Tayvan lideri Tsai'den Papa'ya, "Çin ile silahlı çatışma seçenek değil" mesajı - Son Dakika
Güncel

Tayvan lideri Tsai'den Papa'ya, "Çin ile silahlı çatışma seçenek değil" mesajı

Tayvan lideri Tsai\'den Papa\'ya, "Çin ile silahlı çatışma seçenek değil" mesajı

Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'a gönderdiği mektupta Pekin ile silahlı çatışmayı seçenek olarak görmediklerini bildirdi.

24.01.2023 19:12  Güncelleme: 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'a gönderdiği mektupta Pekin ile silahlı çatışmayı seçenek olarak görmediklerini bildirdi.

Tsai, Papa'ya Vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla hitap ettiği mektupta, Çin ile yapıcı etkileşimin sürdürülmesinin ancak Tayvan'ın özerk demokratik yapısına saygı gösterilmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı.

Papa'nın 1 Ocak Dünya Barış Günü mesajında dile getirdiği "savaş virüsünün tedavi edilmesi" temennisini paylaştıklarını belirten Tsai, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı savunduklarını belirterek, "Silahlı çatışma kesinlikle seçenek olamaz." ifadesini kullandı.

Çin ile barışçı ilişkiyi arzuladıklarını vurgulayan Tsai, "Ancak Tayvan halkının egemenliğine, demokrasisine ve özgürlüğüne saygı gösterilirse Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasında yapıcı etkileşimin sürdürülebileceği temel oluşabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Vatikan, Çin'i temsilen Pekin yerine Tayvan'daki hükümeti diplomatik olarak tanıyan Avrupa'daki tek, dünyadaki 13 ülkeden biri konumunda bulunuyor.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasındaki ç savaşta galip çıkan Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek, Taipei'de geçici hükümet kurmuştu.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik ihtilafı hala devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayvan lideri Tsai'den Papa'ya, 'Çin ile silahlı çatışma seçenek değil' mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement