Tarihi Yarımada'da "Dünyanın Sıfır Noktası" - Son Dakika
Güncel

Tarihi Yarımada'da "Dünyanın Sıfır Noktası"

Tarihi Yarımada\'da "Dünyanın Sıfır Noktası"

İSTANBUL yüzyıllardır dünyanın cazibe noktası oldu.

20.09.2018 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL yüzyıllardır dünyanın cazibe noktası oldu. Napolyon Bonapart, "Dünya bir ülke olsaydı başkent İstanbul olurdu" sözü hafızalarda yerini koruyor. Doğu Roma İmparatorluğu'nda dünyanın sıfır noktası "Milion Taşı" kabul ediliyordu. İstanbulluların pek bilmediği "Milion Taşı"na turistlerin ilgisi ise hiç eksik olmuyor.

YEREBATAN SARNICI'NIN HEMEN YANINDA

1884 yılına kadar bütün dünyanın sıfır noktası olarak kabul edilen daha sonra tahtını Greenwich'e bırakan "Milion Taşı" Tarihi Yarımada'da Yerebatan Sarnıcı'nın hemen yanında yer alıyor. Doğu Roma İmparatorluğu'nda dünyanın sıfır noktası olarak "Milion Taşı" kabul ediliyordu. Bütün dünyanın başlangıç noktası ve merkezi olarak kabul edilen taş, 1884 yılında Washington'da yapılan "Uluslararası Meridyen Kongresi" adıyla yerini Londra'nın güneydoğusunda yer alan Greenwich'e bıraktı. İmparator 1'inci Konstantin tarafından 4'üncü yüzyılda yapıldığı düşünülen "Milion Taşı"nı İstanbul'da yaşayanlar tarafından pek bilinmiyor.  Ancak turistlerin taşa ilgisi büyük. Tarihi yarımadaya gelen turistler, buraya da uğrayarak taşı inceliyor.

"ŞEHRİN ORTA NOKTASINI GÖSTEREN BİR ESERDİ"

İstanbul Tarihçisi Haldun Hürel, "Milion Taşı İstanbul'dan, yani vaktiyle Konstantinopolis'ten dünyadaki bütün bilinen şehirlerin ne kadar uzakta olduğunu gösteriyordu. Konstantinopolis kurulduğu zaman da şehrin orta noktasını gösteren bir eserdi. Bir Roma mili, kilometre olarak söylüyorum, 1480 metredir. Dünyadaki bütün şehirlere ne kadar uzak olduğunu gösteren levhalar vardı üstünde. Herhalde çok lüzumsuz görüldü ki kaldırıldı. Başka ülkeler ellerindeki bir eseri cilalayarak 5 gösterirken biz elimizdeki 10 eseri 1'e indirerek gösteriyoruz. En büyük örneği de burada. Üzerinde envai çeşit süslemeler vardı. Hatta plaka plaka resimler vardı" dedi.

"BURAYI İNSANLAR SANKİ ÇÖP KUTUSU GİBİ GÖRÜYOR"

Milion Taşı'nın çevresindeki düzenlemeye dikkat çeken İstanbul Tarihçisi Hürel,  "Yerebatan Sarnıcı düzenleniyor. Belki onunla birlikte biraz ayağa kaldırılabilir. Neden çukurda duruyor? Bu çok önemli. Aslında çukurda durmuyor. Orası gerçek zemindir. Biz yükseldik. Başlangıç noktasıdır. Burası, "Milion" dedikleri taş, bütün Avrupa ve dünyanın o gün bilinen şehirlerine ne kadar uzaklıkta olduğunu buradan ölçülerek göstermek açısından çok önemlidir" diye konuştu. Hürel, Roma'da bulunan Milliarium Aureum taşı için de, "Fark yok aynı. Çünkü ikisi de aynı uygarlık. 'Bizans İmparatorluğu' diye bir imparatorluk yok. Olan imparatorluk Roma İmparatorluğu'dur. Buradakiler Romalıdır. İtalya'daki de Romalıdır" dedi.

Haldun Hürel, "Burada çevre düzenlemesi gördüğümde hoşuma gitti. Ama nereden bileyim ki  buradaki çukurluğun daha sonra çöp tenekesi olarak kullanılacağını. Burayı insanlar sanki çöp kutusu gibi görüyor. Çok yanlış. Buranın dokunulmazlığını vurgulayan bazı sistemlerin oluşması lazım" şeklinde konuştu.

DÜNYANIN COĞRAFİ MERKEZİ OLARAK "ÇORUM" KONUŞULDU

Öte yandan, geçmişten günümüze kadar dünyanın merkezi olduğu iddia edilen yerler arasında Mısır Piramitleri, Mekke ve hatta Çorum geçiyor. Bir sosyal medya kullanıcısının internete yüklediği görüntüler üzerine 2016 yılında Çorum'un dünyanın merkezi olduğu gündeme geldi. Google'ın dünyanın coğrafi merkezi olarak Çorum'u işaretlediği haber kısa sürede büyük yankı uyandırdı. Ancak daha sonra internette yer alan bir içeriğin başka bir sosyal medya kullanıcısı tarafından değiştirildiği öğrenildi ve haberin gerçek olmadığı anlaşıldı. Dünyanın merkezi  olarak Çorum'un konuşulması Çorumluları oldukça heyecanlandırdı. Hitit medeniyetinin başkenti ve leblebisi ile ünlü Çorum, bir anda ilgi odağı oldu. Çorum Eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de o dönem bu tespitten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bilginin doğru olmadığı anlaşılsa da Çorum hala dünyanın coğrafi merkezi olarak konuşuluyor.

"ÇORUM, DÜNYANIN MERKEZİ OLARAK BELİRLENDİKTEN SONRA TURİST SAYIMIZ ARTTI"

Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum'un tarihin en eski illerinden biri olduğunu söyledi. Gül, Çorum için, " Vatandaşlarımızın dünyanın merkezine gelmesini, dünyanın merkezinde Çorum'u tanımalarını ve Çorum'daki yapıları, kültürel zenginliği, inanç turizmini, tarihi yapıları görmelerini özellikle istiyorum. Çorum, dünyanın merkezi olarak belirlendikten sonra turist sayımız artmış ve Çorum'u tanımak isteyen yurt içinden ve yurt dışından vatandaşlarımızın sayısı artmıştır. Biz de ilimiz dışında bulunan hemşerilerimizi ve diğer illerden olan vatandaşlarımızı Çorum'a bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Çorum'da yaşayan bazı vatandaşlar dünyanın merkezinin Çorum olduğunu düşünürken bazıları ise bu görüşe katılmıyor. Çorumlu bir vatandaş, "Çorum'u duyurabilme amaçlı güzel bir olay ama dünyanın Merkezi'nin Çorum olmadığını biliyorsunuz" derken, başka bir vatandaş ise, "Dünyanın merkezinin Çorum olduğunu sosyal medyadan da gündemden de takip ettiğimiz kadarıyla düşünüyoruz. Bunun ufak çaplı bir araştırmasını yaptım. Alaca ve Sungurlu'ya kadar Çorum olduğunu düşünüyorum"  diye konuştu.

- Tiftikci

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarihi Yarımada'da 'Dünyanın Sıfır Noktası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Taksici Yaşar Yanıkyürek'i öldüren şüpheli tutuklandı
    19:26 Taksici Yaşar Yanıkyürek'i öldüren şüpheli tutuklandı

    Taksim'den yolcu olarak binen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürülen 60 yaşındaki taksici Yaşar Yanıkyürek'in katil zanlısı, 'canavarca hisle kasten öldürme' ve 'yağma' suçlarından tutuklandı. İranlı olduğu öğrenilen şüpheli, savcılığa verdiği ifadenin ardından nöbetçi hakimliğe sevk edildi ve cezaevine gönderildi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem
    19:26 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Vali Numan Hatipoğlu ve CHP Milletvekili Kadim Durmaz açıklamalarda bulundu. Can kaybının olmadığı belirtildi.

  • Beyoğlu'nda kamuflaj kıyafetle servis yapan garson tutuklandı
    19:24 Beyoğlu'nda kamuflaj kıyafetle servis yapan garson tutuklandı

    İstanbul Beyoğlu'nda bir turistik işletmede kamuflaj kıyafetle servis görüntüleri sosyal medyada yayılınca gözaltına alınan yabancı uyruklu garson tutuklandı. İşletme belgesi iptal edilmişti.

  • Pendik'te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpışması: 2 kişi yaralandı
    19:23 Pendik'te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpışması: 2 kişi yaralandı

    Pendik'te meydana gelen trafik kazasında, hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı. Kazada, Ayhan A. ve eşi Hediye A. yaralandı. Olay yerine itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldıktan sonra trafik normale döndü.

  • Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi'nin Borcu Açıklandı
    19:23 Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi'nin Borcu Açıklandı

    31 Mart yerel seçimlerinde AKP'den CHP'ye geçen Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi'nin toplam borcu 334 milyon 921 bin TL olarak açıklandı.

  • Muğla'da firari hükümlü yakalandı
    19:19 Muğla'da firari hükümlü yakalandı

    Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, 11 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, Jandarma ekipleri tarafından yakalandı. Şüpheli, işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.


Advertisement