Tarihsel, Psikolojik ve Mekânsal Boyutlarıyla Toplumsal Cinsiyet Paneli Düzenlendi. - Son Dakika
Güncel

Tarihsel, Psikolojik ve Mekânsal Boyutlarıyla Toplumsal Cinsiyet Paneli Düzenlendi.

Tarihsel, Psikolojik ve Mekânsal Boyutlarıyla Toplumsal Cinsiyet Paneli Düzenlendi.

Bartın Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Tarihsel, Psikolojik ve Mekansal Boyutlarıyla Toplumsal Cinsiyet” paneli gerçekleştirildi.

10.03.2018 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bartın Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Tarihsel, Psikolojik ve Mekansal Boyutlarıyla Toplumsal Cinsiyet" paneli gerçekleştirildi.

Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlik, şehitler başta olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm kadınlar için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Yazıcı, kadınların toplum içerisindeki öneminden bahsederek, "Toplumsal değerlerimize baktığımız zaman kadın-erkek noktasında bir eşitsizliğin olmadığını görebiliriz. Kadınların toplum içerisinde anne, abla, eş, partner, kardeş ve benzeri yerleri vardır. Bu tanımlamalar birer rol olarak görülmelidir" dedi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (Bartın TSO) Kadın Girişimciler Derneği Fahri Başkanı Nurten Şahiner ise yaşadığı bazı olaylardan örnekler vererek, dinleyicilere bazı önerilerde bulundu. Şahiner, özellikle kadınların okuması ve çok çalışması gerektiğini vurgulayarak "Evlendiğim zaman eşime bazı şartlar sundum. Bunu yapma nedenim etrafımda kadına şiddet olaylarıyla çok karşılaşıyor olmamdı. Çok şükür şanslıydım, 55 senelik evliliğimde böyle durumla hiç karşılaşmadım. Kadınlarımızın bu gibi durumlarla karşılaşması ise çok üzücü. Böyle olaylarla karşılaşılmaması için kadınların çok çalışması, tahsillerini yapması ve iyi konumlarda yer alması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Başkanlığını Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yazıcı'nın yaptığı panelde, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Açıksöz "Dış Mekanda Kadın: Ölüm-Kalım Savaşı" başlıklı bir konuşma yaptı. Açıksöz, "2009 yılında Münevver Karabulut'un öldürülmesinin ardından kurulan bir platform, düzenli olarak kadın cinayetlerini hukuki açıdan takip etmektedir. 2013 yılında 237, 2014 yılında 294, 2015 yılında 303, 2016 yılında 328 ve 2017 yılında 409 kadın cinayeti işlenmiştir. Bu konun çözümü kadını iç mekana esaret etmek değil, erkeklere toplumda nasıl davranmaları gerektiğini öğretmektir. Bunun için bilim yuvaları olan üniversiteler başta olmak üzere her kurum ve kuruluşa hatta her bir bireye önemli görevler düşmektedir" şeklinde konuştu.

Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Gizem Akcan ise, "Çalışma Hayatında Kadına Yönelik Şiddet" konulu konuşmasında, iş hayatında kadınların uğradığı şiddete vurgu yaptı. Akcan, "Çalışma hayatında yer alan kadınlar, cinsiyet kaynaklı olarak pek çok problem yaşamaktadırlar. Ücretlerde ve yükseltilmelerde eşitsizlik, kayıt dışı ve sigortasız çalıştırılma, iş ve aile rolünü bir arada yürütmekten kaynaklanan iş-aile çatışmaları bunların başında gelmektedir. Çalışma hayatında kadınların karşılaştıkları bir diğer önemli sorun da iş yeri şiddetidir. İş yeri şiddeti denildiğinde şimdiye kadar algılanan, kolay tanımlanabildiği ve gözlenebildiği için fiziksel güç kullanımını içeren fiziksel şiddet olmuştur. Fiziksel şiddet, bir kişiye ya da bir gruba karşı yapılan; fiziksel, cinsel veya psikolojik zararla sonuçlanan fiziksel güç kullanımıdır" ifadelerini kullandı.

"Tarihsel Perspektiften Savaş ve Kadına Şiddet' adlı konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mine Demir de kadına şiddetin cinsel, ekonomik ve toplumsal noktada gerçekleşebileceğini kaydetti. Tarihten örnekler vererek kadına şiddet konusuna değinen Demir şöyle konuştu: " Osmanlı'nın son döneminde toplumun maruz kaldığı 3 önemli savaş bulunmaktadır. Balkan Savaşları (1912-1913), Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) ve Kurtuluş Savaşı (1919-1922). 10 yıllık bir süre ülke bil-fiil savaş içinde kalmıştır. Genel tarih öğretimiz içinde bu savaşlarda kadınların konumunu, cephedeki orduya yardım eden kadınlar bağlamında bilmekteyiz. Bu bilgilerin hemen hepsi doğrudur. Ancak asıl resme bakacak olursak eksik bırakılan parçalar olduğunu göreceğiz. Büyük oranda yoksul ve dar gelirli bir toplumda, erkeklerini savaşa göndermek zorunda kalan kadınlar çok büyük sorunlarla yüzleştiler." .

Panelin sonunda Bartın Valisi Nusret Dirim'in eşi Burcu Dirim, Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun'un eşi Hatice Uzun, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural'ın eşi Arzu Vural ve Kadın Girişimciler Derneği Fahri Başkanı Nurten Şahiner konuşmacılara teşekkür belgelerini verdi. Yoğun katılımın olduğu etkinlik, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ceren Doğan'ın verdiği müzik dinletisiyle son buldu. Etkinlik sonunda katılımcılar Kutlubey Kampüsünü ziyaret ederek, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü 3. Sınıf öğrencilerinin hazırladığı sergiyi gezdi. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihsel, Psikolojik ve Mekânsal Boyutlarıyla Toplumsal Cinsiyet Paneli Düzenlendi. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı
    09:10 Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı

    Bayburt-Erzurum karayolu üzerinde yeni valilik binası önünde meydana gelen trafik kazasında, ambulans kamyonete çarpmamak için manevra yaparken kaldırıma çarptı. Kazada her iki araçta maddi hasar oluşurken, 2 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve trafik ekipleri sevk edildi ve yaralılara ilk müdahale yapıldı. Polis ekipleri güvenlik önlemleri alarak trafik akışını kontrol altına aldı.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı
    09:08 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde gerçekleştirilen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisinin yakalandığını açıkladı. Operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirten Yerlikaya, şüphelilerin örgütün mahrem yapılanmasında faaliyet gösterdiği, ByLock kullandığı ve hapis cezası ile arandığı bilgisini paylaştı.

  • Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirildi
    09:06 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda bir adreste tam 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin maddesi üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi
    09:05 Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi

    Gaziantep'te polis ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda 4 ikamete ve 2 işyerine yapılan baskınlarda 6 adet ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi. Operasyon sonucunda 4 şahıs gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı
    09:03 Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, hırsızlık olaylarının önlenmesi ve faili meçhul olayların aydınlatılmasına yönelik çalışma yaparken, Nizip ilçesinde bir inşaat sahasından elektrik kablosu çalan A.G. isimli şüpheli suçüstü yakalandı. Şüpheli hakkında yasal işlem başlatılırken, çalınan malzemeler ise sahibine teslim edildi.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Doların alış fiyatı 32,3730 lira, satış fiyatı ise 32,3750 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 34,9780 lira, satış fiyatı ise 34,9800 lira olarak belirlendi. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3170 lira, avronun satış fiyatı ise 34,9140 lira idi.

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti
    08:50 Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de operasyon kapsamında ele geçirilmişti.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement