Kırmızı Ev Esrarı: 7 Aydır Kazılıyor, Vatandaş Hazine Arandığını Düşünüyor - Son Dakika
3.Sayfa

Kırmızı Ev Esrarı: 7 Aydır Kazılıyor, Vatandaş Hazine Arandığını Düşünüyor

Tarsus'un 82 Evler Mahallesindeki kırmızı boyalı evde 7 aydır yoğun güvenlik önlemi altında devam eden kazı çalışması vatandaşı meraklandırdı. Daha önce definecilerin kaldığı evde hazine arandığı iddia ediliyor.

27.05.2017 08:33  Güncelleme: 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Tarsus ilçesinde 7 aydır süren gizemli kazı sebebiyle 82 Evler Mahallesi'nde kuş uçmuyor. Mahalleli ise şehir efsanelerine sığınmış. Kimi ilk İncil'in bulunduğunu kimi Danyel Peygamberin hazinesinin evin avlusunda olduğunu iddia ediyor.

Tarsus, 82 Evler Mahallesi'nde bir süredir hummalı bir çalışma sürüyor. Bir polis memurunun defineciler tarafından öldürüldüğü iddiasıyla başlayan ve uzun namlulu silahları ile özel harekât polislerinin güvenlik önlemi aldığı arkeolojik kazı tam 7 aydır devam ediyor. Dört evin avlusunda yaklaşık 150 metrekarelik bir alanda devam eden kazı alanının görüntüsü alınmaması için her yer mavi branda ve tel örgü ile çevrildi.

Polis sokağa yaklaşan herkesi uzaklaştırıyor. Resmi açıklama yapılmayan, Mersin CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın giremediği kazı alanından neler çıkarıldığı hâlâ gizli tutuluyor. Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, 7 aydır süren kazı türlü spekülasyon ve şehir efsanesini de doğurmuş. Kimi Danyel Peygamber'in hazinesinin kimi çok kıymetli bir madenin, tarihin akışını değiştirecek buluntuların, kimiyse tahrif edilmemiş ilk İncil'in bulunduğunu iddia ediyor. Yılanlarıyla yaşayan Şahmeran'ın evinin bulunduğuna inananlar bile var.

15 TEMMUZ DÖNÜM NOKTASI

Aslında her şey beş yıl önce başladı. Tarsus Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Mithat Erdal, 28 Ocak 2012'de esrarengiz bir şekilde öldürüldü. Erdal, definecilerle birlikte kiraladığı kırmızı boyalı evde olan biteni emniyete aktarıyordu. Polis memuru, kendi beylik silahı ile başından vurulduğunda silahını temizlerken öldürüldüğü ileri sürülmüştü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Tarsus Emniyet Müdürü'nün tutuklanması ile birlikte Polis memuru Erdal'ın eşi, kocasının cinayete kurban gittiğini ileri sürerek yeniden soruşturma başlatılmasını istedi. Savcılık talimatı ile polis memurunun kiraladığı evin avlusunda bir çalışma başlatıldı.

Kırmızı Ev Esrarı: 7 Aydır Kazılıyor, Vatandaş Hazine Arandığını Düşünüyor(Polis memuru Mithat Erdal)

SİLAHLI KORUMALAR

Geçen kasım ayında başlanan kazı, uzun namlulu silahları ile özel harekât polisinin gözetiminde bölgeye kuş uçurtmayacak şekilde yapılınca kamuoyunun dikkatini çekti. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden uzman arkeologlar ile Tarsus Arkeoloji Müzesi'nin önderliğinde kazı devam etti. Bugün, kazıların yapıldığı sokakta sivil polis memurlarınca güvenlik önlemi ilk günkü kadar olmasa da devam ediyor.

DUVARLARA TEL ÖRGÜLER

Kazı alanının üstü ve alanın görülebileceği hemen her açıklık mavi branda ile kapatılmış vaziyette. Evin avlusunda olup bitenin dışarıdan görülmemesi için duvarların üstüne tel örgüler çekildi. Alan uydu görüntüsüne de kapatıldı. Kazı alanında mavi brandaların altına büyük bir Türk bayrağı asıldı. Zeminden aşağıya inildiği için kazı alanına dolan su 24 saat boyunca dışarıya atılıyor.

Kazının kamuoyu ile paylaşılmaması ve esrarengiz bir hale bürünmesi ilçede spekülasyonları artırmış. Her köşe başında, her kahvede kazıyla ilgili efsaneler anlatılıyor. Ama her anlatan "Benden duymadın'' oluyor.

Kırmızı Ev Esrarı: 7 Aydır Kazılıyor, Vatandaş Hazine Arandığını Düşünüyor
İDDİA: ALTIN ŞAMDAN VE KÂSELERİ GÖRDÜ ÖLDÜRÜLDÜ

2011 Kasım ayında definecilerin bulduğu anıtmezarda içinde altın şamdanlar, şarap kâseleri, sikkelerden oluşan bir hazineye ulaşıldığı, polis memuru Mithat Erdal'ın bunu emniyete ihbar ettiği için öldürüldüğü iddia ediliyor. Kazının yapıldığı bölge 3. derece arkeolojik sit alanı. Gerek bakanlığın açıklaması gerekse yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgiler ışığında en kuvvetli ihtimalin zengin buluntuları olan bir anıtmezarın arkeologlar tarafından kazılarak ortaya çıkarılması olarak görünüyor.

Yetkililer hazine denecek kadar önemli buluntuların yağmalanmasından korktukları ve bu nedenle geniş güvenlik önlemleri alındığını ifade ederken özellikle bölgenin mezarlık olmasından kaynaklı diğer evlerin de bahçelerinde kaçak kazıların artmasından endişe duyulduğundan kazı buluntularının şimdilik kamuoyundan gizlendiği belirtiliyor.

ONLAR KORUMADA

MS 2'nci yüzyılda inşa edildiği düşünülen Donuktaş diye bilinen Roma tapınağına, kuş uçuşu 100 metre mesafedeki kazı alanının nekropol yani mezarlık olduğu biliniyor. Yine kazı yapılan alana 150 metre mesafede 1993 yılında Emniyet Müdürlüğü inşaatı hafriyatında M.S. 1'inci yüzyıla ait mezar anıtına rastlanmış ve çok sayıda buluntu Tarsus Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alınmıştı.

Kırmızı Ev Esrarı: 7 Aydır Kazılıyor, Vatandaş Hazine Arandığını Düşünüyor

Son Dakika 3.Sayfa Kırmızı Ev Esrarı: 7 Aydır Kazılıyor, Vatandaş Hazine Arandığını Düşünüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Elazığ'da PKK'ya yönelik operasyon gerçekleştirildi
    23:51 Elazığ'da PKK'ya yönelik operasyon gerçekleştirildi

    Elazığ'da Şehit Jandarma Uzman Çavuş Cihan Kızıltaş-05 operasyonu adı altında terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 11 tim görev aldı ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlandı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement