Tatile Çıkacaklara "Notalı Rotalar" - Son Dakika
Kültür Sanat

Tatile Çıkacaklara "Notalı Rotalar"

Dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen festivaller, sanatla iç içe bir tatil geçirmek isteyenleri bekliyor Müzik danışmalarıyla yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilen festival ve konser turlarında, sanatsal aktivitelerin yanı sıra şehirleri tanıma fırsatı da bulunuyor Turlar, İsveç'teki "Lucerne Piyano Festivali"ne, Viyana Filarmoni Orkestrası'nın her yıl düzenlediği "Silvesterkonzert"e, Avusturya'daki "Salzburg Kış Müzik Festivali ve Mozart Haftası"na katılma imkanı sunuyor

28.09.2013 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞENAY ÜNAL - Dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen festivaller, sanatla yoğrulmuş bir tatil geçirmek ve aynı zamanda değişik kültürleri yakından tanımak isteyen gezginleri bekliyor.

AA muhabirinin seyahat acentelerinin tur seçeneklerinden derlediği bilgilere göre, müzik danışmalarıyla yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilen kültür serüvenleri festival ve konser turlarında, sanatsal aktivitelerin yanı sıra şehirleri tanıma fırsatı da bulunuyor.

-Lucerne Piyano Festivali

İsveç'te 16-19 Kasım'da düzenlenmesi planlanan "Lucerne Piyano Festivali"nde Grigory Sokolov, Yevgani Kissin ve Fazıl Say resitalleriyle şehrin modern mimarisi harmanlanacak. Akşamları, notaların her yandan duyulduğu gezide ayrıca Lucerne turu yapılabilecek ve Zürih Gölü, Kapel Köprüsü, su kuleleri ve UNESCO Dünya Tarih  Mirası Listesi'nde yer alan Bern şehri görülebilecek.

-Hornbill Festivali ile Caysalmer Çöl Festivali

Hindistan'da yerel kabilelerinin özgün kimlikleri ile ev sahipliği yaptığı "Hornbill Festivali"nde ziyaretçiler, hem etnik kültürleri tanıma hem de ülkenin en az bilinen saf ve bozulmamış coğrafyası sayılan Nagaland'ı görme fırsatı buluyor. Festival, 7-16 Aralık'ta düzenlenecek.

Yine Hindistan'da yapılan Caysalmer Çöl Festivali'nde ise gezginler mihracelerin diyarı olarak bilinen Racastan'ı, tapınaklar ve sarayları, renklerin dans ettiği pazarları görebilecek.

- Viyana'da yılbaşı ve Silvesterkonzert

Farklı tatil arayışında olanlar, 29 Aralık 2013-1 Ocak 2014'ü kapsayan turda, Viyana Filarmoni Orkestrası'nın her yıl düzenlediği "Silvesterkonzert"e (Yeni Yıl Gala Konseri)yle 2014'e merhaba diyebilecek. Yılbaşı kutlamasının yanı sıra Viyana'yı gezme ve Musikverein Konser Sarayı'nı görme fırsatı da sunuluyor. Viyana Sanat Tarihi Müzesi'ndeki koleksiyonlar ile Rafael'in eserleri yakından görülebiliyor.

- Salzburg Kış Müzik Festivali ve Mozart Haftası

29 Ocak-2 Şubat 2014'te gerçekleştirilecek "Salzburg Kış Müzik Festivali"ne gidecekler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir şehri görme fırsatı edinecek. Yine piyanist Fazıl Say'ın da konuk olacağı çeşitli konserlerle zenginleştirilen festivalde ayrıca sanatseverler, Viyana Filarmoni Orkestrası'nı dinleyerek yeni yılın ilk günlerinde farklı bir tecrübe yaşayabilecek.

Festivalde, aynı zamanda klasik müziğin tanınmış ismi Mozart'a adanmış hafta kapsamında, Salzburg Mozarteum Orkestrası ve pek çok şef, solist de sahne alacak.

-Schubert Festivali

Gelecek yıl haziran ayında düzenlenecek "Schubert Festival"inde 9 özel konser izleme imkanı bulunuyor. Tur çerçevesinde 19. ve 20. yüzyıllara ait çok değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapan Zürih Güzel Sanatlar Müzesi de gezilebilecek.

Festival, oda müziği ve lied sanatının icracılarıı ve bu iki türün sıkı takipçilerinin her yıl haziran ayında buluşma alanı oluyor. Avusturya'nın batı ucundaki Schwarzenberg köyüne dünyanın her tarafından müzikseverlerin akın ettiği festival, Angelika Kaufmann Konser Salonu'nda düzenleniyor.

İsmini, Schubert'in yaşadığı dönemde, dostlarının bir araya gelip bestecinin eserlerini çalıp söylediği aynı adlı geceden alan bu festival, 200 yıl öncesinin geleneğini bugün de sürdürüyor. Schubertiade'de Schubert'in eserleri, başta klasik dönemin Haydn, Mozart, Beethoven gibi müzisyenlerin yanı sıra romantik dönemin pek çok eseri de festivale katılan yorumcuların sundukları standart repertuvar içinde yer alıyor.

Tura katılan gezginler bu yıl Schubertiade'de şancıları ve oda müziği yorumcularını dinleme şansı bulacak. Şan resitalleri, tenör Werner Güra'dan Schubert şarkıları, bariton Andreas Schmidt'ten Winterreise (Kış Yolculuğu), mezzosoprano Bernarda Fink ve bas-bariton Marcos Fink'den geniş bir romantik şarkı dağarı, tenör Maximilian Schmitt'ten Die schöne Müllerin (Güzel Değirmenci Kız) olacak.

Konserler dışında ise Hohenems'de geçen yıl açılan ve bestecinin renkli yaşamının sergilendiği Franz Schubert ile Schubert yorumcusu soprano Elisabeth Schwarzkopf adına açılan müzeler de gezilebilecek.

Macera arayanlar, Sapporo'da geleneksel hale getirilen, 8-16 Şubat 2014'te düzenlenecek Kar Festivali'nde, kar ve buzdan yapılmış devasa büyüklükteki heykelleri görebilecek.

-Salzburg Whitsun Müzik Festivali

7-9 Haziran 2014'te çıkılacak gezinin rotası, klasik batı müziğinin en önde gelen isimlerinden Wolfgang Amadeus Mozart'ın doğduğu şehir Salzburg olacak.

Yaz festivali olmak üzere pek çok organizasyona ev sahipliği yapan kent, 2012'den itibaren, İtalyan sanatçı Cecilia Bartoli ile farklı bir şekilde anılmaya başladı. Festival komitesi tarafından Whitsun (Pentekost) Festivali'nin sanat yönetmenliğine seçilen Bartoli, vizyonunu Salzburg sahnelerinde sergiliyor.

Seyahat severlerin hafta sonunu bir sanat turuyla değerlendirebileceği festivalin 2014 teması İtalyan besteci Gioacchino Rossini ve onun eserleri olacak. Rossini'nin La Cenerentola (Külkedisi) operasında, Cecilea Bartoli'yi sahnede sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca festivale adını veren yortu sabahında Verdi'nin "Libera Me" ve Rossini'nin "Stabat Mater" eserleri, sahneye Eline Garança, Erwin Schrott, Piotr Beczala gibi isimleri taşıyacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tatile Çıkacaklara 'Notalı Rotalar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Ramazan Şenlikleri Yoğun İlgi Gördü
    13:22 Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Ramazan Şenlikleri Yoğun İlgi Gördü

    Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen Ramazan şenliklerine 7'den 70'e birçok kişi katıldı. Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, halk dansları ve karışık Türk müziği ile devam eden programlar büyük ilgi gördü. Rektör Fuat Erdal, Ramazanın bereketiyle birlik ve dostluğun pekiştirildiği zamanlarda bir araya gelmeye çalıştıklarını belirtti.

  • Amasya Üniversitesi'nde Müzik Etkileşimli Kitap Okuma Etkinliği Düzenlendi
    13:15 Amasya Üniversitesi'nde Müzik Etkileşimli Kitap Okuma Etkinliği Düzenlendi

    Amasya Üniversitesi Hüseyin Hüsamettin Yasar Merkez Kütüphanesi'nde 60. Kütüphane Haftası dolaysıyla, 'Müzik Etkileşimli Kitap Okuma' etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ali Bilici piyano, Dr. Öğretim Üyesi Burcu Akbulut Bilici ise yan flüt ile katıldı. Etkinlikte kitap okumanın önemi müzikle vurgulanarak, dinleyiciler müzik eşliğinde kitap okudu ve verimli bir okuma ortamı oluşturulması hedeflendi.

  • Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı
    13:05 Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı

    Beykoz Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yalı Kütüphanesi, zengin koleksiyonuyla 7 gün, 24 saat hizmet veriyor. Boğaz manzarasına karşı modern alanlara sahip kütüphanede aynı anda 120 kişi ders çalışabiliyor. Kütüphanede 11 bin kitaplık bir koleksiyon, Beykoz Kitaplığı yayınları ve İstanbul Kitaplığı Köşesi bulunuyor. Ücretsiz kafeterya hizmeti de sunulan kütüphane, online rezervasyon sistemiyle çalışıyor ve tüm İstanbullulara açık.

  • Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi
    13:05 Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi

    Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi. Bağcılar sakinleri yoğun ilgi gösterdi. Oyunun yönetmeni ve oyuncular Filistin'e bağışta bulundu. Etkinlikler, Kadir Topbaş Halk Sarayı ile Başkanlık Sahnesi'nde gerçekleştiriliyor. 'Ziyafet Sofrası' komedi oyunu Hüdayi Dergahı'na gelen iki sarhoşun hikayesini anlatıyor.

  • Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi
    13:05 Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi

    Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı İzmir Atatürk Lisesi mezunlar derneği tarafından düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda, Hanri Benazus'un değeri ve iz bırakma gücü vurgulandı.

  • Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    13:01 Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Bolu'da çeşitli nedenlerle ölen yaban hayvanlarının tahnit işleminden geçirildikten sonra sergilendiği Abant Gölü Milli Parkı'ndaki müzeyi, 10 yılda 5 milyon 760 kişi ziyaret etti. Müzede, ayı, kurt, tilki, karaca, gelincik, atmaca gibi 21 türe ait tahnit edilmiş 33 hayvan sergileniyor. Müze, ziyaretçilere yaban hayvanları hakkında bilgi vererek doğa sevgisi ve hayvan koruma bilincini aşılamayı amaçlıyor.

  • Tolga Örnek'in yönettiği 'Mucize Aynalar' filmi 5 Nisan'da vizyonda
    12:27 Tolga Örnek'in yönettiği 'Mucize Aynalar' filmi 5 Nisan'da vizyonda

    Yönetmen Tolga Örnek'in 6 farklı Aziz Nesin öyküsünden uyarladığı 'Mucize Aynalar' filmi, 5 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Komedi türündeki filmde Cengiz Bozkurt, Boran Kuzum, Şebnem Bozoklu, Zerrin Sümer, Eren Demirbaş, İştar Gökseven ve İdil Fırat gibi oyuncular yer alıyor. Hayalleri gerçeğe dönüştüren aynaların icadından itibaren başlayan hikaye, trajikomik tesadüflerle devam ediyor.

  • Ata Sahne Sanat Merkezi, 'Dünya Tiyatrolar Günü'nde kapılarını açtı
    12:19 Ata Sahne Sanat Merkezi, 'Dünya Tiyatrolar Günü'nde kapılarını açtı

    Samsun'un Atakum Belediyesi tarafından yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi, 'Dünya Tiyatrolar Günü'nde 'Bimarhane' isimli tiyatro oyunu ile kapılarını açtı. Merkez, tiyatro, konser ve sanat etkinliklerinin düzenlenebileceği modern bir mekandır.

  • Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, 'Kadere Yolculuk' adlı kitabı için imza günü düzenledi
    12:04 Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, 'Kadere Yolculuk' adlı kitabı için imza günü düzenledi

    Sadullah Efe, engelli bireylerin gerçek hayat hikayelerinden yola çıkarak kaleme aldığı 'Kadere Yolculuk' adlı hikaye kitabının tanıtımını yaptı. Kitap, engelli bireylerin engellilik nedenlerini, günlük hayatta çektikleri sıkıntıları ve toplumdan beklentilerini ele alıyor. Kitap, ARES yayıncılık tarafından bin adet basıldı ve kitap evlerinden ve internet satış sitelerinden temin edilebilir.

  • Kayseri'de Lise Öğrencileri Han Duvarları Şiirini Öğrendi
    11:48 Kayseri'de Lise Öğrencileri Han Duvarları Şiirini Öğrendi

    Kayseri'de bulunan Mustafa Özkan Anadolu Lisesi öğrencileri, Faruk Nafiz Çamlıbel tarafından yazılan Han Duvarları şiirini, şiirin bir bölümünün yazıldığı İncesu Kara Mustafa Paşa Külliyesi'nde gördükleri ders ile öğrendiler. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Sınıfım Kayseri' Projesi kapsamında öğrencilerin tarihi mekanlardaki dersleri sürüyor.


Advertisement