Taşköprü sarımsağı "karekod"la satılacak - Son Dakika
Güncel

Taşköprü sarımsağı "karekod"la satılacak

Taşköprü sarımsağı "karekod"la satılacak

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının marka değerini korumak amacıyla örnek tohumlar üretilerek çiftçiye dağıtılacak.

16.12.2020 11:03  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının marka değerini korumak amacıyla örnek tohumlar üretilerek çiftçiye dağıtılacak.

Taşköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Taşköprü sarımsağının marka değerini koruma ve uygulama" projesi kapsamında üreticiyle buluşturulacak Taşköprü sarımsağının tohum ıslahı gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında bölgede yetişen 18 farklı tohum 50 metrekare alanda deneme parseli oluşturularak dikildi. Deneme parselinde yapılan üretim sırasında dikimden hasada kadar sarımsakların gelişimi, hastalıklara karşı dayanıklılığı incelendi. Hasat sonrası en ideal Taşköprü sarımsağını bulmak amacıyla laboratuvara gönderilen numuneler arasında 2 tohum üzerinde yoğunlaşıldı.

Müdürlüğe ait depolarda muhafaza edilen 800 kilogramlık tohumlar, bu yıl gönüllü üreticiler ile imzalanan protokol kapsamında 5-6 dekar alanda ekilecek. Tohumların bu şekilde çoğaltılması hedefleniyor.

"Tespit ettiğimiz 2 tohumu bu yıl 5 tona çıkarmayı hedefliyoruz"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Şallı, AA muhabirine, projeye Kastamonu Valisi başkanlığında geçen yıl başladıklarını söyledi.

Depolardaki tohumu artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Şallı, "Tespit ettiğimiz 2 tohumun bu yıl tekrar üretimini yaptıktan sonra yaklaşık 5 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Aldığımız bu 5 ton ürünü yaklaşık 10 çiftçimize 500 kilogram olarak ücretsiz verip, hasatta verdiğimiz 500 kilogram ürünü tekrar alacağız. Çiftçimizden geri aldığımız bu tohumu başka bir sezonda diğer üreticilerimiz ile protokol imzalayıp onlara vererek tohumları çoğaltmayı hedefliyoruz." dedi.

Taşköprü sarımsağında "karekod"lu dönem

Taşköprü sarımsağının "izlenilebilirlik" sorunu olduğunu da ifade eden Şallı, şöyle devam etti:

"Üreticimizin elinde tescilli Taşköprü sarımsağı ürettiğine dair herhangi bir belgesi yoktu. Buradan Taşköprü sarımsağı alan bir kişi, Kastamonu dışında bu sarımsağı ekip, 'Taşköprü sarımsağı' adı altında satabiliyordu, bu sorunun da önüne geçebilmek için hologram uygulaması gerçekleştirdik. Bu uygulama ise şu şekilde; Taşköprü sınırları içinde, hakiki Taşköprü sarımsağı üreten çiftçilerimiz bir sisteme kaydedilecek. Bu sistem ekiminden hasadına kadar bizlerin kontrolünde. Hasat döneminde yaklaşık bir ürün tonajı girilecek. Taşköprü sarımsağı üreten çiftçilerimize coğrafi işaretli, tescilli Taşköprü Sarımsağı Üreticisi belgesi vereceğiz. Bu belge ile pazara girip, pazarda satışlarını yapacaklar. Sisteme dahil olarak satışlarını yaptıktan sonra, tüccarla birlikte gelip o sistemden hologram alacaklar. Tüccar sattığı sarımsağının üzerine o hologramı yapıştırmak zorunda kalacak, dolayısıyla Taşköprü sarımsağının marka değeri yükselmiş olacak. Diğer illerde hakiki Taşköprü sarımsağı arayan kişiler, hologram sayesinde, Taşköprü sarımsağını kolaylıkla ayırt edebilecekler. Taşköprü sarımsağının üzerinde karekodu bulunacak ve bu şekilde diğer yerlerde, Taşköprü sarımsağı diye satılan sarımsaklardan, hakiki Taşköprü sarımsağı kolayca ayırt edilebilecek."

Çalışmanın büyük oranda tamamlandığını belirten Şallı, hologram sisteminin 2021 sezonunda hizmete gireceğini aktardı.

Salgın döneminde Taşköprü sarımsağına ilgi artı

Taşköprü sarımsağının lezzetinin bölgenin toprak yapısından kaynaklandığına dikkati çeken Şallı, "Taşköprü sarımsağının en büyük özelliği bu bölgede yetiştirilmesidir. Bu bölgeden alıp başka bir toprakta ekimi gerçekleştirilince sarımsaktaki aromayı alamazsınız. Bunun sebebi ise topraklarımızdaki selenyum ve kükürdün yüksek olması. Pandemi dolasıyla Taşköprü sarımsağına talepler çoğaldı. Talebin sebebi ise Kovid-19'a karşı koruyucu bir özelliği var. C vitamini özelliğinin yüksek oluşu ve selenyum oranının yüksek oluşu sebebiyle Taşköprü sarımsağına talepler arttı." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taşköprü sarımsağı 'karekod'la satılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı
    21:46 Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı

    İstanbul Eyüpsultan'da yaşanan ölümlü kazaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Anne Eylem Tok'un olay yerine gitmesi ve kaçış planı yapması görüntülendi. Baba Bülent C.'nin ifadesiyle çelişen görüntüler de dikkat çekti. Polislerin T.C'nin Amerikan pasaportunu incelemesi de kameraya yansıdı. Olayın ardından Mısır'a kaçan şüphelilerin ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

  • Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi
    21:43 Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde yaşadıkları evin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.


Advertisement