Tarihi Saat Kulesi Yenileniyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi Saat Kulesi Yenileniyor

İzmir'in tarihi saat kulesinin restorasyonu başladı.

05.02.2019 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in tarihi saat kulesinin restorasyonu başladı. Çalışmaların 118 yıllık yapının açıldığı gün olan 1 Eylül'de tamamlanması bekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı nedeniyle, Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından yaptırılan ve 1 Eylül 1901 tarihinde törenle açılan tarihi saat kulesini onarmak üzere harekete geçti. Saatleri Alman İmparatoru II. Wilhelm'in hediyesi olan, dairesel yapı etrafındaki dört çeşmeden oluşan 25 metrelik kuledeki hasar ve yıpranmayı kimyasal yöntemlerle gidermeye hazırlanan büyükşehir belediyesinin, restorasyonun yanı sıra kule kısmında da güçlendirme yapacağı öğrenildi. "İzmir Tarih" projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların, hizmete açılışının 118. yıl dönümünde; yani 1 Eylül 2019'da tamamlanması bekleniyor.

ASLINA UYGUN OLACAK Çalışmalar kapsamında öncelikle, yapının deprem etkilerine karşı dayanmasını sağlamak için cepheden algılanmayan ve iç mekandaki derz algısına zarar vermeden güçlendirme çözümleri uygulanacağı ifade edildi. 118 yıllık tarihi saat kulesinin yıllar içinde zarar gören ve eksilen taş ve mermer kısımları da, yine aslına uygun malzeme ve tekniklerle tamamlanacağı kaydedildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerinde yapılan incelemeler, laboratuvarda gerçekleştirilen deneysel çalışmalar ve bilgisayar ortamında yapılan teorik analizler sonucunda gerçekleştirileceği işlemler arasında; taş yüzeylerin basınçsız su ile yıkanacağı ve mermer yüzeyler temizleneceği, bronz aksam ve demir ferforjelerin kontrollü mikro hassas kumlama ile temizleneceği ve üzerlerine doğa şartlarına karşı koruyucular uygulanacağı, düşen ve kırılan parçaların; bronz alemler, çeşmeler, kopan taş parçaları, düşen zambak motifi taşlar özgününe uygun olarak tamamlanacağı, yapının su tesisatı ile birlikte aydınlatma sisteminin yapıya zarar vermeyecek ve cepheden görünmeyecek armatürler kullanılarak yenileneceği öğrenildi.

(İHA)

Tarihi Saat Kulesi Yenileniyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihi Saat Kulesi Yenileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement