Tatlı Suların Köpekbalığı Antalya'da - Son Dakika
Güncel

Tatlı Suların Köpekbalığı Antalya'da

Tatlı Suların Köpekbalığı Antalya\'da

AKDENİZ Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü, anavatanı Vietnam'da, tatlı suda yetişen ve 'akvaryum köpekbalığı' olarak da bilinen pangasius balığını Türkiye'de üretmeyi başardı.

15.10.2018 09:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKDENİZ Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü, anavatanı Vietnam'da, tatlı suda yetişen ve 'akvaryum köpekbalığı' olarak da bilinen pangasius balığını Türkiye'de üretmeyi başardı. Yetersiz oksijene sahip sularda bile yaşayabilen pangasius; yemeklik olarak yetiştirilip ihraç edilebiliyor.

Antalya'da Ege ve Akdeniz bölgelerinden sorumlu tatlı su, deniz ve akvaryum balıklarının üretim merkezi Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü, Türkiye'de deniz, tatlı su ve akvaryum balıkçılığının geliştirilmesi üzerine hem üretim, hem de özel sektör ve birçok dünya ülkesinde öncü çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Sazan, alabalık, çipura, levrek ve birçok türde akvaryum balığı üretiminin gerçekleştiği enstitüde, anavatanı Vietnam olan ve tatlı suların köpekbalığı olarak da bilinen pangasius türü balığın 4 yıl önce getirilen yavruları anaç durumuna gelerek yumurtladı ve yavruları da olgunlaşmaya başladı. Yaklaşık dört yıldır devam eden projede pangasius balığını üretmeyi başaran enstitü, türün özel sektör tarafından da üretimiyle yeni bir ihracat kapısı açmayı hedefliyor.

'YAVRU KÖPEKBALIKLARI ANAÇ DURUMA GELDİ'

Proje sorumlusu su ürünleri mühendisi Soner Sezen, pangasius balığının dünyada yüksek miktarda üretim ve tüketimi olduğuna dikkati çekerek, "Dört yıl önce getirdiğimiz yavru balıklar anaç duruma geldi. Bu sene üretimine çalıştık ve başarılı sonuçlar aldık. Balığın anavatanı Vietnam Mekong nehri. Burada yüksek miktarda üretimi yapılıyor ve tüm dünyaya yemeklik balık olarak 60 milyon ton civarında ihraç ediliyor" dedi.

Aslında tatlı su balığı olan pangasiusun akvaryum camiasında 'akvaryum köpekbalığı' olarak adlandırıldığını belirten Sezen, "Sırt yüzgeçlerinin denizlerdeki köpekbalığına benziyor olması nedeniyle buna köpekbalığı demişler. Ama denizdeki köpekbalığıyla alakası yok. Panga olarak isimlendiriliyor. Dişli değil ve belli bir safhadan sonra da bitkisel yaşam sürüyorlar" dedi.

Bu yıl balıkların tam kontrollü üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Sezen, "Yavruları aldık ve büyüttük. Yaklaşık 90 günde 80-90 gram ortalama ağırlığa geldiler. Kilogramda 500-600 gram yumurta veriyorlar. Bu sene üretim metodları üzerinde çalışıyoruz ve ilk olması nedeniyle üretim miktarımız düşük. Seneye küçük boylarda akvaryum, büyük boylarda da yemeklik olarak piyasaya sunacağız" dedi.

Akdeniz ve Antalya bölgesinde de bu balığın üretilebildiğini göstermeyi amaçladıklarını belirten Soner Sezen, "Dünyada yemeklik balık, artık etçil balık türlerinden otçul balık türlerine geçmekte. Çünkü balık ununun az bulunması ve yem maliyetlerinin de yüksek olmasından dolayı artık otçul balıklar tercih ediliyor. Bunun için en uygun balık türlerinden birisi pangasius. Hızlı büyümesi, et veriminin yüksek olması, kötü su şartlarında bile yaşayabilmesi, örneğin oksijen düşükse bile rahatlıkla yaşamasından dolayı artık bu balık yeni trend" dedi.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tatlı Suların Köpekbalığı Antalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.


Advertisement