Taşdelen: "Hindistanda 100 Milyon Türk Var" - Son Dakika
Güncel

Taşdelen: "Hindistanda 100 Milyon Türk Var"

Taşdelen: "Hindistanda 100 Milyon Türk Var"

Prof.Dr. Musa Taşdelen, Hindistan'da 100 milyona yakın Türk olduğunu belirterek, "Türkçe'yi unutmuşlar, ama şimdi öğrenmek istiyorlar" dedi.

15.12.2013 16:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof.Dr. Musa Taşdelen, Hindistan'da 100 milyona yakın Türk olduğunu belirterek, "Türkçe'yi unutmuşlar, ama şimdi öğrenmek istiyorlar" dedi.

Avrasya Bir Vakfı'nda "Güçlü Bir Türkiye'nin Türk Dünyasına Etkileri" ele alındı. Konuşmacılar Prof.Dr. Salih Aynural ve Prof.Dr. Musa Taşdelen, Türk dünyasının öneminden bahsetti.

Prof.Dr. Musa Taşdelen, konuşmasında, "Soğuk Savaş'ın bitmesiyle siyasi sınırlar önemini kaybetti, kültürel sınırlar önem kazandı. İnsanların kimlik hassasiyetlerinde bir canlanma görüldü" dedi.

Türk kimliğinin coğrafyasının Orta Asya olduğunu anlatan Taşdelen, şunları söyledi: "Ancak dünyanın hemen her yanında bakiyeleri vardır. Hindistan'da 100 milyona yakın Türk var, Babürlerin torunları. Türkçe'yi unutmuşlar, ama şimdi öğrenmek istiyorlar. Hindistan'da yaşayan müslüman sayısı 400 milyon."

Ukrayna, Mısır, Romanya, Cezayir ve Tunus'ta; Türkçe öğrenmeye talebin giderek arttığını anlatan Taşdelen, şöyle konuştu: "Dünyanın çeşitli coğrafyalarında, Yunus Emre Kültür Merkezlerine gelerek Türkçe öğrenim görenler çoğalmaktadır. Cezayir sahillerinde, Piri Reis'in torunu yüzlerce Türk köyü var. Yemen'de 1,5 milyon Türk var. Mevcut Yemen Cumhurbaşkanı Türk asıllı, sekreteri Türk asıllıdır."

Taşdelen, bu yüzden Türkiye'nin Arap dünyasıyla irtibat kurarken, ayrım yapmadan, Arap toplumlarının tüm kesimlerini kucaklaması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, mezhepler üstü hareket etmek zorundadır. Şii Sünni çatışması bize zarar verir."

Moldovyalıları çok ihmal ettiğimizi belirten Taşdelen, sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa'daki Peçenek nüfusu iki milyondu, Uz kökenliler 600 bindir. Bunlar nereye gitti, ne oldular?"

TÜRKİYE GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDA

Prof.Dr. Salih Aynural da, Emperyalist ülkelerin güçlü bir Türkiye istemediğini söyledi. Emperyalistler açısından Türkiye'nin kontrol altında tutulması gereken bir ülke olduğunu belirten Aynural, şöyle konuştu: "Kalkınma ve istikrarımızı önleme maksatlı birçok hadiseler yaşadık, yaşıyoruz."

Terörle mücadeleye 300 milyar doların gittiğini anlatan Aynural, sözlerine şöyle devam etti: "Halbuki bu para, istihdama, yatırıma aktarılsaydı, milli gelirimiz çok daha yükseklerde olurdu. Güçlü bir Türkiye'nin ilk etkileri Balkanlar'da görülecektir. Hemen yanıbaşımızdaki Bulgaristan'ın nüfusu 7 milyon, buradaki Türk nüfusu 800 bin civarında. Türklerin partisi HÖH, yıllardır iktidar ortağı. Ama Türkler hala baskı altında. Türkiye, daha güçlü olsaydı, böyle mi olurdu?"

1970'lere kadar Macaristan'da "Turan" adlı bir dergi yayınlandığını belirten Aynural, şöyle konuştu: "En son 2012'de "Turan Kurultayı" düzenlendi. Atlar, oklar, geleneksel kıyafetler içinde bir festival havası içinde yapılan bu kurultayı Turan Vakfı organize ediyor. 1964'lerden itibaren Avrupa'ya giden, ilk etapta en ağır ve riskli işlerde çalıştırılan işçilerimiz, şimdi patron olmaya başladı."

Güçlü bir Türkiye'nin etki sahibi olacağı 2. bölgenin Kafkasya olacağını belirten Aynural, şu ifadeleri kullandı: "Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si halen işgal altında. Türkiye güçlü olsaydı böyle mi olurdu? Güçlü bir Türkiye'nin 3. etki alanı Orta Doğu olacaktır. Irak'ta 2 ila 4 milyon arasında Türkmen yaşıyor. Bir kısmı Araplaşmış. Suriye'de 1 milyon Türk var, yaklaşık 500 bini Araplaşmış, Türkçeyi unutmuşlar."

Tunus'ta, Fas'ta, Cezayir'de birçok ailenin Türk kimliklerini daha fazla ortaya çıkarmaya başladığını belirten Aynural, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye güçlendikçe, korku sebebiyle, kimliklerini gizleyenler daha çok ortaya çıkacaktır.Hindistan'daki Türkler, ne oldu, nereye gitti, bunları neden araştırmıyoruz? İran'la daha yakın ilişkiler kurmalıyız. İran bir Türk devletidir. Nüfusunun yaklaşık yüzde 35'i Türk asıllı. İran parçalandığı takdirde, Güney Azerbaycan ortaya çıkar, Türkiye, Türk dünyasıyla karadan irtibat kurar."

HAZAR DENİZİ KARADENİZ'LE BİRLEŞMELİ

Avrasya Bir Vakfı Genel Müdürü Ömer Özkaya da, harita üzerinden bir konuşma yaparak şunları söyledi: "Türk dünyası bugün, Kuzey'den Rusya, Doğu'dan Çin ve Güneyden de, Pakistan- Afganistan üzerinden Amerika'yla çevrelenmiş durumdadır. Bugün, Türk cumhuriyetleri, ürettikleri her şeyin dünya pazarlarına çıkarılmasında Rusya'ya bağımlıdır. Türk Cumhuriyetleri geniş bir huniye benzer. Bu huninin en dar yerini, boğazını, Azerbaycan-Türkiye hattı oluşturur. Bu hat kapalıdır. Nahcıvan ile Azerbaycan arasına Ermenistan'ın sokulmasıyla Türkiye ile Türk dünyasının arasına bir Ermeni duvarı örülmüştür."

Türkiye'nin yeni bir alan tanımlamasına gitmesi gerektiğini anlatan Özkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Hazar denizini Karadeniz'le birleştirmenin yollarını aramalıdır. Açılacak bu kanal sayesinde, Türk cumhuriyetleri, dünya pazarlarına çıkmada Rusya'ya artık bağımlı olmayacaktır. Bunu gören Rusya, Hazar'dan Karadeniz'e açılacak bu kanalın önünü kesmek için Çeçenistan'ı bütün gücüyle elinde tutmak istemektedir." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Taşdelen: 'Hindistanda 100 Milyon Türk Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement