Tarım Orman Bakanı Pakdemirli Kiev'de - Son Dakika
Politika

Tarım Orman Bakanı Pakdemirli Kiev'de

Tarım Orman Bakanı Pakdemirli Kiev\'de

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bugün Türkiye; 52,2 milyar dolar tarımsal hasıla, 17,6 milyar dolar tarımsal ihracat ile Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü haline geldi” dedi.

04.12.2018 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bugün Türkiye; 52,2 milyar dolar tarımsal hasıla, 17,6 milyar dolar tarımsal ihracat ile Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü haline geldi" dedi.

İki günlük resmi ziyaret kapsamında Kiev'de Ukrayna -Türkiye Tarım İş Toplantısı'na katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk ve Ukraynalı iş adamlarının bulunduğu toplantıda, iki ülkenin ortak hedefi olarak belirlenen 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabilmek için daha fazla gayret göstermek gerektiğini söyledi.

" Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz"

3 Kasım 2018 tarihinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko başkanlığında gerçekleştirilen YDSK toplantısı sırasında, savunma sanayi ve kalkınma işbirliği alanında anlaşmalar imzaladığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Dostumuz, stratejik ortağımız ve Karadeniz komşumuz Ukrayna'yla ilişkilerimizin başta ekonomi olmak üzere, her alanda geliştirilmesine önem veriyoruz. Ukrayna'yla ilişkilerimiz ve işbirliğimiz gelişiyor, derinleşiyor. Ticaret, yatırımlar, turizm ve savunma sanayii alanlarında her seviyede işbirliği halindeyiz" diye konuştu.

Ukrayna'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiğimiz desteği, Karadeniz havzasında güvenlik ve istikrarın muhafazası için de önemli görüyoruz. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz. Tatar soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması ve durumlarının dünyaya duyurulması birincil önceliğimizdir" şeklinde konuştu.

"10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için daha fazla gayret göstermemiz gerek"

Toplantının amacının kazan-kazan ilişkisi temelinde karşılıklı ikili tarımsal ve ticaret hacmini geliştirmek ve iş birliği olanaklarını artırmak olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, "Ayrıca bu toplantılar yalnızca iki ülke arasında dış ticaret ile sınırlı kalmamakta, tarımsal yatırım alanlarının belirlenmesi, geliştirilmesi ve sektörde yer alan firmaların sürdürülebilir ilişkiler kurması adına da önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye'den 25 kadar iş insanımız ile birlikte Ukraynalı meslektaşlarımız ile tanışmak, görüşmek, ticaret ve yatırım yapmak amacı ile Kiev'e geldik. Hayvancılık, balıkçılık, gıda, un, yem, süs bitkileri, tohum, fidan ve tarım makinaları gibi farklı alanlardan iş adamlarımız burada. Yapılacak ikili görüşmelerde önemli ticari bağlantılar tesis edileceğine eminim" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Ukrayna'nın yıllık ticaret hacminin 2017 yılında 3 milyar 528 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Pakdemirli, "Bunun 1 milyar 104 milyon dolarlık kısmı tarımsal ticareti kapsamaktadır. Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen ortak hedefimiz olan 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabilmek için daha fazla gayret göstermemiz gerekmektedir. İkili ticaret hacmi hedefi için yapmamız gereken çok şey var. Bu amaca giden yolun başlangıcını Türkiye - Ukrayna Tarım İş Toplantısı olarak belirleyelim, burada oluşturulacak güçlü ticari ilişkilerin devamlılığı için kararlı adımlar atmaya devam edelim. Bölgenin güvenli limanı olan Türkiye, çevresindeki tüm sorunlara rağmen, istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor. 2003 yılından bu yana ekonomisi yılda ortalama yüzde 5,9 büyüyen Türkiye; OECD ülkeleri içerisinde istikrarlı büyüyen ülkeler kategorisindedir. Bir yandan önemli altyapı projelerini hayata geçirirken; diğer yandan istihdamda ve tarımda önemli teşvikler sağlayarak ülkemizin elde ettiği bu kalkınma ivmesini daha da hızlandırmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

"Ukrayna ve Türkiye, Avrupa Birliği katılım sürecini yürütmekte olan iki ülke konumundadır"

Bugün Türkiye'nin 52,2 milyar dolar tarımsal hasıla, 17,6 milyar dolar tarımsal ihracat ile Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü haline geldiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Bu potansiyelin tüm dost ülkeler ile paylaşılması konusunda üzerimize düşeni yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz. Ürettiklerimizle sadece 80 milyon vatandaşımızın değil, ülkemize sığınan yaklaşık 4 milyon Suriyeli mültecinin ve 40 milyon turistin beslenme ihtiyacını karşılıyoruz. Ukrayna ve Türkiye, Avrupa Birliği katılım sürecini yürütmekte olan iki ülke konumundadır. Türkiye Cumhuriyeti olarak tarım alanında bu süreçte her iki ülkenin ihtiyaç duyduğu bilgi ve tecrübe paylaşımı ve kurumsal altyapıların oluşturulması hususlarında işbirliğine açığız. Ayrıca ülkelerimiz arasında karşılıklı tarımsal yatırımların artırılarak Avrupa Birliği pazarında birlikte yer alma konularında da işbirliğimizin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Türkiye'den buraya gelen iş insanlarımız, tarım sektöründe yer alan aktif girişimcilerimizdir. Bu toplantının iki ülkenin iş insanları arasında faydalı bir iletişim ve ticaret ağı oluşturacağına inancım tamdır. Şüphesiz; ülkelerin, kültürlerin, insanların en verimli iletişimleri; birbirleri ile tanıştıkları ve yüz yüze görüştükleri ortamlarda sağlanmaktadır" dedi. - KİEV

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Tarım Orman Bakanı Pakdemirli Kiev'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
    12:18 MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

  • MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor
    12:14 MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, sosyal medyada yer alan NATO görevi kapsamında İzmir Limanı'nı ziyaret eden Yunan gemisinin Türk bayrağı çekmemesine ilişkin, 'Mütekabiliyet esasları çerçevesinde bizim gemilerimiz de Yunanistan liman ziyareti gerçekleştirdiğinde Yunan bayrağı çekmiyor.' ifadesini kullandı. Bakanlık kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

  • Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı
    12:13 Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri öncesinde kentteki seçmen sayısı, sandık sayısı ve kolluk gücü hakkında bilgi verdi. Şahin, seçim güvenliği toplantısında, seçim takviminin işlediğini ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Seçim yasaklarının devam ettiğini vurgulayan Şahin, güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tedbirlerin sıkı bir şekilde alındığını ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın emirleri doğrultusunda ilave tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanlığı: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
    12:12 Milli Savunma Bakanlığı: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bakanlık, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütleriyle mücadelesini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, Irak'ın kuzeyinden kaçan bir PKK'lı teröristin teslim olduğu ve Suriye'de istikrarın sağlanması için çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

  • Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar programında buluştu
    12:10 Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar programında buluştu

    Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar sofrasında bir araya geldi. Programda konuşan Vali Ünlü, Türk polisinin önemini vurgulayarak, görevlerini cesaret ve kararlılıkla yerine getirdiklerini belirtti.

  • CHP lideri Özel'den iddialı çıkış: Bu 5 büyükşehri alacağız
    12:04 CHP lideri Özel'den iddialı çıkış: Bu 5 büyükşehri alacağız

    Ellerindeki 11 büyükşehrin üstüne Bursa, Balıkesir, Manisa, Denizli ve Trabzon'u ekleyeceklerini ifade eden CHP lideri Özgür Özel, "Giresun'u Sinop'u kazanacağız. Afyon ve Uşak'ı yan yana kazanacağız. Kütahya'nın da çok büyük bir sürpriz potansiyeli var" dedi.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması: Şişli Belediye Başkanı Şüpheli Sıfatıyla İfade Verdi
    12:03 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması: Şişli Belediye Başkanı Şüpheli Sıfatıyla İfade Verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma devam ederken, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in ifadesi alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Şişli Belediye Başkanı şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Soruşturma, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla başlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu görüntülere ilişkin resen soruşturma başlatmış ve birçok kişinin ifadesini almıştı.


Advertisement