Tarlasında 2 Bin Yıllık Olduğu Tahmin Edilen Küp Buldu - Son Dakika
Yerel

Tarlasında 2 Bin Yıllık Olduğu Tahmin Edilen Küp Buldu

Çankırı'da tarlasını süren bir çiftçinin pulluğuna takılan Roma dönenime ait olduğu öngörülen dev küp, müze müdürlüğüne konuldu.

17.06.2014 14:41  Güncelleme: 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'da tarlasını süren bir çiftçinin pulluğuna takılmasının ardından toprak altından çıkarılan yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen pitos (tarımsal ürünlerin saklanmasında kullanılan küp), müze müdürlüğüne konuldu.

Tuzlu köyünün Yukarıöz mevkisinde tarlasını süren bir çiftçi, pulluğuna dev bir küpün takıldığını fark etmesi üzerine durumu jandarmaya bildirdi.

Jandarmanın haber verdiği Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede bir kısmı görülen küpü, kepçe yardımıyla toprak altından çıkarttı.

Müzeye getirilen 161 santimetre uzunluğunda ve 4 metre gövde çapına sahip küpün, Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

Çankırı Müze Müdürü Ali Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlada yaklaşık 2.5 metre derinde olan pitosu gerekli çalışmayı yaparak çıkarttıklarını söyledi.

Küpü kamyona yükleyerek müzeye götürdüklerini anlatan Atmaca, "Pitosun kapağı yoktu, içi de boştu. Yaptığımız incelemeler göre küpün Roma dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Tahıl ya da yiyecek ambarı olarak kullanıldığını düşünüyoruz." dedi.

Atmaca, bölgede çeşitli seramik örneklerine de rastladıklarını vurgulayarak, "Küpün bulunduğu yeri sit alanı ilan etmek için girişimlerde bulunduk. Bölgenin korumaya alınması için ilgili kurumlarla da yazışmalarımızı başlattık." ifadesini kullandı. - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarlasında 2 Bin Yıllık Olduğu Tahmin Edilen Küp Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement