TBMM AB Uyum Komisyonu'nun Roma Temasları - Son Dakika
Güncel

TBMM AB Uyum Komisyonu'nun Roma Temasları

Komisyon Başkanı Tekelioğlu: "(Juncker’in genişleme olmayacak açıklamaları) Böyle bir şey, her şeyden önce Avrupa’nın ufkunun daraldığını gösteriyor" "(Akdeniz’de doğalgaz aramaları) Bütün dünya, Avrupalılar, Rumlar, bunu bir kavga meselesi olarak değil, barış vesilesi olarak görmeliler”

02.12.2014 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in 5 yıl boyunca genişleme olmayacağına dair açıklamasının, Avrupa'nın ufkunun daraldığını gösterdiğini söyledi.

İtalya'nın AB dönem başkanı olması sebebiyle Roma'da evsahipliği yaptığı 52. AB İşleri Komisyonları Toplantısı'na, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ile birlikte katılan komisyon başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Tekelioğlu, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Toplantılar sırasında AB'nin genişleme sürecinin de tatışıldığını aktaran Tekelioğlu, "Burada tabii arkadaşlarımız da konuşmalarında 'Juncker'in 5 yıl boyunca genişleme olmayacak' türünden açıklamalarını tenkit ettiler. Böyle bir şey her şeyden önce Avrupa'nın ufkunun daraldığını gösteriyor. Çünkü AB'nin genişlemesi, bunun bir barış projesi olması itibariyle şart olan bir şey. Eğer bunu bu şekilde görmüyorsanız ve böyle bir sınırlama getiriyorsanız, elbetteki bu doğru değil" diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren ülkelerden olan İtalya'nın AB dönem başkanlığında yeni bir müzakere başlığının açılmasını çok arzu ettiklerini belirten Tekelioğlu, "Fakat bu mümkün olmadı. 17. fasılla ilgili olarak Fransa'nın blokajının kaldırılmasını temin için Dışişleri Bakanımız, hükümetimiz çok gayret ediyorlar. Böyle bir ihtimal halen ortadan kalkmış değil. 17. faslı (Ekonomik ve parasal politikalar) açma ihtimali var. Biz istiyorduk ki, bu İtalya'nın AB dönem başkanlığında açılsın. Fakat şimdi Aralık'ın sonuna geldik. Açılsın da, önemli değil. Letonya'nın dönem başkanlığı geliyor. O zaman açılsın, biz buna da tabii ki hazırız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği "2014 bir AB yılı" anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Tekelioğlu, "Türkiye'nin AB'ye giriş için gösterdiği gayretleri söyledik. Eğer müzakereleri açarsanız bu bizim için motivasyon kaynağı olur, daha iyi ilerleriz. Fakat açmazsanız da biz gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Standartların elde edilmesi bakımından Türkiye durmadan çalışıyor. Herhangi bir problemimiz yok. Bu problem daha çok AB'nin problemi" dedi.

Doğu Akdeniz'deki enerji arama faaliyetleri

Toplantılar boyunca doğu Akdeniz'de, Kıbrıs adası açıklarındaki enerji arama faaliyetlerinin de gündeme geldiği bilgisini veren AB Uyum Komisyonu Başkanı Tekelioğlu, "Akdeniz'de doğalgaz aramaları, enerji araştırmalarıyla sorunu da gündeme taşıdık ve dedik ki, 'Bütün dünya, Avrupalılar, Rumlar, bunu bir kavga meselesi olarak değil, barış vesilesi olarak görmeliler.' Bu enerji işleri bir barış vesilesi olabilir" diye konuştu.

Doğu Akdeniz'de çıkarılacak enerji kaynaklarının Avrupa'ya taşınabilmesi için Türkiye'nin önemine dikkati çeken Tekelioğlu, şöyle devam etti:

"Oradaki kaynakları çıkarsalar bile bundan maksimum faydayı sağlamak için en optimum hat Türkiye üzerinden geçen hat. Dolayısıyla gelin bunu bir barış vesilesi yapalım, müzakere masasını terk etmek gibi ne size yarar getirecek ne bize yarar getirecek sorunları bu şekilde aşalım dedik. Bunu tabii Rumlar, ilk defa böyle bir şey duyuyor olsalar gerek, galiba biraz tereddütle karşıladılar. Diğer AB ülkeleri, 'bu böyle olabilir' dediler. Maalesef AB'nin sorunları geç kavrama gibi bir sıkıntısı var."

AB'nin sorunları, genellikle kendisi çözemeyince ABD'nin halletmesini beklediğini dile getiren Mehmet Tekelioğlu, Ukrayna krizinde de AB'nin etkin olmadığını, "(Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda) Bunlar böyle sözde çok fazla konuşuyorlar ama icraata gelince burada herhangi bir şey yok. 'Rusya, herkesin toprak bütünlüğüne saygı göstermeli' demekten öteye geçmiyor" sözleriyle anlattı.

Telioğlu, Suriyeli mültecilerin de gündemlerine geldiğini aktararak, "Türkiye'nin 1,5 milyondan fazla mülteciyi barındırdığını, AB'nin bu işi sadece konuştuğunu, ne bu konuda Türkiye'ye destek olduğunu ne de bu konun halli için herhangi bir adım attığını söyledik. Özellikle Esed rejiminin devamından, bu sorunun çözümünde bir şey çıkmayacağı çok açıkken, AB'nin yine bu işlerde çok geriden gelmesini eleştirdik" diyerek sözlerini tamamladı. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM AB Uyum Komisyonu'nun Roma Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement