Tayip Temel: Çıkarılmak İstenen Yasayla Yayın Durdurma Kararı Sadece İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne Bırakılıyor - Son Dakika
Güncel

Tayip Temel: Çıkarılmak İstenen Yasayla Yayın Durdurma Kararı Sadece İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne Bırakılıyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, basına ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine ilişkin, “Çıkarılmak istenen yasayla yayın durdurma kararı, sadece İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne bırakılıyor. Yani Hakkari’deki bir yayının durdurulma kararı, Ankara’daki bir yayının durdurulması kararı, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne bırakılıyor. Bunun anlamı ne biliyor musunuz arkadaşlar? Yer yer iktidarın güdümünde olmayan kimi hakimlerin, kimi savcıların verdiği, sayısal olarak oranı çok düşük olan adil kararlar bile artık ortadan kaldırılıyor” dedi.

22.06.2022 13:11  Güncelleme: 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, basına ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine ilişkin, "Çıkarılmak istenen yasayla yayın durdurma kararı, sadece İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne bırakılıyor. Yani Hakkari'deki bir yayının durdurulma kararı, Ankara'daki bir yayının durdurulması kararı, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne bırakılıyor. Bunun anlamı ne biliyor musunuz arkadaşlar? Yer yer iktidarın güdümünde olmayan kimi hakimlerin, kimi savcıların verdiği, sayısal olarak oranı çok düşük olan adil kararlar bile artık ortadan kaldırılıyor" dedi.

Tayip Temel, bugün partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında AKP ve MHP tarafından hazırlanan, basına ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifini eleştirdi. Temel, özetle şunları söyledi:

"Basın özgürlüğü, toplumlar açısından sadece gazetecilerin özgür haber yapma ve özgür bir şekilde çalışma koşullarına sahip olma koşulları değildir. Basın özgürlüğünün, toplumun özgür haber alma ve toplumun kendisini özgür bir şekilde ifade etme, kendi sesini doğru ve objektif olarak kamuoyuna duyurma koşullarının sağlandığı ortamda sözü edilebilir. Dolayısıyla aslında Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsetmek, Türkiye'de basın özgürlüğünün varlığından bahsetmek oldukça zor. Türkiye, basın tarihi açısından son derece karanlık bir geçmişe sahip.

"SUSTURMAYA DÖNÜK YENİ BİR SALDIRI DALGASI BAŞLATIYOR"

AKP-MHP iktidarı, aslında bu karanlık tabloyu daha da koyulaştırarak, daha çekilmez bir hale getirerek uzun bir süredir Türkiye'de basın özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırılmasını ve muhalif, direnen birkaç yayını da susturma girişimlerini sürekli sürdürdü. Bu iktidar, şimdi, özgür ve muhalif basını daha da susturmaya; mevcut muhalefet odaklarını, yani basın yayın açısından söylüyorum, var olanları da susturmaya dönük yeni bir saldırı dalgası başlatıyor.

"ÖZÜ İTİBARIYLA ASLINDA GERÇEK BİR SANSÜR YASASI"

Adına 'dezenformasyon yasası' dense de özü itibarıyla aslında gerçek bir sansür yasası; gerçek bir hem muhalefeti bastırma hem muhalif sesleri kısma, muhalif basın kurumlarını tamamen haber yapamaz, yayıncılık yapamaz duruma getirme yasası da denebilir buna. Bu yasa, şimdi hazırlıkları yapılıyor ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye getirilmesi düşünülüyor. Peki bu kanunla ne hedefleniyor? Örneğin bu yasayla şu hedefleniyor: Biliyorsunuz Türkiye'de muhalif gazetecilerin birçoğu basın kartı alamıyor. Şimdi bu yasayla basın kartı alacak olan gazetecilerin arasına enformasyon görevlileri konulmuş. Yani onlarca gazeteci basın kartı almayı bekliyor ve veto ediliyorken basın enformasyon görevlileri, yani bazı idari kurumların içinde olan memurların, enformasyon görevlisi olarak tanımlanan memurların basın kartı alması bir kere gazetecilik mesleğine ve basın kartı almayan gazetecilere saygısızlık ve hakarettir.

"GAZETECİLERİN SAHİP OLMADIĞI BASIN KARTI, YANDAŞ DERNEK VE VAKIF YÖNETİCİLERİNE VERİLİYOR"

İkinci bir husus; Basın Kartı Yönetmeliği'yle ilgili bir madde var ki evlere şenlik. Cumhurbaşkanı'nın onayladığı ve incelediği dernek ve vakıfların yöneticileri basın kartı alabiliyor. Yani aslında yandaş dernek ve vakıflara yeni bir imtiyaz doğuyor bu yasayla. O da gazetecilerin sahip olmadığı basın kartı, yandaş dernek ve vakıf yöneticilerine veriliyor. Başka bir madde; İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Basın Kartı Komisyonu, kimlerin basın kartı alacağına, kimlerin gazeteci olacağına karar veren mercii oluyor.

"İSTANBUL ASLİYE CEZA MAHKEMESİ, İKTİDARIN TEK ELDEN YAYINI DURDURMA MERCİİ OLUYOR"

Yine biliyorsunuz, gazeteler yayına başlarken savcılıktan izin alıyordu, yayın izni. Şimdi bu yasayla savcılıkların yerine bu izin, Basın İlan Kurumu'na veriliyor. Yayın durdurma kararları, biliyorsunuz asliye ceza mahkemeleri tarafından verilirdi. Çıkarılmak istenen yasayla yayın durdurma kararı, sadece İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne bırakılıyor. Yani Hakkari'deki bir yayının durdurulma kararı, Ankara'daki bir yayının durdurulması kararı, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne bırakılıyor. Bunun anlamı ne biliyor musunuz arkadaşlar? Yer yer iktidarın güdümünde olmayan kimi hakimlerin, kimi savcıların verdiği, sayısal olarak oranı çok düşük olan adil kararlar bile artık ortadan kaldırılıyor. Tek merkeze bırakılıyor. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, iktidarın tek elden yayını durdurma mercii oluyor.

"HALK ARASINDA ENDİŞE, KORKU VE PANİK YARATACAK PAYLAŞIMLAR, HABERLER OPERASYON KONUSU OLUYOR, GÖZALTI KONUSU OLUYOR. PEKİ KİME GÖRE? ELBETTE Kİ İKTİDARA GÖRE"

Yeni bir suç tanımı geliştiriliyor bu yasayla. Halk arasında endişe, korku ve panik yaratacak paylaşımlar, haberler operasyon konusu oluyor, gözaltı konusu oluyor, tutuklama konusu oluyor, yargılama konusu oluyor. Peki kime göre? Elbette ki iktidara göre. İktidarı rahatsız edecek yayıncılık veya paylaşımlar yapmamaya teşvik edici bir madde. Bu, ucu açık, sonu belli olmayan bir tanımlama. Kime göre, neye göre panik veya korku? Oysa gazetecinin temel görevlerinden biri rahatsız etmek, iktidarı rahatsız edecek, toplumu rahatlatacak yayın yapmak.

AKP-MHP iktidarının, kendi iktidarını sürdürmek, toplumsal olarak kaybettiği gücü tekrar belki tesis etmek için topluma, muhalefete karşı kapsamlı bir saldırı politikasının hazırlığı içinde olduğunu söylemek gerekiyor. Bu yasanın bize gösterdiği şey budur."

Tayip Temel: Çıkarılmak İstenen Yasayla Yayın Durdurma Kararı Sadece İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi\'ne Bırakılıyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tayip Temel: Çıkarılmak İstenen Yasayla Yayın Durdurma Kararı Sadece İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne Bırakılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.


Advertisement