Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Borcuna Yapılandırma - Son Dakika
Yerel

Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Borcuna Yapılandırma

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçinin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan kredi borçları gibi, özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ’a devredilmiş tarımsal sulama kaynaklı elektrik borçlarının da faizsiz olarak 5 yıl süre ile 5 eşit taksitte ödenmek...

13.03.2017 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçinin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan kredi borçları gibi, özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ'a devredilmiş tarımsal sulama kaynaklı elektrik borçlarının da faizsiz olarak 5 yıl süre ile 5 eşit taksitte ödenmek üzere yapılandırıldığını bildirdi.

Doğan, yaptığı açıklamada, 8 Mart 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6824 Sayılı Kanun"un 2'inci maddesinin, vadesi 15 Şubat 2017 tarihi itibarı ile geldiği halde ödenmemiş, özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ'a devredilmiş tarımsal sulama elektrik borçlarını da kapsadığını ifade etti.

5 yılda 5 eşit taksitte ödenecek

Üreticilerin TEDAŞ'a ait ödenmemiş tarımsal sulama kaynaklı borçlarının faizsiz olarak 5 yıl süre ile 5 eşit taksitte ödenmek üzere yapılandırıldığını belirten Mehmet Akın Doğan, daha önceki yapılandırmadan yararlanan ve ödemeleri devam eden üreticilerin de bu uygulamadan faydalanabileceğini kaydetti.

TEDAŞ'a ait ödenmemiş borç asıllarının tamamının, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar dağıtım/perakende satış şirketleri veya dağıtım/perakende satış şirketlerine iletilmek üzere TEDAŞ'a yazılı olarak bildirilmesi gerektiğinin altını çizen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, "Ödenmesi gereken tutarın ilk taksiti 2017 yılı Ekim ayının son gününe kadar ödenmek üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam 5 eşit taksitle ödenmesi şartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden ferilerin tahsilinden vazgeçilecektir" dedi.

Faiz, zam veya katsayı uygulanmayacak

Kanunun 2'inci maddesinin b bendi hükümlerine uygun ödeme yapıldığı takdirde maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki sürede herhangi bir faiz, zam veya katsayı uygulanmayacağını belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakların, kanunun 2'nci maddesinin b bendinde belirtilen taksit ödeme zamanını, alacakların bulunduğu bölgeler, iller, ürünlerin hasat dönemleri dikkate alınarak değiştirmeye TEDAŞ Yönetim Kurulu yetkili kılınmıştır. 6552 Sayılı Kanun'un ilgili hükümlerine göre yapılandırılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile anılan kanun kapsamında ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri halinde bu madde hükümlerinden yararlanabilecektir. Ödenmesi gereken taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının, izleyen taksit ile birlikte ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanılacaktır. Bu durumda gecikilen her ay ve kesri için 6183 Sayılı Kanun'un 51'inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılacak, bu şekilde de ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçluların, bu borçlarla ilgili olarak dava açmamaları veya açılan davalardan vazgeçmeleri ve başvuru süresi içinde yazılı olarak bu iradelerini belirtmeleri şart olup, davadan vazgeçme dilekçesinin mahkemece onaylı bir sureti borçlularca ilgili dağıtım veya perakende satış şirketine iletilmek üzere TEDAŞ'a verilecektir. Bu kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiş ve/veya icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu kanun hükümlerden yararlanmak üzere başvuruda bulunması halinde, asıl borçlular ve kefiller hakkında sürdürülen davalar sonlandırılacak, icra ve takip işlemleri durdurulacaktır. Bu durumdaki borçluların mahkeme masraflarını, icra masraflarını ilk taksit tutarı ile birlikte, vekalet ücretini ise son taksit ödeme süresi sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Borcuna Yapılandırma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement