Tarım Komisyonu Başkanı Kılıç, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Tarım Komisyonu Başkanı Kılıç, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini değerlendirdi

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ile röportaj TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Kılıç, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini değerlendirdi: "Kanun teklifini, Meclis kapanmadan önce yasalaştırıp vatandaşlarımızın beklentisini...

05.07.2021 18:42  Güncelleme: 21:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ile röportaj TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Kılıç, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini değerlendirdi:

"Kanun teklifini, Meclis kapanmadan önce yasalaştırıp vatandaşlarımızın beklentisini karşılamak niyetindeyiz"

"Hayvan üretim merkezinden hayvan sahiplenmek isteyen vatandaş, Tarım ve Orman Bakanlığının açtığı eğitim kursundan sertifikasını aldıktan sonra bu isteğini gerçekleştirebilecek"

TBMM - TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, "Hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini, Meclis kapanmadan önce yasalaştırıp, vatandaşlarımızın beklentisini karşılamak niyetindeyiz." dedi.

Kılıç, AK Parti milletvekillerince hazırlanarak TBMM Başkanlığına sunulan Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifinin, iki yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını anlatan Kılıç, TBMM'de daha önce de hayvan haklarına ilişkin bir araştırma komisyonunun kurulduğunu anımsattı. Kılıç, konuyla ilgili eğitimli ve sahada deneyimi olan bütün tarafları dinlediklerini belirtti.

Komisyonun hazırladığı raporun, kanun teklifinin dayanağını oluşturduğuna işaret eden Kılıç, "Teklifi yarın bütün tarafların katılımıyla komisyonumuzda ele alacağız. Kanun teklifi, hemen hemen bütün tarafların ortak görüşünün eseri olarak ortaya çıktı. Bu nedenle teklifin komisyondaki görüşmelerini muhalefet partilerinin desteğiyle en geç çarşamba tamamlayıp TBMM Genel Kuruluna sevk edeceğiz. Hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini, Meclis kapanmadan önce yasalaştırıp, vatandaşlarımızın beklentisini karşılamak niyetindeyiz." diye konuştu.

Türkiye'de 4 milyonun üzerinde kontrol edilmeyi bekleyen hayvanın olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Bunları ciddi bir kısırlaştırma takvimine bağlıyoruz. Özellikle yerel yönetimlere birtakım fon ve destekler vererek bazı sorumluluklar getiriyoruz." ifadesini kullandı. Yunus Kılıç, "Yılda 1 milyona yakın hayvanı kısırlaştırma, kimliklendirme ve çiplendirme sürecini hızlı bir şekilde başlatıyoruz." dedi.

"Hayvanın tanımını ve kanunun ruhunu değiştiriyoruz"

Büyükşehir, il ve nüfusu 75 binin üzerinde olan belediyelere 2023'ün sonuna; nüfusu 25 bin ile 75 bin arasındaki belediyelere ise 2025 sonuna kadar hayvan barınma merkezleri kurma zorunluluğu getirdiklerini, bunu yerine getirmeyen belediyelerin bazı cezai müeyyidelerle karşılaşacağını bildiren Kılıç, hayvan barınma merkezleri açan belediyelerin ise çeşitli fonlarla destekleneceğini vurguladı.

Bir karışıklığa neden olmaması için "ev" ve "evcil hayvan" kavramlarına netlik kazandırdıklarını kaydeden Kılıç, teklifle evde beslenen kedi ve köpek gibi hayvanların haciz edilmesinin önüne geçildiğini, ticari amaçla beslenen büyük veya küçük baş gibi hayvanların ise bu kapsamda görülmediğini belirtti.

Eskiden hayvanın "mal" olarak ele alındığını ve yaptırımların Kabahatler Kanunu kapsamında uygulandığını anımsatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu kanun teklifinin en önemli özelliği; ruhudur. Daha önce hayvanlara kötü muamele edenlere para cezası veriliyordu ve bir caydırıcılığı yoktu. Hele sahipsiz bir hayvansa hiçbir yaptırımı yoktu. Sahipli hayvanlara ise mala zarar vermekten ceza veriliyordu. Şimdi hayvanı 'duygusu olan, acı duyan, seven veya sevilen canlılar' olarak tanımladığımız için bunlara yapılan eziyet, saldırı, cinsel istismar, öldürülme ve nesli yok etme gibi fiilleri kademeli olarak cezalandırıyoruz. Bu tür fiilleri 'suç' olarak görüp, suçun niteliğine göre 3 aydan 10 yıla kadar varan hapis cezası getiriyoruz. Ayrıca sokak hayvanı ile ev hayvanı arasındaki ayrımı kaldırıyoruz. Hayvanın tanımını ve kanunun ruhunu değiştiriyoruz.

Ayrıca hayvan sahiplendirmeyi de zorlaştırıyoruz. Nasıl ki bir çocuğa aile olmak isteyenler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvurup birtakım test ve eğitim süreçlerden geçiyorsa buna benzer bir şekilde hayvan sahibi olmak isteyenler de bazı testlerden ve eğitimden geçecek. Tarım ve Orman Bakanlığının onay verdiği ve denetlediği bir hayvan üretim merkezinden hayvan sahiplenmek isteyen vatandaş, Tarım ve Orman Bakanlığının açtığı eğitim kursundan sertifikasını aldıktan sonra bu isteğini gerçekleştirebilecek."

Kılıç, düzenlemeyle hayvanların sokağa terk edilmesinin yasaklandığını, bu yönde fiil işleyen kişilere para cezası verileceğini belirtti.

Hayvan bakım evlerinde çalışacakların da birtakım yeterlilik testlerinden geçeceğini dile getiren Kılıç, hayvan barınaklarında çalışan kişinin, hayvanlara zulmetmesi durumunda normal bir vatandaşın aldığı cezadan iki kat daha fazla cezalandırılacağını sözlerine ekledi.

Tarım Komisyonu Başkanı Kılıç, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini değerlendirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Tarım Komisyonu Başkanı Kılıç, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifini değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Türkiye'de Temaslarda Bulundu
    21:35 ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Türkiye'de Temaslarda Bulundu

    ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar'ın daveti üzerine resmi ziyarette bulunduğu Türkiye'de çeşitli temaslarda bulundu. Bass'ın Türkiye ile işbirliğini vurguladığı ve ilişkileri derinleştirme konusunda önemli adımlar atıldığını belirttiği bildirildi.

  • CHP Milletvekili Okan Konuralp, sosyal medyada troll saldırılarına karşı yasal düzenlemeler istedi
    21:35 CHP Milletvekili Okan Konuralp, sosyal medyada troll saldırılarına karşı yasal düzenlemeler istedi

    CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp, TBMM Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, sosyal medyada troll saldırılarına karşı yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etti. Konuralp, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın sosyal medyada uğradığı cinsiyetçi saldırıları lanetleyerek desteklerini ifade etti. Konuralp ayrıca, Dijital Mecralar Komisyonu'nun bir an önce çalıştırılmasını talep etti.

  • AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz hakiki temyiz kudretine sahiptirler
    21:28 AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz hakiki temyiz kudretine sahiptirler

    AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin, 'Siyasi manada Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz, hakiki temyiz kudretine sahiptirler. Her yaşam tarzından, her eğitim seviyesinden insan son derece özenle neye, niçin oy kullandığını bilerek sandığa gitmiştir.' dedi.

  • Almus Köylere Hizmet Götürme Birliği Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    21:23 Almus Köylere Hizmet Götürme Birliği Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Almus ilesine bağlı köy muhtarlarının katılımıyla Fatıma-Tüz Zehra Külliyesi Konferans Salonu'nda Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi ve Kaymakam Emre Çömen, yeni seçilenlerle birlikte ilçeye hizmet etmeye gayret göstereceklerini belirtti.

  • Meclis'te
    21:17 Meclis'te "jet yakıtı" tartışması! AK Partili ve CHP'li vekiller arasında tansiyon yükseldi

    İletişim Başkanlığı'nın yalanladığı "İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor" iddiası Meclis'e taşındı. CHP, TBMM'ye verdiği öneride Türkiye'nin İsrail ile ticaretini sürdürmesinin neden ve sonuçlarının araştırılmasını istedi. CHP'li Veli Ağbaba kürsüdeki konuşmasında "Namaz kılarken İsrail'in uçaklarına mazot satmaya devam ettiniz." dedi. AK Partili Özlem Zengin ise "Sayın Ağbaba, İsrail'i kınamıyorsun. Asıl faili gizliyorsun." ifadelerini kullandı. TBMM'deki gergin anlar kameraya yansıdı.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi
    21:03 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi. Başkan Cemil Tugay başkanlığındaki oturumda, komisyonlarda görev alacak isimler belirlendi ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün su tarifelerinde indirim yapılması önerisi karara bağlandı. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın yeniden kurulması önerisi görüşüldü ve 2023 denetim komisyon raporu okundu.

  • CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek
    20:54 CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davanın yarınki duruşmasını takip etmek üzere Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'den oluşan bir heyet görevlendirdi.


Advertisement