldı. Uzmanlar tarafından incelenerek raporlar hazırlandı." diye konuştu.

"Sahip çıkabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz"

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de her mezar taşının kültürlerini yansıttığını, ayrı ayrı farklı özellikler taşıdığını dile getirdi.

Mezarlarda, kitabeler, heykeller, alet ve eşya figürleri bulunduğunu aktaran Şahin, "Bir çoğu tarihe mal olmuş önemli şahsiyetlere ait. Kişiye ait bilgilerin yanı sıra mezarlara hüzün, özlem, dua talebini içeren sözler işlenmiş. Tapu senedi olan bu mezarlarımıza sahip çıkabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Şahin, mezarların restore edilerek korunacağını ve ilerleyen zamanlarda bölüm bölüm turizme de açılabileceğinin kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihi Mezarlar, Karabük'ün Geçmişini Aydınlatacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • KEZBAN kapşlan: Tarihimizi yaşatan el uzatan herkese çok tekekkür ederiz 0 0 Yanıtla
  • KEZBAN kapşlan: Eflani saçak köyündede var gördügümde etkilenmiştim sayğılarımla 0 0 Yanıtla

Advertisement