"Tarım ve Gıda Etiği Projesi Eğitim Çalışması" - Son Dakika
Güncel

"Tarım ve Gıda Etiği Projesi Eğitim Çalışması"

Keskinoğlu; "Tarım ve Gıda ayrılmaz bir bütün. Etik değerler denince Türkiye'de artık ekonomik değerler ahlaki değerlerin önüne geçmiş durumda" dedi

18.11.2016 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Basın Yayın Odası'nda "Tarım ve Gıda Etiği Projesi (TARGET)" kapsamında eğitim çalışması gerçekleştirildi.

Projenin Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, eğitim çalışmalarının yalnız İzmir'de değil Türkiye'de 7 şehirde daha gerçekleşeceğini belirtti. Prof. Dr. Taluğ, "Tarım ve gıda dünyanın en büyük sektörü. Ama söz konusu tarım ve gıda etiği olunca Türkiye'de tek bir akademik birim, sivil toplum kuruluşu bile yok. Biz de dostlarımız ile beraber elimizi taşın altına koyalım dedik. Bir buçuk, iki ay sonra İzmir'de tekrar toplanacağız çünkü biz bugün kendimiz nasıl görüyoruz tarım ve gıda etiğini, onu anlatmaya çalışacağız. İkinci toplantımızda ise yerel vakaları da tartışarak daha çok sizlerin konuştuğu, sizden öğrendiğimiz bir eğitim planlıyoruz" diye konuştu. Projenin içeriğine değinen Prof. Dr. Taluğ, "Projemiz 5 paketten oluşuyor. Biri, az sonra gerçekleştireceğimiz; eğitim paketi. Diğerleri; araştırma, kongre, dokümantasyon merkezi ve sivil toplum kuruşu paketi. Artık sektör de demiyorum; tarım ve gıda sistemi söz konusu. Bu alanın etik sorunları nelerdir, neler düşünmeliyiz, yapmalıyız. Daha iyi; toplumun, doğanın, insanın yararına tarım ve gıda sisteminin gelişmesi için neler yapılmalıdır konusunu birlikte tartışmaya çalışacağız. Bir sivil toplum kuruluşu kurduk. Tarım ve Gıda Etiği Derneği. Bir kitaplık kurduk bu proje için de. Mart ayında Türkiye'nin ilk Gıda ve Tarım Etiği Kongresi'ni yapacağız. İoanna Kuçuradi de açılışını yapacak. Birleşmiş Milletler Gıda Hakkı Özel Raportörü Prof. Dr. Hilal Elver de açılışımıza özel bir konuşma ile katılacak" dedi.

ODALAR, GIDA VE TARIM ETİĞİ İÇİN BULUŞTU

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu; "Tarım ve Gıda ayrılmaz bir bütün. Etik değerler denince Türkiye'de artık ekonomik değerler ahlaki değerlerin önüne geçmiş durumda. Bu anlamda etik değerlerin ortaya çıkarılması, tartışılması, bunların insanlara duyurulması çok önemli o yüzden projeyi bu açıdan çok önemsiyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz" dedi.

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı H. Gökhan Özdemir ise "İnsanlık tarihinin en önemli problemleri arasında; iyilik, doğruluk, adalet var; bu da etiğin en büyük sorunlarından biri. Projenin iyi sonuç vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

Çalışmaya İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, "Tarım ve gıda vazgeçilmez, yaşamımızın içinde çok önemli yer tutan bir konu. Gıda güvenliği, etik neden ve kimin için gibi sorular hep tartışılmış ve bu tartışmalar hiçbir zaman son bulmamıştır. Bu çalışmanın ne kadar değerli olduğunu anlatmaktan ziyade bu çalışma için emek verenleri tebrik etmek istiyorum. Sonuçlarının da çok iyi olacağını umuyorum" dedi.

"GIDA VE TARIM ETİĞİ DERNEĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Türkiye'nin tek tarım ve gıda gazetesi olan Hasattürk'ün Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğural, "Aylar önce Ankara'da Gıda ve Tarım Etiği Derneği'ni ziyaret etme imkânı buldum. O zamanlar bu proje için heyecanlanmaya başlamıştım. Hepimiz biliyoruz ki bir tarafta devlet bir tarafta özel sektör var, sivil toplum kuruluşları var. Ancak herkesin etik yönden herkese güven telkin eden insanların oluşturduğu bir organizasyona, derneğe, kuruma çok ihtiyacı var. Dünyanın her yerinde ihtiyaç var ama Türkiye gibi gıda ve tarım alanında bilgi kirliliğinin had safhaya ulaştığı bir ülkede böyle bir kurumun oluşmasının hayati önem taşıdığını düşünüyorum. Çok yakın zamanda, özellikle bu uluslararası kongre projesi ile Tarım ve Gıda Etiği Derneği, Türkiye'de yaşayan insanların dışında dünyada da bu alanda saygın bir kurum olarak misyonunu yerine getirecektir" dedi.

"MAALESEF ETİK, ORTA ÇAĞINI YAŞIYOR"

EÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Burçin Çokuysal, "Ben de felsefe bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. Felsefenin 4 temel alanından bir tanesi etik. Sadece insanla ilişkisi olması bakımından çok önemli. Kuçuradi hoca der ki 'Maalesef etik orta çağını yaşamakta.' Orta çağdan tekrar ileriye götürmek amacı ile bu çalışmanın yapılmasından çok mutluluk duydum. Sizleri burada ağırlamaktan da onur duyuyoruz" diye konuştu.

Program kapsamında Türkiye Biyoetik Derneği Başkanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neyyire Yasemin Yalım, "Etik ve Etik Yöntembilgisi" ana başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Tarım ve Gıda Etiği Projesi Eğitim Çalışması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement