Tarihimiz Siparişle mi Yazılacak? - Son Dakika
Eğitim

Tarihimiz Siparişle mi Yazılacak?

Tarihimiz Siparişle mi Yazılacak?

MEB tarih kitaplarını 'Vahdettin' için mi değiştiriyor?

20.05.2013 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tarih kitaplarının son Osmanlı Padişahı Vahdeddin'in vatan haini olduğu konusunda yanlış bilgiler içerdiğini, Erzurum Kongresi'nin 1. maddesine yer vermediğini belirterek, "Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı'ya çağrıda bulunuyorum, son padişahla ilgili hala aynı hüküm devam ediyorsa tarih kitaplarını değiştirin" dedi.

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarih kitaplarında değişiklik yapılacağına dair açıklamalarda bulunmuş ve tarih kitaplarında bazı yanlışların olduğunu belirterek, bu konuda değişikliğe gidileceğini açıklamıştı. Bu konunun üzerinden çok geçmedi ki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tarih kitaplarında son Osmanlı Padişahı Vahdeddin'in vatan haini olduğu konusunda yanlış bilgiler yer aldığını söyleyerek Nabi Avcı'ya çağrıda bulundu; "Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı'ya çağrıda bulunuyorum, son padişahla ilgili hala aynı hüküm devam ediyorsa tarih kitaplarını değiştirin" dedi. Bu iki durumun birbirinden bağımsız mı gerçekleştiği ya da birbiriyle örtüşen, bağlantılı olaylar mı olup olmadığı ise merak konusu...

Şahin, partisinin Karabük Merkez İlçe Başkanlığı Danışma Meclisi'nde yaptığı konuşmada, tarih kitaplarının eksik bilgiler içerdiğini, yakın tarihin bütün çıplaklığı ile öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

Yıllardır Osmanlı'nın son padişahı Vahdeddin'in vatan haini gösterildiğini, bu görüşe katılmadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: "Son Osmanlı Padişahı Vahdeddin'in vatan haini olduğu konusunda yanlış bilgiler içeren tarih kitaplarında Erzurum Kongresi'nin 1. maddesi de yer almıyor. Rahmetli Bülent Ecevit, bir gazeteye verdiği demeçte, 'Vahdeddin hain değildir, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışını onaylayan ve kaderini Atatürk'e teslim eden odur' demiştir. Bu açıklamadan sonra çok büyük tartışma oldu. Eleştirdiler ama insaflı tarihçiler bu durumu tebrik etmektedir. Birtakım gerçekleri gizlemeye ve tarihi farklı göstermeye hakkımız olmadığını düşünüyorum.

Ecevit'in bu değerlendirmesine bu ülkenin bir vatandaşı olarak aynen katılıyorum. Vahdeddin, hain değildi."

-Erzurum Kongresi-

Şahin, tarih kitaplarının her şeyi olduğu gibi yansıtması gerektiğini vurgulayarak, Erzurum Kongresi konusunda da eksik bilgi içerdiklerini savundu.

Tarih kitaplarında Erzurum Kongresi'nin 1. maddesinin yer almadığına işaret eden Şahin, şunları dile getirdi: "1. madde Meclis tutanaklarında Osmanlıca var. 1. madde 'Trabzon vilayeti ve Canik sancağıyla şark vilayetleri adını taşıyan Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Elazığ, Bitlis vilayeti ve bu saha dahilindeki bağımsız vilayetler, hiçbir sebep ve bahaneyle diğerlerinden ve Osmanlı camiasından ayrılmak imkanı düşünülmeyen bir bütündür. Mutluluk ve felakete tam olarak katılmayı kabul eder ve mukadderatı hakkında aynı amacı benimser. Bu bölgede yaşayan bütün Müslüman unsurlar diğerlerine karşı fedakarlık hissiyle dolu ve ırki ve sosyal durumlarına riayetkar öz kardeştirler' diyor.

Bu, ne demek biliyor musunuz? Farklı etnik kökenlere sahip, farklı ana dilleri de olsa Erzurum'da bir araya gelenler, birbirlerinin bu özelliğine saygı gösterirler ama hepsi öz kardeştirler." Erzurum Kongresi'nin Türk-Kürt kardeşliği bildirisi olduğuna dikkati çeken Şahin, kardeşlikle ilgili ilk maddenin tarih kitaplarında yer almadığını savundu.

"Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı'ya çağrıda bulunuyorum, son padişahla ilgili hala aynı hüküm devam ediyorsa tarih kitaplarını değiştirin" diyen Şahin, "Çocuklarımıza doğruyu öğretelim. Erzurum Kongresi'yle ilgili şu 1. maddeyi lütfen kitaplarımıza alın" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Tarihimiz Siparişle mi Yazılacak? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'da Öğrenciler Perre Antik Kent'teki Kazı Çalışmalarına Katıldı
    13:34 Adıyaman'da Öğrenciler Perre Antik Kent'teki Kazı Çalışmalarına Katıldı

    Adıyaman'da bulunan 16 ilk ve ortaöğretim okulu öğrencileri, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Perre Antik Kent'te gerçekleştirilen kazı çalışmalarına katıldı. Öğrenciler, arkeologlarla birlikte kazı yapmanın keyfini yaşadıklarını ifade etti.

  • 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği Başlıyor
    13:34 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği Başlıyor

    İzmir'de düzenlenecek olan 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği, halk dansları gösterileri, müzikaller ve konserlerle çocuklara keyifli saatler yaşatacak. Şenliğin finalinde ise Yeni Türkü sahne alacak. Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, tüm yurttaşları bayram coşkusuna ortak olmaya davet ediyor.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bilişim Akademisi Projesini Hayata Geçiriyor
    13:12 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bilişim Akademisi Projesini Hayata Geçiriyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, başarılı gençler için Bilişim Akademisi Projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Proje kapsamında gençler sınavla seçilecek ve 2 yıl sürecek eğitimlerde robotik kodlama, yazılım teknolojileri, yapay zeka gibi alanlarda ücretsiz teknoloji eğitimi alacaklar. Akademiden mezun olmak için bilim yarışmalarına ve TEKNOFEST'e katılım zorunlu olacak.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • Öğrencilerin Yapay Zeka Kullanarak Ödev Yapma Alışkanlığı Artıyor
    11:09 Öğrencilerin Yapay Zeka Kullanarak Ödev Yapma Alışkanlığı Artıyor

    ChatGPT gibi sohbet botlarının hayatımıza girmesiyle öğrencilerin ödevlerini yapay zekaya yaptırma alışkanlığı da artıyor. Turnitin'in raporuna göre, öğrencilerin projelerinin büyük bir kısmı yapay zeka tarafından oluşturuluyor. Yapay zekalı metinlerin tespit edildiği ödevlerin sayısı her geçen ay artıyor ve öğrencilerin yapay zeka kullanma alışkanlığı değişiyor.

  • Bedensel Engelli Öğrenciye Çalışma Masası ve Bilgisayar Hediye Edildi
    11:06 Bedensel Engelli Öğrenciye Çalışma Masası ve Bilgisayar Hediye Edildi

    Van'ın İpekyolu ilçesinde bedensel engeli nedeniyle okula gidemeyen 9. sınıf öğrencisi Enes Karpak'ın çalışma masası ve bilgisayar isteğini, gençlik merkezi görevlileri ve gönüllüler gerçekleştirdi. Öğretmenin talebini karşılıksız bırakmayan merkez görevlileri, Köy Okulları Projesi gönüllülerinin de desteğiyle bir hayırseverden çalışma masası, kitaplık ve dizüstü bilgisayar temin etti. Kilometrelerce yol katederek ailenin yaşadığı eve giden gençler, Karpak'ı başka bir odaya aldıktan sonra masa ve kitaplığını kurdu. Çalışma masası ve bilgisayara kavuşan 9. sınıf öğrencisi Karpak, gençlerin kendisi için getirdiği pastayı kesti.

  • Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirketleri, İlköğretim Öğrencilerine Enerji Eğitimi Veriyor
    10:37 Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirketleri, İlköğretim Öğrencilerine Enerji Eğitimi Veriyor

    Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirketleri çalışanları tarafından yürütülen 'Enerjimiz Yarınlara' projesi, 5. yılında ilköğretim öğrencilerine enerji hakkında bilgi veriyor. Proje kapsamında gönüllü ekipler tarafından enerji eğitimi verilirken, çocuklara Aksa'nın faaliyet alanları ve enerji hakkında kapsamlı bilgiler aktarılıyor. Eğitimlerde enerji kaynakları, tasarruf yöntemleri, enerji verimliliği gibi konular işlenirken, öğrencilere eğitici ve eğlendirici matematik oyunları sunuluyor. Proje, Türkiye'nin dört bir yanındaki ilköğretim okullarında devam edecek.


Advertisement