Tarım ve Orman Bakanlığı'dan Kastamonu'ya 125 milyon lira tarımsal destek - Son Dakika
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı'dan Kastamonu'ya 125 milyon lira tarımsal destek

Tarım ve Orman Bakanlığı\'dan Kastamonu\'ya 125 milyon lira tarımsal destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kastamonu çiftçisine 125 milyon lira tarımsal destek ödemesinde bulundu.

27.08.2019 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kastamonu çiftçisine 125 milyon lira tarımsal destek ödemesinde bulundu.

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı düzenledi. İl Müdürlüğü Lokalinde gerçekleştirilen toplantıya Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman ile proje hazırlayan firmalar katıldı. Kastamonu'nun proje konusunda daha ileri gittiğini ve daha güzel projeler hazırlamaya başladığını söyleyen Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, "Maksadımız Kastamonu tarımının daha ileriye gitmesi, daha çok proje gelmesidir. Rakamlara baktığımızda bugüne kadar Kastamonu'da, 243 proje yapmış yaklaşık 19 milyon TL destekleme almıştır. 2018 üretiminde 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığımız, Kastamonu çiftçisine 125 milyon TL Tarımsal Destek Ödemesi yapmıştır. Çiftçi üretti yetiştirdi, bakanlığımız destekledi. Bakanlığımızın uyguladığı projelerde hemen hemen hepsinde Kastamonu var. Bu bizim için çok önemli. Çünkü Kastamonu coğrafyasına baktığımızda, çoğu konuda Türkiye'de ön sırada bulunuyor. Bu nedenle burada her şey yapılabilir. Sahilde, narenciye, zeytin, kivi diğer taraflarda başka ürünler rahatlıkla olabilir. Sahilde bir ürün erken olabilirken, Ilgaz tarafına geldiğimizde başka bir ürün olabiliyor. Yani ilk mevsimde de son mevsimde de ilimizde ürün yetişebiliyor" dedi.

"Siyez buğdayını işleyen bir tesisin ilimizde kurulması gerekiyor"

Tarım ve Orman Bakanlığının desteklemelerinin her geçen gün giderek arttığını belirten Yaman, "Bunun dışında İl Özel İdare destekleri ve diğer projelere baktığımızda Kastamonu'da, üretim her geçen gün artıyor. Yeterli mi? Değil. Büyükbaş hayvan sayısı 300 bin civarında, büyükbaş hayvan sayısı son yıllarda arttı ama son 10 yılı baz aldığımızda hemen hemen aynı. Ama küçükbaş hayvan sayısını baz aldığımızda, hayvan sayısı aşağıya doğru iniyor. Şuanda 105 bin civarında. Arılı kovan sayısına baktığımızda 85 bin kovanımız var, hemen hemen üretilen ballar kestane balı, orman gülü balı, çiçek balı, çam balı ilimizde mevcut ve kaliteli olduğu içinde pazarlama sorunumuz yok. Hanönü ve Tosya'da 12 bin dekar civarında çeltik ekimimiz var. Çeltik'te rakamlar yukarı doğru gidiyor. Burada en büyük etken verim ve kalitenin artması, her sene çiftçilerimize, sertifikalı tohumluk yardımı yapıyoruz. Burada dekara alınan verim arttı, kalite arttı. Siyez buğdayında ise 10 ilçemizde yaklaşık bin 900 çiftçi 40 bin dekar civarında ekiliş yaptı. Siyez ürünlerinin işlenmesinde endüstriyel bir işleme tesisi göremiyoruz. İsteriz ki Devrekani'de, İhsangazi'de siyez buğdayını işleyen bir tesisimiz olsun. Türkiye'deki kestane üretiminin ilk üçündeyiz biz. 14 bin hektar kestanemiz var. Bunun 4 bin hektarı sırf kestane ormanı ama maalesef kestane işleyen tesisimiz yok. Bu konu önemli, demek ki sahilde kestane işleyen bir tesis yaptığımızda bunu bakanlığımız destekleyecek ve çiftçimiz kazanacak" diye konuştu.

"TMO, İnebolu'da fındık alımı yapacak"

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 9 Eylül'de İnebolu'da fındık alımına başlayacağını açıklayan Yaman, "Bu alımla ilgili çalışmada emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Daha önceden olmayan bir uygulamayı hayata geçiriyorlar. İlimizde 80 bin dekar fındık ekim alanımız var. İnebolu, Abana, Çatalzeytin ve Şenpazar'da bunun 55 bin dekarı bizden alan bazlı destek alıyor. Alan bazlı destek miktarı yaklaşık 9,5 milyon TL civarında. Ama fındıkta, dekara verimimiz arzu edilen seviyede değil. Ama belgesi olmayan organik bir ürün diyebiliriz. Genelde çiftçilerimiz gübre ve ilaç konusunda çok tedbirli mümkün mertebe kullanmıyorlar" şeklinde konuştu.

Proje hazırlayan firmalara sunum yapıldı

Toplantıya katılan ve proje hazırlayan firmalara Ziraat Mühendisi İl Proje Birimi Yetkilisi Abdurrahman Karakaya tarafından sunum yapıldı. Karakaya, sunumunda, Kastamonu'da bugüne kadar Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi (ÇFG) konuları dahil olmak üzere toplam 243 projenin tamamlandığını ve 18 milyon 851 bin 768 TL hibe ödemesi yapıldığını belirterek, bu yatırımlarla 500'ün üzerinde de istihdam sağlandığını kaydetti. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı'dan Kastamonu'ya 125 milyon lira tarımsal destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin artık dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, "Firmalarımız ağırlıklı olarak Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalışıyor, Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerimizi de her geçen gün artırıyoruz.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:51 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz sezonu hazırlıkları sürüyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.


Advertisement