Tarihi "Pembe Köşk" restore ediliyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi "Pembe Köşk" restore ediliyor

Tarihi "Pembe Köşk" restore ediliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, kentin önemli sembollerinden biri olan, 19. yüzyıl dönemine ait ve ismini binasının renginden alan Pembe Köşk, restore ediliyor.

27.09.2019 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, kentin önemli sembollerinden biri olan, 19. yüzyıl dönemine ait ve ismini binasının renginden alan Pembe Köşk, restore ediliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İzmit ilçesi Hacıhasan Mahallesi'nde bulunan köşkün ahşap kısmının, tarihi belgeler ışığında projelendirilerek aslına uygun olarak restore edilmesi için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan projelerin bilimsel verilerden yararlanılarak oluşturulduğu aktarılan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Proje için arşiv belgeleri araştırıldı, dönemin mimari analizleri yapıldı. Köşkün projesi en ince ayrıntılarına kadar hesaplandı. Giyotin pencereli, ikinci katı dışa çıkmalı, eliböğründeli, kat silmeleri saçaklı, ön cephesi süslemeli olan köşkün restorasyonunda, bu mimari unsurlara dikkat edilecek. Tarihi köşk, bir bodrum, iki normal ve bir çatı katından oluşuyor. Yapının projelendirilmesi esnasında yapılan çalışmalar önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Mevcut çatı katının geleneksel İzmit konut mimarisindeki her yan görülebilecek biçimde yapılmış, camlı çatı katının (cihannüma) değiştirilmesiyle bugünkü halini aldığı belirlendi. Bu nedenle orijinali bozularak çatı katına dönüştürülen cihannüma, restorasyonla tekrar eski haline kavuşacak."

"İç kale surlarının yanında bulunuyor"

Restorasyon çalışmaları kapsamında, ahşap döşeme kaplaması ve tekrar kullanılacak olan ahşap kapı ve dolapların boya sökümünün tamamlandığı belirtildi.

Ahşap pencere doğramalarının yapımına atölyede devam eden belediye ekiplerinin, yapının elektrik borulama ve VRF altyapı işlerini bitirdiği vurgulanan açıklamada," Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun tescillediği ve Sırrı Paşa Konağı'nın alt kısmında komşusu olarak bulunan Pembe Köşk'ün özüne döndüreceği restorasyon çalışmaları hummalı şekilde sürüyor. Yapının sıva rötuşlarını tamamlayan ekipler, ahşap pencere kasaları ve doğramasına devam ediyor. Ahşap kapı kasalarında sahaya getiren ekipler, kısa zaman içerisinde montaj işlerine başlayacak. Ekipler ayrıca cihannüma katında ahşap tavan kaplaması imalatına başladı. Pembe Köşk, Yeşil Konak, Yumurtacı Mescidi ve Kapanca Sokak gibi tarihi dokuların merkezinde, İç kale surlarının yanında bulunuyor. " ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi 'Pembe Köşk' restore ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.


Advertisement